Skocz do zawartości

[napęd tył] Zmiana Tourney na Alivio

mungeno

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć.

Aktualnie w swoim Authorze Impulse posiadam od nowości napęd Shimano Tourney - postanowiłem wymienić na razie tylni napęd wraz z hamulcem.

Mam zatem parę pytań do was, jako bardziej doświadczonych. 

Mam piastę tylną Shimano Parallax, która jest przeznaczona na kasetę 8 rzędową - z tego co czytam, bez problemu wejdą na nią kasety 9 oraz 10 biegowe - czy to prawda?

Chcę kupić tak:

Shimano Alivio - przerzutkę RD M4000 SGS, manetkę SL M4000 9s, kasetę CS HG400 9s 11-34 oraz łańcuch CN HG53 9s.

Czy to wszystko jest możliwe do zamontowania na moim rowerze? Czy jest sens rozbudowa tylniego napędu, zostawiając przedni? 

Dodam, że aktualnie mam klamkomanetki, więc zmiana napędu generuje również kupno klamek hamulcowych. 

Części, które sobie założyłem, kosztują w granicach 300zł - czy to optymalny wybór w tym przedziale cenowym? Rower używany głównie do MTB.

Napisano

Jest możliwe zamontowanie tych komponentów. Jednak zdecydowanie nie bierz tej przerzutki tylnej alivio - działa jak chce. Mi się nie trafił jeszcze żaden egzemplarz który zmienia biegi poprawnie. Albo kup starszą generację 430 albo coś z deore.

Napisano

Mam piastę tylną Shimano Parallax, która jest przeznaczona na kasetę 8 rzędową - z tego co czytam, bez problemu wejdą na nią kasety 9 oraz 10 biegowe - czy to prawda?

Tak przyjmie - bębenek dla 8/9/10s jest ten sam.

Shimano Alivio - przerzutkę RD M4000 SGS, manetkę SL M4000 9s, kasetę CS HG400 9s 11-34 oraz łańcuch CN HG53 9s. Czy to wszystko jest możliwe do zamontowania na moim rowerze?

Tak wszystko będzie pasować , ale proponuję zainwestować w lepszy łańcuch np. Connex 90x , KMC X9 i lepsza przerzutkę np. Deore RD-M592.

Czy jest sens rozbudowa tylniego napędu, zostawiając przedni?

Sens jest zawsze , zyskujesz większy zakres przełożeń . Przodu nie interesuje co jest z tyłu , ale sprawdź w jakim stanie są zębatki na korbie - czy przyjmą nowy łańcuch.

Napisano

Te niskobudżetowe klamkomanetki w mtb to jest padaka (może starego LX-a jeszcze dało się używać), więc zmianę odczujesz dość znacznie.

Nowe Alivio (odkąd dostało agresywny design jakieś 4-5 lat temu) dość szybko łapie luzy na częściach ruchomych. Prawdą jest, że regulacja tej przerzutki to konieczność ustalenia pewnych kompromisów. Mimo iż działa jak chce, to po prostu działa jak mówi powiedzenie - "^%$^%^", ale stabilnie.

Katuję taką dobre 4 lata, zwiedziła ze mną prawie każdy Beskid i Bieszczady - żyje ;)

Napisano

Okej, różnica w przerzutkach jeżeli chodzi o cenę, to żadna różnica, także wymienię je wg. waszych uwag. Łańcuch zostawię bez zmian niestety - różnica w cenie jest dwukrotna a niestety nie mogę sobie pozwolić na taki jaki zaproponował gtb. Teraz dobrać tylko klamkę hamulca i można zamawiać. ;)

A jeszcze - jakie linki i pancerze byście polecili? 

Napisano

Odnośnie łańcucha to jak masz brać hg-53 to lepiej wogóle nic nie zmieniaj bo za 1500km będziesz musiał wyrzucić łańcuch i kasetę. Dodatkowo całą operacją jaką zaplanowałeś zyskasz tylko dodatkowe przełożenia. Jeśli ich nie brakuje to sensu wchodzenia w nowe alivio nie ma.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...