Skocz do zawartości

[2000-2500] MTB/crossowy(?) - uniwersalny

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dobry, Nadszedł czas na zakup nowego* roweru bo mój Panic ,którego mam już dobre 10 lat odmawiał posłuszeństwa już w ubiegłym sezonie i musiałem pożyczać rower od siostry:P

Tak,że tego. Mam 180 cm i ważę ok 85 kg ( wkrótce będzie mnie #hope ). Przeważnie jeżdżę po lasach ale planuje również w tym roku tripy bardziej szosowe (co z tego wyjdzie ? sam nie wiem )

i teraz nie potrafię wybrać czy mtb czy crossowy. Co byście mogli doradzić ? polecić ?  Fajnie jakby był na 29

Jeśli chodzi o kwotę to chciałbym przeznaczyć jakieś 2000 zł +/- 500 zł, nie koniecznie musi być nowy z salonu ale byłoby miło ;)

• Mod Team
Napisano

Do 29 " możesz założyć np. cieńsze opony jak będziesz chciał strzelać dłuższe i bardziej gładkie trasy.

Do crossa niby można założyć nieco szersze w razie potrzeby, ale na cięższy leśny teren to może się okazać jednak za mało - wszystko zależy od tempa i stylu jazdy.

Ja np. jeżdżę dosyć agresywnie po lesie, więc mój wybór padł na MTB 27,5 " ( mam 180 cm ), które jest bardziej zwrotne i lepiej przyśpiesza.

Reasumując : łatwiej " ucrosowić " MTB 29 " niż  " uterenowić " cross'a - to z myślą o ostrzejszym śmiganiu w terenie, a jeśli teren nie jest wymagający i są to np. stosunkowo równe dukty leśne, wtedy można myśleć o rowerze typu cross.

Przykładowy 29 " : http://www.bikko.pl/rowery-29er/rower-gorski-romet-mustang-29-1-0-2015.html  oraz cross : http://allegro.pl/rower-romet-orkan-5-0-hydraulika-xt-mega-cena-i6102204553.html

PS

Koło, a dokładniej obręcz 29 " ma taką samą średnicę jak obręcz 28 " - różnica tkwi w grubości opony i stąd się wzięło 29 ".

Napisano

dzięki @KrissDeValnor , już jeden problem dot "co wybrać" rozwiązany ;) > MTB

zerkłem na ten Romet co zaproponowałeś i szczerze mówiąc to wizualnie mi się nie podoba , osprzęt na tyle co się znam to chyba dobry ale i tak cena przekracza moje założenia , niby nie dużo ale mam strikte rozplanowane fundusze :P dałoby rade coś jeszcze wykombinować ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...