daniel4g Napisano 15 Kwietnia 2016 Napisano 15 Kwietnia 2016 Witam serdecznie wszystkich forumowiczów! W zeszłym tygodniu kupiłem swój pierwszy porządny rower: Merida Big Seven 300 z 2015r. i niestety mam z nim pewien problem. Otóż sprzedawcy nie udało się wyregulować tylnego hamulca tarczowego tak, żeby nie było słychać minimalnego obcierania, ale stwierdził że po kilkudziesięciu kilometrach wszystko powinno się samo dotrzeć i ułożyć. Ponieważ nie dawało mi to spokoju oddałem rower do regulacji w lokalnym serwisie rowerowym (rower kupiłem 80 km od domu) w którym stwierdzono, że tarcza jest minimalnie skrzywiona, ale żeby się tym nie przejmować bo po jakimś czasie obcieranie powinno ustać. Jednocześnie serwisant na pytanie czy warto reklamować to w ramach gwarancji stwierdził, że to się raczej nie uda bo te tarcze takie już są. Proszę o Wasze opinie na ten temat, czy rzeczywiście nie należy się przejmować delikatnym obcieraniem i po prostu jeździć? W przednim hamulcem wszystko jest w porządku, ale na rower odkładałem dosyć długo i denerwuje mnie, że nie wszystko działa w nim w 100% tak jak należy :/
Roxorloops Napisano 15 Kwietnia 2016 Napisano 15 Kwietnia 2016 Co to za sklep, że sprzedają taki towar. Powinieneś dostać spory rabat za to, że sprzedają taki rower...Tarcza obciera cały czas czy tylko w jednym miejscu bije? Jeżeli w jednym miejscu to wystarczy ją wyprostować. Jeżeli na całości to to albo zbiegły się tłoczki, albo mają słabego serwisant w tym sklepie i nie umie ustawić. Istnieje też możliwość, że w miejscu gdzie przykręcasz zacisk do ramy jest nierówna warstwa lakieru i w taki przypadku nie da się go ustawić poprawnie. W dobrych serwisach mają takie przyrządy, którymi można zedrzeć lakier na równą powierzchnię. Musisz dojść czego to jest wina i reklamować, kupiłeś nowy rower w 100% i sprzedawca musi Ci go przygotować do jazdy tak aby wszystko grało.
daniel4g Napisano 15 Kwietnia 2016 Autor Napisano 15 Kwietnia 2016 Niestety sprzedawca nawet przerzutek nie ustawił do końca poprawnie :/ Są 2 punkty na tarczy w których obcieranie jest głośniejsze, Co radzicie w takim przypadku? Reklamować w ramach gwaranci? Tylko nie za bardzo wyobrażam sobie teraz pakowanie i odsyłanie roweru :/
Roxorloops Napisano 15 Kwietnia 2016 Napisano 15 Kwietnia 2016 Tak czy siak on powinien pokryć koszta wysyłki, jak nie to zaproponuj żeby oddał Ci pieniądze jakie będziesz musiał zapłacić w innym serwisie w którym poprawnie ustawią/wyprostują hamulec i wyregulują napęd.
Root Admin Mieciu Napisano 15 Kwietnia 2016 Root Admin Napisano 15 Kwietnia 2016 Temat usunięty. Powód: - pkt. 2b zasad pisania - brak klamrowego nazewnictwa tematu. Zobacz tutaj, jak założyć poprawnie temat: http://www.forumrowerowe.org/topic/9018-zasady-pisania/ .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.