Brzozowy.krk Napisano 20 Marca 2016 Napisano 20 Marca 2016 Witam Serdecznie Szukałem na ten temat informacji, ale nie udało mi się znaleźć odpowiedzi, więc może Wy chodź trochę mnie uświadomicie. Już mówię w czym rzecz. Posiadam rower Ghost EBS Comp z 2013 roku. Do tej pory rower śmigał na napędzie 3x9 Acery. Chcąc iść z biegiem czasu i ulepszyć trochę swojego ducha postanowiłem wymienić napęd na 2x10. Wybór padł na grupę napędową XT w skład której weszły następujące komponenty: Korba FC-M785 38-24 175mm ( suport hollowtech II) Kaseta CS-M771-10 11-36 (zamontowana na piaście Dartmoor Vee-One 135mm sztywna oś 10 mm) Łańcuch CN-HG95 Przerzutka przód FD-M785 Top Swing Przerzutka tył RD-M786 SGS Shadow+ Manetki SL-M780 Wszystkie komponenty założyłem zgodnie z załączonymi instrukcjami montażu. Suport osadzony na mufie 68mm z dwiema podkładkami ze strony prawej(blatów korby) i jednej podkładki po stronie lewej ( zgodnie z zaleceniami Shimano). Długość łańcucha dobrana w następujący sposób. Łańcuch przełożony przez najmniejszy blat korby( 24T), najmniejszą zębatkę kasety (11T) i przez wózek przerzutki. W miejscu styku ogniw dodatkowo odjęte dwa ogniwa (żeby łańcuch nie ocierał o wózek). Przerzutki dokręcone i wyregulowane. Problem polega na tym że podczas regulacji przerzutek zauważyłem, że gdy łańcuch znajduje się na największym blacie korby i największej zębatce kasety podczas kręcenia napędem w tył łańcuch przeskakuje na trzecią zębatkę kasety ( od strony szprych) Podobnie dzieje się z ustawianiem małego blatu korby i małej zębatki kasety (łańcuch nie spada między najmniejszą zębatkę kasety a ramę) łąńcuch nie układa się dobrze na małej zębatce kasety ( ciągnie go strasznie w stronę ramy/przerzutki) przy tych ustawieniach napęd pracuje bardzo głośno. Zdaje sobie sprawę z tego że na takich przełożeniach się nie jeździ, lecz zauważyłem że znajomy z identyczną grupą na identycznych komponentach nie zauważył takiego problemu (kumpel posiada rower KTM UltraFire) Dodam również że na właściwych przełożeniach ( korba mały blat i kaseta duża zębatka i analogicznie na odwrót) napęd również pracuje dość głośno i zauważyłem przetarcia lakieru na korbie od wewnętrznej strony. Czytałem dużo o właściwej linii łańcucha, mierzyłem odległości i wszystko jest ok ( Shimano podaje 48.8mm właściwą linię łańcucha dla korby którą posiadam i takową odległość udało mi się zmierzyć z tyłu roweru) Pomiaru dokonywałem za pomocą artykułu z tej strony (http://porady.bikeboard.pl/artykuly,pokaz,wazne-5-mm-ustawienie-linii-lancucha) , W czym doszukiwać się powodu takiego stanu rzeczy i jak go rozwiązać ? Czy któreś części mogą być ze sobą niekompatybilne a może z łańcuchem jest coś nie tak? Z Góry Dziękuje za zainteresowanie tematem i pomocnymi radami i spostrzeżeniami Pozdrawiam Tomek
Brzozowy.krk Napisano 20 Marca 2016 Autor Napisano 20 Marca 2016 Jeżeli chodzi o ustawienie wózka względem kasety to chyba ustawiłem. Odległość kółeczka wózka od największej zębatki kastety to ok 0.5 cm
dran2 Napisano 20 Marca 2016 Napisano 20 Marca 2016 Może głupie pytane ale na 100% masz mufę 68mm? Rama nie jest przekoszona? Hak prosty?
