Bajerniak Napisano 2 Kwietnia 2016 Napisano 2 Kwietnia 2016 Hej, przymierzam się do zakupu pierwszych w życiu butów spd mtb Budżet to max 500zł, dużo naczytałem się i usłyszałem pozytywnych opinii o marce SIDI, jednak buty tej marki są strasznie drogie. Np upatrzyłem sobie model Buvel (świetny wygląd) jednak koszt tych bucików to ponad 500zł... Za 370zł mogłem mieć używane Lg Louis Garneau T-Flex 300 Carbon. Czy może wejść w markę northwave? Zależy mi na butach karbonowych gdyż one dają wielką przewagę w jeździe. Czekam na wasze opinie i porady.
tylkoNiedzielny Napisano 2 Kwietnia 2016 Napisano 2 Kwietnia 2016 jeśli upierasz się przy karbonie to łap, nówki, niewiele ponad budżet: Force MTB Devil Carbon
Bajerniak Napisano 2 Kwietnia 2016 Autor Napisano 2 Kwietnia 2016 ok, dzięki. A coś tańszego? może coś z Northwave?
tylkoNiedzielny Napisano 2 Kwietnia 2016 Napisano 2 Kwietnia 2016 Z tego co kojarzę, nie ma tańszych butów z karbonową podeszwą.
modrzew Napisano 3 Kwietnia 2016 Napisano 3 Kwietnia 2016 Skoro to pierwsze w życiu buty SPD, to skąd wiesz że karbonowa podeszwa da Ci taką ogromną „przewagę w jeździe”?
Mod Team michuuu Napisano 3 Kwietnia 2016 Mod Team Napisano 3 Kwietnia 2016 Za 370zł mogłem mieć używane Lg Louis Garneau T-Flex 300 Carbon. Odradzam używane, można trafić na niechciany bonus. Zależy mi na butach karbonowych gdyż one dają wielką przewagę w jeździe. Sam but z karbonową podeszwą nie da bonusowego powera. Sprawdziłeś czy opierasz się na opiniach. Ścigasz się w sezonie co tydzień czy okazjonalnie a większość to towarzyska rywalizacja. Może to przerost formy nad treścią.
Maciek226 Napisano 3 Kwietnia 2016 Napisano 3 Kwietnia 2016 sam od 3 lat używam butów z carbonową podeszwą (diadora country x trail) i jeżeli nie ścigasz się co tydzień to zwykła plastokowa Ci wystarczy , tymbardziej że carbo podeszwy szybciej sie niszczą i szybo tracą swój ładny wygląd , do tego podcza chodzenia wogóle sie nie zginaja , przez co nawet podejscie 10-15m jest katorgą
provid Napisano 3 Kwietnia 2016 Napisano 3 Kwietnia 2016 @Bajerniak Jaki rozmiar chcesz tych SIDI Buvel? Odezwij się na PW i dam Ci jakąś dobrą cenę Oczywiście nowe.
Bajerniak Napisano 3 Kwietnia 2016 Autor Napisano 3 Kwietnia 2016 nie ścigam się, jeżdżę rekreacyjnie ale są to wypady na 50-80km. Z Buvel zrezygnuję jednak bo są strasznie sztywne a ja lubię zejść z roweru pstryknąć jakąś fotkę czy połazić po okolicy. Interesują mnie Northwave a dokładnie hammer srs lub cx tech, czy ktoś mi może napisać czy warto kupić te modele?
modrzew Napisano 3 Kwietnia 2016 Napisano 3 Kwietnia 2016 Jak chcesz w tym normalnie chodzić na większe odległości, to żadne buty MTB XC czy przełajowe CX nie podpasują, bo są sztywne. Są buty turystyczne SPD z miękką podeszwą, oczywiście kosztem poprawy efektywności pedałowania - tyle że jesteś wpięty. Także kończymy te bajki o karbonie i musisz dokonać wyboru co jest priorytetem. I nie „naczytaj” się znowu, tylko sam pomyśl.
Mod Team michuuu Napisano 3 Kwietnia 2016 Mod Team Napisano 3 Kwietnia 2016 Z Buvel zrezygnuję jednak bo są strasznie sztywne no i nici z przewagi. Zależy mi na butach karbonowych gdyż one dają wielką przewagę w jeździe. Potrzebujesz butów turystycznych a napinasz się na sportowy lans. https://www.cyklotur.com/buty-rowerowe/meskie/turystyczne/ Może nie wyglądają zaiście ale są wygodne.
Bajerniak Napisano 3 Kwietnia 2016 Autor Napisano 3 Kwietnia 2016 kiedy ja nie chcę takich butów co wyglądają jak trapery, chcę buty wygodne w trakcie pedałowania, nie napinam się tylko chcę kupić dobry sprzęt który da mi moc podczas kręcenia. Co sądzicie od marce northwave i modelu hammer srs
beskid Napisano 3 Kwietnia 2016 Napisano 3 Kwietnia 2016 W okolicach tej kwoty spokojnie można kupić coś od Sidi. bardzo solidny produkt.
