Skocz do zawartości

[napęd ] 3x8 czy 2x8

samuel87

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Nie wiem jak można nie zauważyć roznicy w sztywnosci miedzy kwadratem a ht2. Autor dobrze kombinuje. Sam mialem 2x8. Nie narzekalem. Z dedykowana korba do 2 blatu będzie estetycznie. Przerzutke tez bym zmienił bo bedzie ladniej i precyzyjniej.

Napisano

Ja bardzo dużą różnicę odczułem miedzy suportem kwadratem ( i to XT lub LX z roku około 1995 ;D , w sumie prawie nie do zajechanie, dalej jeździ nie skrzypi ma lekkie luzy) a octalink. Tylko nie wiem na ile twardości dała rama a sam suport - rama stalowa. Octalink miałem w accent tormenta.

Na HTII jeszcze nie jeździłem, czekam na pogodę :)

Napisano

dzięki, za opinie, decyzja co do korby już podjęta, mam jeszcze jedno pytanie do was .

Czy po zmianie korby 38x24 powinienem skrócić trochę łańcuch? 

Napisano

Korba juz dotarła , w związku z tym mam pytanie do was. Wiem ,że w suporcie przy korbie 3 blatowej daję się dwie podkładki od strony korby i jedna od strony ramienia. Przy 2 blatowej jest ta sama zasada??

Powiedzcie jeszcze czy przy 2 blatowej korbie tez w miejsce największej zębatki można wstawić zębatkę narrow wide i miec napęd 1 na 10? Ma to w ogóle znaczenie czy zębatkę narrow wide przykręca sie do korby 2 czy 3 blatowej?

Napisano

Trochę inaczej. Ilość podkładek jest uzależniona od długości mufy  - niezależnie czy korba 2 czy 3 blatowa.
mufa 68 dwie podkładki po prawej i jedna po lewej.
mufa 73  jedna podkładka po prawej i zero po lewej.

Niektórzy konwertując korbę 3 na 2 dodają jedną podkładkę, by poprawić linię łańcucha.

Lepiej jest konwertować 3 blatową korbę na napęd 1x. Wówczas jest prawidłowa linia łańcucha. Nie trzeba bawić się z podkładkami.

Napisano

Dzieki za odpowiedz , korba zamontowana. Żeby nie zakładać nowego tematu prosiłbym o odpowiedz ,jak poprawnie wykonać napęd 1x10 z korbą 2 blatową. Wiem ,że w miejsce zębatki 38 przykręcam zębatkę narrow wide, tylko jak rozmieścić podkładki by była prawidłowa linia łańcucha ? Zamierzamy z kolega wypróbować właśnie taki napęd i wole zapytać by zle tego nie zrobić? Oczywiście mufa 68 mm.

Napisano

Musisz sam spróbować. Na poczatku przerzucic 2.5mm podkladke na lewo. Jesli dalej za malo, daj 2mm podkladki pod zębatke. Jesli tym razem jest za duzo, dorob sobie podkladki 1.25 pod suport i rozdziel.

Napisano

Rozumiem , będziemy kombinować. W sumie to trzeba będzie wyjąć jedną podkładkę z prawej strony, ewentualnie dać mniejsza .

Napisano

Mam mały problem z ustawieniem przedniej przerzutki deore m615 dwurzędowej .
ustawiłem ją równolegle i powyżej 2 mm od dużej zębatki jak na zdjęciu i po podpięciu linki do przerzutki i próbie wrzucenia na 2 bieg łańcuch się zakleszcza i nie chce wejść na dużą zębatkę. Jak już uda się go wrzucić to łańcuch ociera o prowadnik. Kręcenie śruby regulacyjnej na podpiętej lince nic nie daje. Jak odpiąłem linkę od przerzutki prowadnik ręką wychyla się dużo bardziej niż podczas ruchu manetki . Manetki dedykowane do korb dwurzędowych mają inny skok niż te obsługujące korby trzyrzędowe?
Mam nadzieję ,że ktoś mi podpowie jak to rozwiązać.

post-178072-0-93097300-1459586535_thumb.jpg

Napisano

ok dzięki spróbuje takiego ustawienia.

Rozmawiałem ,też ze sklepem rowerowym, i tam mi powiedzieli ,że winna może być manetka, zobaczymy. 

Napisano

Źle przykręcona linka, czyli po niewłaściwej stronie śrubki trzymającej linkę też daje takie objawy (skrócenie ramienia dźwigni). 

Ewentualnie śrubka "L" za bardzo wkręcona, śrubka "H" za mało, a luz linki wybrany baryłką przy manetce - pozornie wszystko jest OK. Spróbuj tak: zrzuć na mniejszą tarczę i wkręć (czyli w prawo) jeden obrót baryłką przy manetce obserwując prowadnicę przerzutki i linkę. Jeśli prowadnica nie drgnie, a linka zrobi się luźna, wykręć (czyli w lewo) pół obrotu śrubkę L (zauważyć można ruch prowadnicy do ramy i napięcie linki). Teraz spróbuj, czy działa dobrze, jeśli nie, powtórz. Kiedy łańcuch spadnie na ramę, to znaczy, że pół obrotu było za dużo, więc wystarczy ćwierć.

Przypadki, że problem leży w manetce są moim zdaniem nieprawdopodobne, no chyba, że ktoś konkretnie w manetce grzebał. Nawet niezbyt prawidłowa linia łańcucha nie przeszkodzi w prawidłowym ustawieniu przerzutki (chyba, że korba jest poza zasięgiem pantografu :) ). Jeśli korba jest oryginalna (a na taką wygląda), problem leży w regulacji przerzutki.

Napisano

Juz jest wszystko dobrze, udało się ustawić i wszystko działa, jedyny problem jaki pozostał to skaczący łańcuch na małej zębatce korby przy biegu 1 z przodu 1 z tylu, myślę że to za sprawą łańcucha 8 rzędowego.( tego biegu nie używam wiec mi nie przeszkadza). W przyszłości i tak planuję dokupić resztę części do pełnego napędu 2x10. Z tego co policzyłem potrzebuje 330 zl na łańcuch 10 deore, przerzutkę deore m 615 shadow plus, manetkę deore m610 i kasetę 10 11-32 deore.:)

Napisano

Jesli by komuś było potrzebne to znalazłem info ,że przy przejściu na napęd 1na X z korby dwurzędowej nie trzeba kombinować z podkładkami . Wystarczy zamontować zębatkę narrow wide argon components z tym offsetem. Odległość od dużej zębatki do środka suportu wynosi 50mm ( sam mierzyłem) taka sama jest odległość pomiędzy środkowa zębatką a środkiem suportu w korbie trzyrzędowej.Z tego wynika ,że nie ma znaczenia czy korbą dwu czy trzyrzędowa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...