kkoko123 Napisano 20 Marca 2016 Napisano 20 Marca 2016 miałem to samo i to była wina złej regulacji, w moim wypadku to była śruba wysokości nie HIGH LOW
Brzozowy.krk Napisano 20 Marca 2016 Autor Napisano 20 Marca 2016 Mufę mierzyłem chyba z 12 razy i tak.... ma 68 mm Rama prosta nie skoszona również tyczy się to haka . dziwna sprawa bo napęd 3x9 działał do samego końca bez jakichkolwiek problemów. koko123 domyślam się że posiadasz takowy napęd, czy mógłbyś zmierzyć i podać jaka Ty masz odległość kółeczka wózka od największej zębatki kasety?
Arni220 Napisano 20 Marca 2016 Napisano 20 Marca 2016 Czy to ten rower? http://www.bikekatalog.pl/2013//rowery/153/Ghost.EBS.Comp.26./ To jeszcze 26" więc rama ma krótkie tylne widełki, a to ma wpływ na przekos łańcucha. Słaby art. czytałeś o prawidłowym ustawieniu Lini Łańcucha i wiele z tego nie zrozumiałeś. Przeczytaj to: http://uzurpator.com.pl/?linia-lancucha,117 W twoim rowerze linia łańcucha na kasecie wynosi ok. 45mm, a na korbie 48,8mm. Niby mała rozbieżność, ale jest to pomiar pomiędzy zębatkami. Wniosek z tego, ze blat jest w odległości ok. 3,5mm dalej czyli ok. 52,3mm!!! a młynek odpowiednio bliżej tj. 45,3mm. Ustawiając łańcuch duża korby i duża kasety, masz masakrycznie wielki przekos w tym kierunku (podobny do korba 3xX i blat=>36z), a krótkie widełki i zębatka kasety 36z jeszcze to pogłębia (zwykła geometria). To, że ustawienie mała=>mała źle chodzi także nie jest dziwne, bo nawet Shimano o tym wspomina w swojej instrukcji, że na trzech najmniejszych koronkach kasety może dochodzić do niekorzystnych ocierań. Podsumowując, kupiłeś korbę nie do swojego roweru, lepiej jakbyś pozostał przy korbie 2rz od 9s gdzie linia łańcucha wynosiła 46,8mm. Co można zrobić? Pod obie zębatki korby podłóż podkładki 2mm. Przesuniesz linię łańcucha o 2mm i uzyskasz 46,8mm. Te napędy 10 czy 11s będą generowały takie problemy w rowerach 26", nie do takich bików zostały wymyślone. Sorry, ale nie jesteś na czasie, ty nie masz wymieniać pojedynczych komponentów, ty masz wymienić cały system (czytaj rower), taka jest filozofia producentów Na pocieszenie powiem ci, że mając napęd 11rz w 29" rowerze, złożony z korby 2rz, występuje identyczne zjawisko, bo tam na kasecie jest ok. 43mm, a na korbie także 48,8mm i nawet dłuższe o 2mm widełki nie wyostrzą kąta łańcucha w maksymalnym przekosie.
piciu256 Napisano 21 Marca 2016 Napisano 21 Marca 2016 oj z tym starym rowerem nie przesadzaj bo 650b ma tylko minimalnie dłuższy tylny trójkąt więc kąty się praktycznie nie zmieniają a rower już "aktualny"
dran2 Napisano 21 Marca 2016 Napisano 21 Marca 2016 Przełóż po prostu jedną podkładkę suportu na drugą stronę.
