Skocz do zawartości

[suport] nietypowy standard

dziadekM

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Szykuję się do zmiany suportu bo już coś się odzywa. Dodatkowo chcę wymienić korbę bo przy obecnej 48-38-28 mało wykorzystuję najszybszych przełożeń i chcę trochę mniejszą.

Zmierzyłem dzisiaj suport i wyszło 68x108.

Czy można założyć w miejsce starego nowy ale szerszy np 113mm i dostosować do tego odpowiednią korbę?

W tej chwili mam standard kwadrat a ciekawsze korby są na octalink a wtedy suport muszę szerszy.

Tak się zastanawiam czy jak będzie szerszy suport to nie odsuną się bardzo przednie zębatki od ramy i nie będzie współgrać z kasetą

Napisano

Długość osi suportu dobierasz pod konkretną korbę. Oprócz dł. osi ważna jest też szerokość mufy suportowej (68/73).

Napisano

Ok wielkie dzięki.

Tak właśnie nieraz widziałem w opisie korby że podana jest długość suportu z którym współpracuje.

Szerokość mufy mam 68mm bo mierzyłem. Jeszcze tylko się zastanawiam bo wyczytałam że octalink jest V1 i V2 no a mało gdzie jest napisane jaki to akurat

Napisano

Octalink V1 to na dzień dzisiejszy prehistoria. Jeśli nie myślisz o korbie w stylu FC-M952 czy FC-6500, możesz przyjąć, że Octalink to Octalink i tyle.

• Mod Team
Napisano

108 jest bardzo typową długość osi, tylko ze ok 15 lat temu. Natomiast jak chcesz nową korbę, to jak pisali, decydujesz sie na konkretny model, i do niej dobierasz suport.

Napisano

No to nie wiedziałem że mój rower to jakaś prehistoria 2placz.gif

A kupiłem go w 2009r

Widzę że ze zmianami w rowerach tak samo trudno nadążyć jak w komputerach

Napisano

Poniekąd tak. W samych ostatnich 2-3 latach zmieniło się tyle rzeczy, że 7-letni rower, zwłaszcza jeśli nie był z wyższej półki, to niestety muzeum starych standardów...

• Mod Team
Napisano

To wszysko rozbija sie o korbe i o to czy suport był poprawny czy taki bardziej na pałe. 108-110 były do korb na linie łańcucha 47mm, czyli 7 rzędowych kaset lub i 6 rzędowych a to jeszcze lata 90 :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...