Skocz do zawartości

[kierownica] Ritchey WCS Carbon - oryginał czy chinol?

elkaziorro

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

macie jakiś sposób na odróżnienie oryginału od chińskiej podróbki? Mam kierownicę jak w temacie, ściągniętą z roweru który niedawno kupiłem. Poprzedni właściciel zapewniał mnie, że to jest 100% oryginał, jednak nie był w stanie mi tego udowodnić. Patrząc na klasę rowerów, które owy jegomość użytkuje można przypuszczać, że bez problemu byłoby go stać na oryginał. Z drugiej strony to, że go stać, jeszcze o niczym nie świadczy...

Chcę się tej kierownicy pozbyć, bo jest dla mnie za wąska i nie wiem, jaką cenę sobie za nią wołać. Jeśli to faktycznie oryginał, szkoda by było sprzedać ją za bezcen, a jeśli to podróbka, to wolę ludzi o tym ostrzec, mając na uwadze ich zdrowie. 

Napisano

Musisz mieć świadomość ,że tak łatwo bez ,,paragonu'' jej nie sprzedasz.

Nie masz dowodu zakupu - chinol

Taka jest teraz niestety świadomość ludzi.

poczytaj wszelkie napisy czy nie ma literówek,zmiany w czcionce,kolorach etc.

Chinole muszą zmieniać czcionki,wielkosci,kolorki zeby nie było plagiatu całkowitego.

Możesz też porównać w sklepie jeżeli możesz. Nie ma to jakiś numerów seryjnych ?

Na allegro albo sprzedasz za bezcen(dla ludzi co jeżdża po asfalcie :D lub sie nie boją) albo dla tych którzy mają rowery na wystwe.

Reszta raczej nie kupi bez dowodu zakupu, mimo ze widzialem kiedys ,,nowe kierownice fsa'' niby wszystko ok paragony etc. Szkoda ze gosc mial chyba 3 kierownice i 1 paragon :D

Napisano

Przeglądając zdjęcia na necie widzę, że podróbki mają mocno widoczną fakturę karbonu (ale czy wszystkie?), a moja jest gładka, wygląda jak te oryginalne, z "pewnych" sklepów. To jest jedyna różnica którą widzę. Choć to i tak za mało, żeby sprzedać ją jako oryginał. 

No nic, napiszę w aukcji, że pewności co do oryginalności nie ma i niech się sprzeda za ile sobie ludzie wylicytują. 

Napisano

Ma hologram wewnątrz na którymś z końców ? Oryginały Ritchey'a mają taki wklejany (na chińskich takich jeszcze nie widziałem) , które mocno są przyklejona i ot tak same się nie odklejają.

Napisano

Są karbony 3k UD itp. 

3k ma wyraźną fakturę przeplatanych nici

UD te nici ma w każdym kierunku tak po krótce i nie ma tak wyraźnej faktury.

Po za tym to ,że jest carbonowa nie znaczy ,że nie może zostać pomalowana :D

a jaka to szerokość ?

Napisano

A czy przypadkiem nie mogło by być też tak ,że chińczyk kupi orginał z takim numerem i potem robi 10 000 kopi ? I ktoś sprawdza kopie,no faktycznie taki model kierownicy ritchey wypuścił etc. ?

• Mod Team
Napisano

Dlatego proszą o kontakt, jeśli ktoś ma wątpliwości. Powinni być raczej na bieżąco z tym, czy dany numer seryjny już został wykorzystany przy produkcji podróbki. 

Napisano

Masz numer - sprawdź u źródła.

I tak chyba zrobię, choć nawet potwierdzenie ewentualnej oryginalności przez Ritchey'a drogą mailową zapewne nie ułatwi sprzedaży, bo maile przecież też można podrobić. ;)

Ale przynajmniej ja będę miał czyste sumienie wiedząc co sprzedaję.  

Napisano

Zawsze możesz podać numer na aukcji/zrobić zdjięcie i napisać ,że można kontaktować sie z ritcheyem(dać link) i Kowalski może sprawdzić że to orginał (jezeli takim sie okaże)   ......

Napisano

Jak mam raczej podrobe Ritchey'a WCS Rizer Carbon 3K i w stosunku do oryginalnego Ritcheya glownie na podstawie zdjec w necie zauwazylem ze koncowki kiery nie sa przystosowane do montowania rogow, tzn karbon na koncach kiery jest bardzo cienki zamiast grubego solidnego zakonczenia. Kierownica podrabiana jest lzejsza od oryginalu o iles tam gram :D oraz napisy w miejscu mocowania do mostka(cyferki) minimalnie sie zlewaja. Jakosc podroby jednak jest oszalamiajaca i wyglada naprawde super. Jezdze na niej juz od kilku tys km i nic jej nie jest chociaz pewnie ja wymienie na solidne alu wkrotce. Probowalem ja zgiac w rekach i o kolano pelnia moich sil ale ani drgnela ...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...