MartinH Napisano 21 Marca 2016 Napisano 21 Marca 2016 U mnie też spada przy kręceniu do tyłu, jest przekos i nic na to nie poradzisz Chyba, że podczas jazdy pedałujesz na tym przełożeniu do tyłu to wtedy może być problem
Brzozowy.krk Napisano 21 Marca 2016 Autor Napisano 21 Marca 2016 Tak jest to dokładnie ten rower Z ciekawości przeglądałem geometrie ram na 27.5 cala i długości tylnych widełek są identyczne. Patrzyłem na ramę Dartmoora Primala 27.5 ( bo nad kupnem tej ramy się zastanawiam) i tam długość widełek wynosi 425mm identycznie tyle samo co w moim duchu:/ czy to oznacza że w tejże ramie również będzie problem ze sporym przekosem? (nie jest to stara rama bo wyszła w tym roku więc ..... ) Kumpel posiada KTM ULTRA FIRE 27.5 z 2014 roku, ma założoną identyczną grupę i nie zauważył takiego problemu ( w tejże ramie widełki również mają 425mm dł, ma założoną identyczną kasetę na piaście 135mm NsBike) Napęd ten nie kosztował mało i zależy mi na tym żeby szybko go nie zajechać. Dziś lub jutro dokładnie zmierzę linię łańcucha na kasecie bo mam wątpliwości co do wyniku ok 45mm A co do przekładania podkładek jestem sceptycznie nastawiony na takie zabiegi, przecież wtedy ramiona korby nie będą symetrycznie ustawione:/
Arni220 Napisano 21 Marca 2016 Napisano 21 Marca 2016 Jakie przekładanie podkładek, co za poroniony pomysł. piciu, w 26 calach największe koronki były 34z, regułą była 32, do tego o 1cm krutszy wideł i mamy 0,5 czy 1 stopień mniej. W dodatku nikt nie jeździł z blatu na największej koronce, a w 2rz to norma. Na kasecie jest ok. 45mm, nawet mierzyć nie musisz, to się oblicza. 135:2= 67,5 36:2=18 67,5-18-5=44,5mm Tu już nie chodzi czy będzie to 44,5 czy 45,5mm, bo rozbieżność jest ogromna porównując blat ze środkiem kasety. Ten typ tak ma i im większa zębatka kasety i krutsze widełki tym gorszy efekt, proste Wliczając w to przesuniętą o ok. 4mm linię łańcucha korb 2rz, mamy to co mamy.
Brzozowy.krk Napisano 22 Marca 2016 Autor Napisano 22 Marca 2016 Zakupiłem podkładki dystansowe (2mm) w HCC Components. Zobaczę czy one poprawią pracę napędu. Jeżeli nie, czy dobrym pomysłem będzie zmienienie kasety na 11-34 lub 11-32 ? Jak pisałem wyżej, zamierzam zmieniać ramę. będzie to rama Dartmor Primal 27,5 albo Primal 2015 (będzie to wersja Large z możliwością montażu przedniej przerzutki) W poniższym linku zamieszczam geometrie ramy http://velo.pl/sites/default/files/pliki/2016_dartmoor_mtb_frames_geometry_0.pdf Czy ktoś może mi powiedzieć czy w przypadku tej ramy również będę miał problemy z linią łańcucha ? Oczywiście grupa napędowa jak i tylna piasta pozostaje bez zmian.
Arni220 Napisano 27 Marca 2016 Napisano 27 Marca 2016 Tak, problemy będą identyczne, bo linia łańcucha jest taka sama i nadal będzie przesunięcie. Tych podkładek masz 8szt.? Zakładaj śmiało, może nie będzie problemów z zakresem przerzutki i ocieraniem blatu o widełki. Innej drogi nie ma niestety.
Brzozowy.krk Napisano 27 Marca 2016 Autor Napisano 27 Marca 2016 Tak podkładek mam 8 sztuk. Zostały dziś założone i zrobiłem próbną przebieżkę. Jest lepiej ale nie idealnie. Linia łańcucha się poprawiła, napęd pracuje ciszej i sprawniej. NIe było problemów z zakresem przerzutki, wszystko dało się ładnie wyregulować. Jeżeli chodzi o ocieranie blatu o widełki to jest tam jeszcze ponad 1cm luzu tak więc jest ok. Nie jestem pocieszony faktem iż będą takie same problemy :/ to jest kwestia napędu shimano a co by było gdybym założył napęd 2x10 Srama?
