Skocz do zawartości

[korba] SRAM apex vs rival lub SHIMANO 105 vs ultegra

Romanon

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Apex zwany przez wielu cipexem albo miękką piczką :) to korba o właściwościach silnie plastycznych :) Zdarzyło mi się chyba dwukrotnie takową wymieniać, ze zdeformowanym jednym ramieniem. Jeśli chcesz Srama to kup korby z wyższych grup.

105 vs ultegra - obie mają puste ramiona, starsza 105tka 5700 ma "dwuwymiarowy" blat, więc teoretycznie mniej sztywny od blatu korby 6700, jest też cięższa; nowe 105tka i ultegra mają bardzo zbliżone rozwiązania, takze jeśli chodzi o blat (ten w 105tce 5800 zrobiony jest z jednego kawałka aluminium), ponownie ultegra jest lżejsza. 

Montaż korb Shimano jest prostszy od Srama - dwie śruby imbusowe i śruba dociągająca lewe ramię schodzi łatwo; w Sramie centralna śruba która lubi się zapiec, do tego czasami przy wykręcaniu luzuje się śruba zewnętrzna ściągacza korby.  

Rozwiązanie Shimano wg mnie jest bardziej przemyślane i mniej problemowe. 

Z tych czterech korb ja wybrałbym ultegrę - jeśli zależy Ci na wadze, 105tkę - jeśli waga nie jest najważniejsza a liczysz się z pieniędzmi. Korby Srama raczej bym odpuścił w przypadku tych dwóch. Kwestie estetyczne pomijam. 

Nowe korby Shimano 5800 i 6800 mają uniwersalną konstrukcję do założenia tarcz kompakt i standard, są więc bardziej uniwersalne.

Napisano

Raczej jestem zdecydowany na Sram Force, długość korby 172.5, blaty 53/39 wg. specyfikacji poniżej:

https://www.sram.com/sram/road/products/sram-force-22-crankset

W tej chwili mam karbonową FSA SL-K, długość korby 172.5, blaty 50/34 wg.

http://allegro.pl/nowe-korby-fsa-sl-k-carbon-53-39-172-5mm-674-gr-i6044069597.html

Pytanie:

Czy będę miał jakiś problem z suportem podczas wymiany FSA SLK na SRAM FORCE?

• Mod Team
Napisano

Korby srama to bym chyba odpuścił. Cipex jest miętki, rival lepszy ale suporty sa droższe niż w shimano. korba 105 to taki złoty środek.

Napisano

W dniu 23.03.2016 o 18:26, Romanon napisał:
Czy będę miał jakiś problem z suportem podczas wymiany FSA SLK na SRAM FORCE?

Taki że do tych korb są różne suporty, ze względu na konstrukcję osi. Masz fsa musisz kupić suport kompatybilny z korbą Srama. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.