Skocz do zawartości

Jaki napęd do roweru trekkingowego na wyprawę do Włoch

tomasz.sz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jaki napęd, tj. wolnobieg i korba, powinienem zamontować do roweru trekkingowego, którym jeżdżą ok. 2 000 km rocznie, w okresie wiosenno - jesiennym, bez obciążeń, tak po 70 km na jeden raz? Stary wolnobieg 7 rz. i łańcuch się zużyły więc założyłem wolnobieg Shimano Tourney MF-TZ21 14-28T (jak poprzedni) i nowy łańcuch Shimano Altus CN HG 40. Myślę jeszcze o zmianie korby. Zastanawiam się jednak nad tym czy nie powinienem zmienić jeszcze wolnobiegu na wyższą grupę (choć jest zupełnie nowy, jeszcze nie jeżdżony) i dobrać nową korbę (jej stan jest jeszcze akceptowalny ale widać ślady zużycia). Przerzutki mam na przedzie Shimano Tourney FD-TX51, na tyle Shimano Acera RD-M360, 7 biegów. Myślę o wyprawie rowerowej nad Gardę (ale nie MTB, tylko południowa część) lub do Toskanii (górki niewielkie ale są) i chciałbym mieć pewny sprzęt. Będę wdzięczny za poradę, jednak proszę abyście brali pod uwagę to, że mój budżet jest ograniczony a rower (niemiecki Feldmeir FT 70 - wyposażony prawie identycznie jak Kross Trans Siberian, kiedy był nowy to wart był ok. 1600 zł.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...