Skocz do zawartości

Nowy rower Merida Big Seven 300 i problem z hamulcami tarczowymi

daniel4g

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów! W zeszłym tygodniu kupiłem swój pierwszy porządny rower: Merida Big Seven 300 z 2015r. i niestety mam z nim pewien problem. Otóż sprzedawcy nie udało się wyregulować tylnego hamulca tarczowego tak, żeby nie było słychać minimalnego obcierania, ale stwierdził że po kilkudziesięciu kilometrach wszystko powinno się samo dotrzeć i ułożyć. Ponieważ nie dawało mi to spokoju oddałem rower do regulacji w lokalnym serwisie rowerowym (rower kupiłem 80 km od domu) w którym stwierdzono, że tarcza jest minimalnie skrzywiona, ale żeby się tym nie przejmować bo po jakimś czasie obcieranie powinno ustać. Jednocześnie serwisant na pytanie czy warto reklamować to w ramach gwarancji stwierdził, że to się raczej nie uda bo te tarcze takie już są. Proszę o Wasze opinie na ten temat, czy rzeczywiście nie należy się przejmować delikatnym obcieraniem i po prostu jeździć? W przednim hamulcem wszystko jest w porządku, ale na rower odkładałem dosyć długo i denerwuje mnie, że nie wszystko działa w nim w 100% tak jak należy :/

Napisano

Co to za sklep, że sprzedają taki towar. Powinieneś dostać spory rabat za to, że sprzedają taki rower...
Tarcza obciera cały czas czy tylko w jednym miejscu bije? 
Jeżeli w jednym miejscu to wystarczy ją wyprostować. Jeżeli na całości to to albo zbiegły się tłoczki, albo mają słabego serwisant w tym sklepie i nie umie ustawić. Istnieje też możliwość, że w miejscu gdzie przykręcasz zacisk do ramy jest nierówna warstwa lakieru i w taki przypadku nie da się go ustawić poprawnie. W dobrych serwisach mają takie przyrządy, którymi można zedrzeć lakier na równą powierzchnię. Musisz dojść czego to jest wina i reklamować, kupiłeś nowy rower w 100% i sprzedawca musi Ci go przygotować do jazdy tak aby wszystko grało.

Napisano

Niestety sprzedawca nawet przerzutek nie ustawił do końca poprawnie :/ Są 2 punkty na tarczy w których obcieranie jest głośniejsze, Co radzicie w takim przypadku? Reklamować w ramach gwaranci? Tylko nie za bardzo wyobrażam sobie teraz pakowanie i odsyłanie roweru :/

Napisano

Tak czy siak on powinien pokryć koszta wysyłki, jak nie to zaproponuj żeby oddał Ci pieniądze jakie będziesz musiał zapłacić w innym serwisie w którym poprawnie ustawią/wyprostują hamulec i wyregulują napęd.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...