Skocz do zawartości

[Przerzutka przednia] XT FD-T781 - proszę o potwierdzenie kompatybilności

lucass3

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Czy do napędu 3x10 (korba 22-32-44) na 100% podpasuje taka przerzutka? http://kastor-bike.pl/p/746/1100/przerzutka-przednia-shimano-deore-xt-fd-t781-44-48t-down-swing-czarna-10rz--przerzutki-przednie-mtb-trekking-przerzutki-przednie-czesci.html

Wg, mojej wiedzy powinno grać, ale wolę sie upewnić czy nie trzeba jeszcze patrzeć na jakiś parametr. 

Dodam, że fabrycznie zamontowana jest Deore FD-M590 (3x9).

Byłbym wdzięczny za wyrażenie opinii :)

Napisano

Do jakiego roweru ma być ta przerzutka? Należałoby jeszcze sprawdzić kąt rury podsiodłowej, zazwyczaj w MTB jest to 66-69 stopni a trekkingach i turystycznych 63-66, jeżeli wcześniej miałeś przerzutkę shimano to na tylnej stronie prowadnicy jest ów kąt podany. Przerzutki XT z seri T (Trekking) mają kąt 63-66 lub 66-69.

Napisano

Ponieważ w specyfikacji ma; 

• Zęby dużej tarczy: 42-40T
  • Całkowita pojemność - 18T
  • Maksymalna różnica między zębatkami - 10T,

Więc chyba nie bardzo do mojego zestawu?

Napisano

Ta 771 jest optymalna. Kąt podsiodłowy 73* Mbike (czyli kąt podsiodłowy względem linii łączącej osie kół) mieści się w przedziale 66-69* (kąt podsiodłowej w stosunku do tylnych widełek)

Napisano

No to nie spiesz się tak z zamawianiem down swing bo może się okazać że nie będzie pasowała do ramy, w małych ramach często jest tak że obejma przerzutki DS wypada na wysokości otworów na koszyk bidonu

Napisano

Jutro jeszcze się przyjrze. Ale nawet jeśli wypadnie na otworach to w czym problem? Koszyka nie mam tam zamontowanego

Ps: chociaż faktycznie to wykończenie na otwory trochę wystaje

Napisano

Problem jest taki że kołnierz nitonakrętki wystaje ponad płaszczyznę rury podsiodłowej i obejma nie będzie odpowiednio przylegała, a w przypadku kiedy masz rurę o średnicy 34.9mm - w ogóle nie da się zamontować przerzutki.

Napisano

Faktycznie 770 miała być top swing,ale jeśli wolisz down swing, to jak pisałem, jest szansa że nie cała obejma będzie kolidowała.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...