kowjanko Napisano 19 Marca 2016 Napisano 19 Marca 2016 Witam. Rower Author Stratos z napędem 8-rzędowym, manetki SL-M410, kaseta HG51, łańcuch KMC X8.99 i korba 48/38/28. Przyszedł czas na wymianę przerzutki tylnej bo obecna złapała spory luz na śrubie mocującej i ma lekko wykrzywiony wózek po upadku jesienią ubiegłego roku. Nowej M410 już nie dostanę więc w grę wchodzą M591, M592 i M4000 bo w droższy segment nie zamierzam się pchać. Skłaniam się ku zakupowi M591. Jeżdżę w większości po mieście, przerzutka tylna jest dość intensywnie wykorzystywana i głównie interesuje mnie płynność zmiany biegów. Czy są jakieś zauważalne różnice w pracy czy regulacji wymienionych modeli, które uzasadniałyby zakup tej a nie innej zmieniarki? Różnice cenowe są w tym przypadku nieistotne. W temacie o wymianie napędu czytałem o utrudnionej regulacji przerzutek 9 rzędowych przy zastosowaniu z napędem 8-rzędowym. Czy rzeczywiście jest to tak odczuwalne? Doradźcie którą kupić do w sumie rekreacyjnej jazdy bez wjeżdżania w trudny teren.
gtb Napisano 19 Marca 2016 Napisano 19 Marca 2016 RD-M592 i RD-M4000 to Shadow i wg producenta działają poprawnie na kasetach z największą zębatką min. 32T http://www.shimano.com/media/techdocs/content/cycle/SI/SI_5W70B/SI-5W70B-001-POL_v1_m56577569830679712.pdf (ponoć na 30T też jeszcze chodzi , ale przy 28T pojawiają się problemy). Nie podałeś jakie masz stopniowanie swojej kasety HG51 , ale najrozsądniej będzie wziąć tradycyjną RD-M591 - będzie bez problemu działać w 8s.
gtb Napisano 19 Marca 2016 Napisano 19 Marca 2016 Czyli Shadow też zadziała . Mimo wszystko wybrałbym M591 - można ją wyrwać taniej http://allegro.pl/shimano-przerzutka-tyl-deore-rd-m591-sgs-czarna-i6054531102.html . O różnicach klasycznej i Shadow możesz poczytać tu http://testy.bikeboard.pl/artykuly,pokaz,test-porownawczy-klasycznej-przerzutki-shimano-i-shadow-na-podstawie-komponentow-deore-2010-reakcja-w-stylu-ninja
kowjanko Napisano 19 Marca 2016 Autor Napisano 19 Marca 2016 Potrzebuję srebrną Mogę dać spokojnie normalną cenę, nie poluję na okazję. Ale dzięki za opinię. Tak abstrahując to po dotychczasowej lekturze nasuwa sie wniosek, że mało kto (jesli w ogóle) poleca nowe Alivio. Czy spowodowane jest to przewidywaną słabszą trwałością, jak to mają obecnie w zwyczaju producenci? Czy też po prostu Deore to klasa wyżej i z tego powodu jest lepsze?
CentrumRowerowe Napisano 22 Marca 2016 Napisano 22 Marca 2016 @kowjanko oto srebrna przerzutka RD-M591, wciąż w przyzwoitej cenie. W kwestii nowego Alivio, jest po prostu nowe, a seria 590 to sprawdzony klasyk. No i co Deore to Deore, Shimano zawsze podkreślało, że to podstawowa grupa nadająca się do "prawdziwego" MTB, a Alivio do użytku rekreacyjnego.
tobo Napisano 23 Marca 2016 Napisano 23 Marca 2016 Potrzebuję srebrną Mogę dać spokojnie normalną cenę, nie poluję na okazję. Ale dzięki za opinię. Tak abstrahując to po dotychczasowej lekturze nasuwa sie wniosek, że mało kto (jesli w ogóle) poleca nowe Alivio. Czy spowodowane jest to przewidywaną słabszą trwałością, jak to mają obecnie w zwyczaju producenci? Czy też po prostu Deore to klasa wyżej i z tego powodu jest lepsze? Nie polecę. Działa nowe alivio mizernie.
kowjanko Napisano 23 Marca 2016 Autor Napisano 23 Marca 2016 @kowjanko oto srebrna, (..) wciąż w przyzwoitej cenie. W kwestii nowego Alivio, jest po prostu nowe, a seria 590 to sprawdzony klasyk. No i co Deore to Deore. (..) . Czy cena "internetowa" jest taka sama w sklepie stacjonarnym w Toruniu?
CentrumRowerowe Napisano 28 Marca 2016 Napisano 28 Marca 2016 @kowjanko, sklepy stacjonarne w Bydgoszczy i Toruniu to teraz osobna firma, trudno mi powiedzieć jak z ceną u nich, ale raczej będzie nieco drożej niż przez stronę. Koszty wysyłki dla zakupów poniżej 150 zł to 5 zł do paczkomatu, więc chyba tanio.
kowjanko Napisano 29 Marca 2016 Autor Napisano 29 Marca 2016 No teraz już wiem bo byłem w sklepie i wyszedłem po usłyszeniu ceny. Zarobić mogą na mało obeznanych klientach bo ja 30% marży w stosunku do ceny internetowej nie jestem skory zapłacić.
kowjanko Napisano 30 Marca 2016 Autor Napisano 30 Marca 2016 Przerzutka przyszła i jest już zamontowana. W porównaniu do starej M410 zero luzów a czy jest jakaś różnica w pracy? Trudno powiedzieć, chyba tylko zmiana manetek dałaby jakąś poprawę. No ale nie kupowałem nowej dla poprawy działania, bo z Alivio byłem zadowolony tylko po prostu się biedaczka zużyła. Czeka mnie jeszcze zakup nowego haka bo stary przez próby ustawienie "wyluzowanej" Alivio dostał bliżej nieokreślonych kształtów i miałem sporo roboty przy ustawieniu Deorki a i tak nie jestem pewien prawidłowego ustawienia całości. Mam tylko pytanie o pancerz przy przerzutce. Czy nie przesadziłem z długością odcinka przy baryłce przerzutki? Chwilami mam wrażenie jakby zmieniarka zastanawiała się czy przerzucić bieg i czy może to być spowodowane zbyt długim pokazanym na zdjęciu odcinkiem pancerza czy jednak jest to winą ustawienia przerzutki.
CentrumRowerowe Napisano 31 Marca 2016 Napisano 31 Marca 2016 Myślę, że na początku trzeba by wyeliminować "falowanie" haka. Park Tool DAG -2.2 to najlepsze narzędzie do centrowania haka i choć drogie (jak każde narzędzie do profesjonalnego serwisu roweru) to warto je sobie kupić. Zwłaszcza jeśli sami serwisujemy rower i mamy osprzęt z wyższej półki. Dokładne sprawdzenie centryczności haka przed regulacją przerzutki często pozwala zaoszczędzić nerwów . Dopiero po wyeliminowaniu tego problemu można przejść do kolejnych kroków.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.