Arni220 Napisano 28 Marca 2016 Napisano 28 Marca 2016 Korby mają podobną linię łańcucha, nic nie poradzisz. Poszukaj ramy pod piastę 148mm, wtedy będzie super lub przerabiaj korbę 3rz na 2rz, innej metody na to nie ma. Możesz założyć jeszcze korbę na octalink, w niej bez problemu zmienisz sobie linię łańcucha dobierając odpowiedni wkład suportu.
Rulez Napisano 28 Marca 2016 Napisano 28 Marca 2016 Czy to ten rower? http://www.bikekatalog.pl/2013//rowery/153/Ghost.EBS.Comp.26./ To jeszcze 26" więc rama ma krótkie tylne widełki, a to ma wpływ na przekos łańcucha. Słaby art. czytałeś o prawidłowym ustawieniu Lini Łańcucha i wiele z tego nie zrozumiałeś. Przeczytaj to: http://uzurpator.com.pl/?linia-lancucha,117 W twoim rowerze linia łańcucha na kasecie wynosi ok. 45mm, a na korbie 48,8mm. Niby mała rozbieżność, ale jest to pomiar pomiędzy zębatkami. Wniosek z tego, ze blat jest w odległości ok. 3,5mm dalej czyli ok. 52,3mm!!! a młynek odpowiednio bliżej tj. 45,3mm. Ustawiając łańcuch duża korby i duża kasety, masz masakrycznie wielki przekos w tym kierunku (podobny do korba 3xX i blat=>36z), a krótkie widełki i zębatka kasety 36z jeszcze to pogłębia (zwykła geometria). To, że ustawienie mała=>mała źle chodzi także nie jest dziwne, bo nawet Shimano o tym wspomina w swojej instrukcji, że na trzech najmniejszych koronkach kasety może dochodzić do niekorzystnych ocierań. Podsumowując, kupiłeś korbę nie do swojego roweru, lepiej jakbyś pozostał przy korbie 2rz od 9s gdzie linia łańcucha wynosiła 46,8mm. Co można zrobić? Pod obie zębatki korby podłóż podkładki 2mm. Przesuniesz linię łańcucha o 2mm i uzyskasz 46,8mm. Te napędy 10 czy 11s będą generowały takie problemy w rowerach 26", nie do takich bików zostały wymyślone. Sorry, ale nie jesteś na czasie, ty nie masz wymieniać pojedynczych komponentów, ty masz wymienić cały system (czytaj rower), taka jest filozofia producentów Na pocieszenie powiem ci, że mając napęd 11rz w 29" rowerze, złożony z korby 2rz, występuje identyczne zjawisko, bo tam na kasecie jest ok. 43mm, a na korbie także 48,8mm i nawet dłuższe o 2mm widełki nie wyostrzą kąta łańcucha w maksymalnym przekosie. Bardzo upraszczasz sprawę, otóż mufa wcale nie musi być umieszczona w osi roweru, dobry producent przesuwa mufę w lewo tak aby linia łańcucha korby do której została zaprojektowana pokrywała się z linią łańcucha kasety, tak więc np. środek korby 3 tarczowej z linią łańcucha 47,5 mm pokrywa się ze środkiem kasety mimo, że ich linie łańcucha na papierze różnią się, to samo z innymi korbami i liniami łańcucha ... Dobrze zaprojektowany rower nie sprawia problemów, a takie ogólnikowe sprowadzanie wszystkiego do cyferek jest nieuprawnione.
piciu256 Napisano 28 Marca 2016 Napisano 28 Marca 2016 ale przecież przesunąć korbę hollowtech II też można, ale jak jest nie w osi roweru to prawa korba jest bliżej ramy niż lewa co nie jest korzystnym zjawiskiem. ale przecież przesunąć korbę hollowtech też można, ale jak jest nie w osi roweru to prawa korba jest bliżej ramy niż lewa co nie jest korzystnym zjawiskiem.
