noidemm Napisano 17 Kwietnia 2016 Napisano 17 Kwietnia 2016 Witam. Na początku chciałem się przywitać na forum. Jest to mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość. Założyłem nową kasetę schimano, jest to jakaś niskobudżetowa kaseta 7 rzędowa. Łańcuch oczywiście nowy, przerzutka też. Problem jest tego typu, że jak przestane pedałować podczas jazdy, apotem zaczne znowu następuje obrót pedałem o około 90stopni zanim kaseta ruszy koło. Jest taki dziwny luz. Czy to może być wolnobieg uszkodzony?? Czy sam woolnobieg się wymienia czy trzeba kupić całe koło?? Nie chce za bardzo inwestować w ten rower bo jest to 10 letni giant i się bardzo nie opłaca. Kolejny problem jaki występuje to klamkomanetka nie odbija (trzeba ją ręcznie podnosić do właściwej pozycji). Chodzi o dźwignie co przerzuca przerzutke do góry. Podejrzewam, że brakuje tam jakiejś sprężynki która jest za to odpowiedzialna. Pozdrawiam i dziękuje za zainteresowanie tematem.
przezswiatnakole Napisano 17 Kwietnia 2016 Napisano 17 Kwietnia 2016 A może zły montaż przerzutki?Pozdrawiam.
grande1970 Napisano 17 Kwietnia 2016 Napisano 17 Kwietnia 2016 Piszesz o kasecie a potem o wolbiegu, to nie to samo.
noidemm Napisano 17 Kwietnia 2016 Autor Napisano 17 Kwietnia 2016 A może zły montaż przerzutki? Pozdrawiam. Przerzutka dobrze zamontowana, łańcuch nie skacze biegi wchodzą płynnie. Wydaje mi się że jest tam kaseta. W każdym bądź razie jak się jedzie na luzie to nie słychać "cykania".
piciu256 Napisano 17 Kwietnia 2016 Napisano 17 Kwietnia 2016 zapadki nie zaskakują, miałem ten sam problem w mojej piaście shimano fh-rm30 dlatego wyp**łem to dziadostwo i kupiłem jakąś deorkę- od tego czasu zero problemów
przezswiatnakole Napisano 17 Kwietnia 2016 Napisano 17 Kwietnia 2016 Przerzutka dobrze zamontowana, łańcuch nie skacze biegi wchodzą płynnie. Wydaje mi się że jest tam kaseta. W każdym bądź razie jak się jedzie na luzie to nie słychać "cykania". http://roweroweporady.pl/cos-cyka-w-rowerze-jak-sobie-poradzic/ -Poczytaj ,może pomoże , Pozdrawiam.
noidemm Napisano 17 Kwietnia 2016 Autor Napisano 17 Kwietnia 2016 A czy jak kupie nowe koło tulne to razem z piastą jest ??
modrzew Napisano 17 Kwietnia 2016 Napisano 17 Kwietnia 2016 Koło zazwyczaj składa się piasty, szprych i obręczy
noidemm Napisano 17 Kwietnia 2016 Autor Napisano 17 Kwietnia 2016 Jednak jest kaseta. Już mi się przypomniało potrzebny był specjalny klucz żeby wykręcic i wkręcic nową. To co jak kupie nowe koło z piastą to powinno pomóc?? Czy sama piasta jest naprawialna?? Nie widzi mi się kupowania samej piasty i przekłądania szprych przecież to zejdzie całą wieczność
cervandes Napisano 17 Kwietnia 2016 Napisano 17 Kwietnia 2016 Serwis bębenka lub wymiana samego bębenka. Rozkręć bębenek, wyczyść, przecież na 99% to tylko syf w nim powoduje problemy. A jesli chodzi o wymianę, to najlepiej zrobisz jak kupisz piastę taką jak masz i odkręcisz od nowej bębenek i go podmienisz. Po co zmieniać całe koło? Bębenek się przecież da odkręcić od piasty. Ustal jaką masz i po problemie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.