RaVeK Napisano 31 Sierpnia 2006 Napisano 31 Sierpnia 2006 Witam! Wczoraj zakupiłem "makrokeszowy napoj"! W Auchan była promocja tego napoju więc się oczywiście skusiłem! Litr trunku kosztował mnie 2,49 PLN. Wziąłem 2litry i niedługo ruszam go spr. Jeśli ktoś pija podobny, prosze o opinie na jego temat [/u]Opis napoju wdg producenta: Wartośc Energetyczna w 100 ml: 190 KJ/45 kcal Wartośc Odżywcza w 100 ml: weglowodany 11,3 g białko < 0,1 g tłuszcze < 0,1 g WITAMINY : niacyna --------------- 8 mg kwas pantotenowy -- 2 mg witamina B6 ---------- 2 mg witamina B12 -------- 2 nano g POZDROWIENIA! sorki za grafikę:/ Pewnie mnie zbanują/ Czyste amatorstwo:/ DAMY RADE:P
Blue Napisano 31 Sierpnia 2006 Napisano 31 Sierpnia 2006 Ekhem jak to jest energy drink to za dlugo na nim nie pojezdzisz :/.... da ci powera na chwile[kofeina, tauryna itp] .... na dlugi wysilek trzeba szukac izotoników a nie energy drinkow, bylo wałkowane nie raz.
RaVeK Napisano 31 Sierpnia 2006 Autor Napisano 31 Sierpnia 2006 A czy moge stosować coś do tego jeszcze?! Np własnej roboty izotonik? Z zawartością soli, które wraz z potem uciekają z organizmu?!
Quibo Napisano 31 Sierpnia 2006 Napisano 31 Sierpnia 2006 Myslę, że mozesz zamiast tego stosować izotonik domowej roboty. Takie Energy Drinki jak już pisano są dobre na krótko, czyli w DH czy 4X się sprawdzą.
Kamixc Napisano 9 Września 2006 Napisano 9 Września 2006 Nie rozumiem dlaczego skreslacie napoje energetyzujace, przeciez z samego ich składu wynika ze moga i powinny byc stosowane, z podkresleniem w odpowienich ilosciach, bo logiczne przeciez ze nie uzupelnia strat elektrolitowych i sa moczopedne, jednak stosowałem je czesto, szczegolnie na długich dystansach. Pierwszy raz spróbowałem tego na Pucharze Polski w Maratonach Szosowych w Łobzie, na półmetku czyli po przejechaniu 110 km, stwierdziłem ze naprawde warto, bo pozwolilo mi to odżyć. Sama kofeina działa na organizm mniej wiecej nastepująco: "Kofeina jest substancją o wielokierunkowym działaniu. Działa pobudzająco na ośrodkowy układ nerwowy, jest analeptykiem ośrodka oddechowego, co jest wykorzystywane w leczeniu niektórych zatruć. Jest także psychoanaleptykiem, polepsza procesy kojarzeniowe, zmniejsza zmęczenie i senność. Rozszerza naczynia mózgowe i wieńcowe, słabo wzmaga diurezę. Zwiększa wydzielanie soku żołądkowego, powinny więc jej unikać osoby z chorobą wrzodową. " Ponadto, wspomaga synteze białek. źródło cytatu: http://farmakognozja.farmacja.pl/alkaloid/8kofein.html Ponadto napoje energetyzujace zawieraja witaminy, co tez jest zapewne zdrowe Jak jestescie do tego ustosunkowani ?
Sigurd Napisano 9 Września 2006 Napisano 9 Września 2006 Zgadzam sie z Kamixc odrobil lekcje czesto stosuje mieszanke czegos z kofeina(red bull) +powiedzmy isostar.Ale najlepiej to robi PIFFO (oczywiscie po trasce )
evo Napisano 9 Września 2006 Napisano 9 Września 2006 jeżeli mam dosyć wysokie cięsnienie, to zazywając kofeine w napojach wiadomych, jeszcze je podwyzsze + dalsze podwyzszenie wynikające ze zmeczenia na zawodach/wypadu. Czy to aby dobry pomysł? Jak myslicie? Pewno wtedy moje cisnienie jest koszmarnie wysokie ps. norma to jest około 75/120 a ja miewam ot tak 100/150
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.