Rulez Napisano 28 Marca 2016 Napisano 28 Marca 2016 To że środek mufy będzie w osi roweru wcale nie znaczy, że "jest korzystnie" a nawet będzie niekorzystnie, ponieważ korba będzie przesunięta za bardzo na prawo, przecież środek całej korby nie wypada tam gdzie środek mufy suportowej.W dodatku radzę obejrzeć kształty widełek jak są dopasowane do położenia mufy i wielkości tarcz korby . W dobrze wykonanej ramie linie łańcucha korby i kasety pokrywają się, bo tak waśnie projektuje się takie ramy. W wypadku zakładającego temat problemem będzie raczej wykonanie tej konkretnej ramy (a raczej wszystkich ram tego modelu) po prostu została zrobiona "na sztukę" ja to często w ramach niskich modeli, i nie trzyma linii łańcucha z żadną korbą...
piciu256 Napisano 28 Marca 2016 Napisano 28 Marca 2016 przecież środek całej korby nie wypada tam gdzie środek mufy suportowej nie wiem jaki masz rower, ale u mnie przypada, linię łańcucha mam przód 50mm, tył 47,5mm i działa idealnie, ale ja mam 3x9 na kwadrat więc to raczej normalne, obie osi pedałów mam w równej odległości od środka ramy (możliwe że są jakieś minimalne odchylenia ale miarką ich nie zmierzę ) @edit zawsze można skrócić te kilka mm oś hl II ale raczej większość "zwykłych" ludzi by się nie odważyła.
Rulez Napisano 28 Marca 2016 Napisano 28 Marca 2016 Rower raczej "z tych dobrych" bardzo dobrze zaprojektowany, z bardzo krótkimi tylnymi widełkami i żadnymi problemami z linią łańcucha .
piciu256 Napisano 28 Marca 2016 Napisano 28 Marca 2016 rower składany przezemnie poprzez przełożenie starych gratów do nowej ramy i amortyzatora ale masz rację- rama z tych "lepszych" a przynajmniej waga (1500) na to wskazuje, korba shimano m440 (suport dobrany według dokumentacji shimano), odległość obu ramion od środka mufy suportu wynosi 7,4cm długość tylnych widełek wynosi dokładnie 420mm
Rulez Napisano 28 Marca 2016 Napisano 28 Marca 2016 No wiesz, mój też jest składany przeze mnie, ale to nie ma nic do rzeczy, ważna jest jakość i projekt ramy. Rama Ghost sama jest przyczyną problemu niedopasowanie, a pogłębiony został przez założenie korby innej niż do niej zaprojektowana.
Arni220 Napisano 28 Marca 2016 Napisano 28 Marca 2016 Rulez, niemożliwe moim zdaniem. Chyba, że masz jakąś indywidualnie zaprojektowaną ramę, albo specjalnie taki rodzynek znalazłeś. Normalnie jest tak, że mufa jest centralnie na środku osi roweru, gdyby było inaczej, to ramiona korby nie byłyby w tej samej odległości od tej osi, a to oznacza ich przesunięcie w bok, w lewą stronę. Coś źle pomierzyłeś moim zdaniem. tył 47,5mm Na jakiej piaście? Dość nietypowy wymiar. Kasety 9 i 9rz na tradycyjnej piaście 135 i 142mm mają linię łańcucha ok. 45mm. Może być minimalny (~0,5mm) odchył od tego wymiaru ale nie 2,5mm. http://www.parktool.com/blog/repair-help/chainline-concepts#article-section-3 Aby tak było, widełki tylne musiały by być niesymetrycznie czyli przesunięte względem osi roweru w lewo np. o 3mm. W sumie jest to możliwe do wykonania, ale czy tak się robi? Park Tool o tym np. nie wspomina. Stąd min. pomysł na standard piasty 148mm (linia łańcucha +3mm, lepszy kąt szprych, a więc i możliwości dla większego zakresu kaset itp.)
piciu256 Napisano 28 Marca 2016 Napisano 28 Marca 2016 linię łancucha zmierzyłem tak- 135mm/2- 3 cm (odległość środka kasety od haka ramy) @edit teraz jak policzyłem to na kalkulatorze to dziwne rzeczy wyszły- 37,5 coś źle pomierzyłem jak widać
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.