Bajerniak Napisano 3 Kwietnia 2016 Autor Napisano 3 Kwietnia 2016 tak? np jaki konkretnie model? Buty SIDI są bardzo wąskie i uwierają przy dłuższej jeździe...takie są opinie kolarzy.
lucass3 Napisano 3 Kwietnia 2016 Napisano 3 Kwietnia 2016 Jak masz szeroką stopę to polecam Northwave.
modrzew Napisano 4 Kwietnia 2016 Napisano 4 Kwietnia 2016 Nie pogodzisz dłuższego chodzenia z pedałowaniem, do polepszenia efektywności pierwszego but ma być sztywny, do umożliwienia drugiego musi się zginać. Ustal priorytet. Oczywiście można ileś tam przejść w sztywnych butach, po prostu jest to męczące i niewygodne. I nie czytaj już więcej "opinii kolarzy" bo to Ty będziesz zakładał te czy inne buty na swoje stopy. Już się zresztą naczytałeś o karbonie Bez przymiarki to loteria. Coś co dla jednego jest za wąskie, dla Ciebie może być za szerokie, itp.
Bajerniak Napisano 4 Kwietnia 2016 Autor Napisano 4 Kwietnia 2016 Nie mam możliwości przymierzenia bo mieszkam w zadupiu, najbliżej mam do warszawy ok. 150km od mojej wioski. Nie piszę że będę chodził w butach spd jak w wędrówkach no ale czasami z roweru zejdę, nie wszystkie buty spd są takie sztywne i się nie zginają. Mam upatrzony model Northwave hammer srs i cenowo ok 300zł + crank brothers candy ok 150zł i mam komplecik.
CentrumRowerowe Napisano 6 Kwietnia 2016 Napisano 6 Kwietnia 2016 Cześć Moim zdaniem jeśli to pierwsze buty SPD, nie warto szaleć. Trochę potrwa ogarnięcie nowego systemu i dopiero się przekonasz jak sztywnej podeszwy potrzebujesz, jakich pedałów itp. Jeśli chodzi o cenę, myślę, że nie do pobicia są Shimano SH M089, mają taką samą podeszwę jak twoi faworyci (nylon i wł.szklane), klamrę i na pewno lepszą wentylację. Zobaczysz latem, że to ważna kwestia . Co do pedałów, połowa ludzi jeździ na PD M520 i to nie przypadek, miałem trochę do czynienia z reklamacjami i z doświadczenia odradzam to co sobie upatrzyłeś. Poza tym nic nie tracąc z właściwości sprzętu, masz ponad 100 zł w kieszeni. Jeśli nie miałeś wcześniej butów SPD możesz się zaskoczyć rozmiarówką, prawie u każdego producenta wychodzi inaczej. Np w Shimano dla popularnych modeli MTB od razu trzeba celować w rozmiar wyżej niż twoje zwykłe adidasy. Jeśli masz rozmiar buta cywilnego z połówką np. 42.5 to u Shimano będzie to idealnie 44. Sidi też jest specyficzne. Nie wiem jak Northwave, ale pewnie też..
montell81 Napisano 18 Kwietnia 2016 Napisano 18 Kwietnia 2016 Moje pierwsze (i jedyne jak do tej pory) buty SPD to SIDI zakupione w 2003 roku (sic!) Pamiętam, że znalazłem je po przecenie i zapłaciłem coś około 300 zł. Trzenaście sezonów używania butów (kilkadziesiąt tys. km w terenie + dziesiątki godzin na trenażerze) i uważam, że są nie do zajechania. Fakt, że kolor butów wyblakł, ale co do samej używalności to nie mam żadnych zastrzeżeń. Zatem moje zdanie jest takie: jeśli buty SPD to wyłącznie SIDI Jest to zakup na wiele, wiele sezonów więc warto dołożyć te kilka złoty.
modrzew Napisano 18 Kwietnia 2016 Napisano 18 Kwietnia 2016 Przez 13 lat mogło się sporo zmienić, niejedna firma potrafiła nawet w krótszym czasie obniżyć loty W żadnym razie nie mam na celu zniechęcenia do SIDI, jedynie nie kierowałbym się opinią o produkcie sprzed tylu lat.
montell81 Napisano 18 Kwietnia 2016 Napisano 18 Kwietnia 2016 Fakt, tyle lat w branży to może być przepaść. Jednak nie słyszałem opinii by SIDI w ostatnich czasach obniżyło jakość swoich produktów. Inna sprawa to na razie zmian butów nie planuję, bo te powinny mi posłużyć jeszcze kilka sezonów.
RBTS Napisano 18 Kwietnia 2016 Napisano 18 Kwietnia 2016 tak? np jaki konkretnie model? Buty SIDI są bardzo wąskie i uwierają przy dłuższej jeździe...takie są opinie kolarzy. Mam szosowe Genius 3 i 5. Leżą na stopie jak skarpetki, nic nie lata i nie uwiera. Można doskonale dopasować do stopy. W butach MTB będzie tak samo.
montell81 Napisano 29 Kwietnia 2016 Napisano 29 Kwietnia 2016 Co do mojej oceny butów SIDI byłbym niesprawiedliwy gdybym nie dodał, że jednak przez te wiele lat jazdy jedna rzecz, która uległa nieznacznemu zużyciu to rzepy, które nie trzymają już tak solidnie jak na początku.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.