Masio88 Napisano 7 Kwietnia 2016 Napisano 7 Kwietnia 2016 Witam, Od jakiegoś czasu poszukuję dla siebie roweru. Mam 170cm wzrostu i ważę ok. 62-64 kg. Mam zamiar jeździć raczej po utwardzonych terenach, generalnie jak najszybciej staram się wyjechać z miasta i uczęszczać polne, leśne rekreacyjne drogi. Nie będę brał udziału w żadnych zawodach itp. będzie to raczej rekreacyjna jazda. Na początku byłem nastawiony typowo na mtb, ale nie wiem czy lepszym wyborem nie będzie cross. Wiem, że cross będzie lepszy do miasta i na szutrowe czy leśne drogi też powinien się sprawdzić, obawiam się tylko, że czasem może sobie nie poradzić tylko nie wiem, gdzie jest granica tego ciężkiego terenu dla crossa? Przymierzałem się już do Unibike Flite 2015 rama 17 na 29' oraz Scott Aspect 910 rama 17 też na 29'. Crossem nie jeździłem żadnym, czytałem, że Romet Orkan 6 w tym przedziale cenowym jest dobry, ale chyba nie ma mojego rozmiaru. Proszę o pomoc w następujących kwestiach: 1) Czy w moim przypadku lepiej wybrać crossa czy mtb? 2) Czy koła 29' do mojego wzrostu nie są za duże? 3) Jakie propozycje dla crossa i mtb polecacie?
Pitof Napisano 7 Kwietnia 2016 Napisano 7 Kwietnia 2016 Witam, możliwości crossa kończą się tam, gdzie zaczyna się naprawdę wymagający teren. Ze względu na (najczęściej) stosunkowo wąskie opony będzie sobie kiepsko radził w głębokim piachu, błocie czy na drodze z dużą ilością sporych kamieni. Niespecjalnie się również nadaje na naprawdę duże i częste dziury, bo tu ograniczy go nieduży skok amortyzatora. Ze wszystkim innym sobie poradzi. W rowerze crossowym odpowiednia będzie dla Ciebie rama 17 cali, ewentualnie może 18. Dobrze żeby miał powietrzny amortyzator, bo obawiam się, że twoja waga jest zbyt niska, aby amortyzator ze sprężyną stalową dobrze wybierał nierówności. Ta ostatnia uwaga w sumie tyczy się również MTB.
Masio88 Napisano 8 Kwietnia 2016 Autor Napisano 8 Kwietnia 2016 Dzięki za naprowadzenie co do pierwszego zagadnienia. A co do modelów roweru polecacie coś z mtb i crossa? Co sądzicie np. o Unibike Xenon?
Pitof Napisano 8 Kwietnia 2016 Napisano 8 Kwietnia 2016 Xenon to rower z dobrym osprzętem i o korzystnym stosunku cen/jakość. Niestety nie ma powietrznego amortyzatora. Dlatego uważam, że powinieneś się na takim rowerze najpierw przejechać i samemu ocenić pracę amortyzatora. Żebyś później nie narzekał, że na nierównościach kiepsko działa. Crossy z powietrznym amortyzatorem w twoim budżecie i ramami 17-18 cali to, np: Author Codex z nową ramą: http://velo.pl/rowery/turystyczne/crossowe/author/codex-2016 Realnie kupisz go poniżej 4000 zł. W rozmiarze 18 cali na długość powinien być dobry, ale nie wiem jaki przekrok ma ta rama. Kellys Phanatic 90 2015: http://www.kellysbike.com/PL/rowery-2015/cross/phanatic-90#.VweOB3prZks Można go jeszcze znaleźć w sklepach na wyprzedaży za jakieś 3400 zł GT Transeo 1.0: http://www.gtbicycles.pl/rowery/2016-cross-city/transeo-10 Tutaj też oczywiście możesz liczyć na jakiś rabat Co do Unibike Flite to generalnie rower sam w sobie niezły, ale zwróć uwagę na jego geometrię. To rower do XC ze stosunkowo długą górną rurą i niską główką. Nie wiem jak się na nim czułeś , ale chyba byłeś wyciągnięty. Jeśli tak to pamiętaj, że przy dłuższej jeździe zaczniesz to odczuwać. Scott teoretycznie powinien być troszkę łagodniejszy. Generalnie jeśli bardziej ciągnie Cię w stronę MTB to powinieneś się również przymierzyć do rowerów na kole 27,5.
Masio88 Napisano 8 Kwietnia 2016 Autor Napisano 8 Kwietnia 2016 W weekend przejadę się jeszcze po sklepach i przymierzę się do kilku modeli to może coś przypadnie mi do gustu. Tymczasem dzięki za odpowiedź.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.