Skocz do zawartości

[Kaseta] Problem z sciągnięciem - rozcięcie nakrętki.

lukas221

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, mam kasetę 9s którą próbowałem odkręcić w imadle niestety zapomniałem się że jest to kaseta a nie wolnobieg i ją dokręciłem na maksa.. Teraz jest konkretny problem z jej odkręceniem. Próbowałem bata, długich rur i w ogóle ale koło jest strasznie nieporęczne że boję że jak mocniej będę próbował odkręcić to skrzywię obręcz. Wpadłem na pomysł ponacinania nakrętki z kasety. Myślicie że się uda? Czy ktoś tak próbował ?

Napisano

Skoro z rurą nie poszło to będzie jedyne rozwiązanie, ale musisz bardzo uważać, żeby nie zniszczyć gwintu. A jeżeli już się zniszczy do najwyżej wymienisz bębenek piasty. Lepiej to niż popsuć obręcz i kupować całe koło nowe.

Napisano
Klucz w imadło , druga strona klucza w nakrętkę od kasety i kręć kołem .

W ten sposób na pewno nie odkręci bo to kaseta...

Spróbuj wkręcić łańcuch w imadło i zablokuj nim kasetę. Następnie parę razy uderz w klucz. Mi to ostatnio pomogło.

Tylko pamiętaj o zabezpieczeniu obręczy bo musisz ją oprzeć o imadło. 

• Mod Team
Napisano

Mi sie wydaje że trzeba osadzić klucz w imadle, ale tak porządnie. Wziąć bata, nie bacik a bacior, z długim łańcuchem, metr rury i musi coś puścić :D

Właśnie w takich przypadkach przydaje sie podkładka pod lockringiem. Dzięki niej odkręcił byś bez większego problemu.

Napisano

Wziąłem płaskownik pół metra długi, do niego przyspawałem łańcuch wsadziłem to wszystko w imadło i nic... do tego rura 1m długa. Wkurzyłem się naciąłem tą nakrętkę i znowu to samo z tym że jeszcze uderzałem w klucz i dopiero pościło :) obręcz wydaje się prosta.

• Mod Team
Napisano

Obręcz podczas jazdy znosi duże większe siły ;) A teraz masz nauczkę ze jak pisze 40Nm to nie powinno sie tego przekraczać :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...