blakbery Napisano 18 Marca 2016 Napisano 18 Marca 2016 Witam, jeśli się nie ścigam a jedynie jeżdżę bo różnych szosach głównie w Polsce to czy warto inwestować w coś lepszego niż Sora? Jak tak to lepiej w Tiagrę czy 105?
erzurum Napisano 18 Marca 2016 Napisano 18 Marca 2016 wszystko kwestia budżetu, jeśli masz to oczywiście 105 5800
blakbery Napisano 18 Marca 2016 Autor Napisano 18 Marca 2016 Wiem, że jak ktoś ma kasę to wszyscy mu powiedzą, żeby wziął 105. Ale mi chodzi o to czy ja w ogóle mogę odczuć dużą różnicę, jeśli się nie ścigam tylko jeżdżę powiedzmy rekreacyjnie. Czy tam są tylko różnice w wadze i szybkości zmiany biegów?
tobo Napisano 18 Marca 2016 Napisano 18 Marca 2016 Nowa tiagra sprawia wrażenie bardzo dobrej grupy, tańszej od nowej 105tki. Gdybym musial liczyć się z pieniędzmi wybrałbym Tiagrę.
blakbery Napisano 19 Marca 2016 Autor Napisano 19 Marca 2016 A jak ma się Tiagra do Sory, jeśli chodzi o nowe grupy?
MokryxD Napisano 19 Marca 2016 Napisano 19 Marca 2016 Wziąłbym Tiagrę, bo jest już 10s, a jest niewiele droższa od Sory. Jeździłem na Sorze i szczerze mówiąc tyłka to nie urywa, ale do treningu czy rekreacji się nada, jednak mając teraz kupić skłaniałbym się ku Tiagrze za 10s.
CentrumRowerowe Napisano 20 Marca 2016 Napisano 20 Marca 2016 Cześć, jeśli finanse pozwalają to nie warto rozważać Sory. Pozostaje wybór między 105 i Tiagrą, przy czym seria 4700 jest nowa i nie ma za bardzo informacji zwrotnych od użytkowników. Różnice techniczne między serią 4600 i 4700 są na tyle wyraźne, że nie warto celować w starszą wersję. Zwłaszcza jeśli chodzi o przednią przerzutkę. Po raz pierwszy w nowej Tiagrze pojawiło się tak dużo technologii z najwyższych grup Shimano, do tej pory nie schodziły one poniżej 105. Na papierze najistotniejszą różnicą między grupami 5800 i 4700 jest teraz ilość biegów, 11 vs 10. Nie napisałeś czy będziesz kupował nowy rower czy modernizował stary. Jeśli to "remont", przy wymianie na 11 rzędowy napęd może być konieczna wymiana piasty w tylnym kole i pojawiają się dodatkowe koszty. Nie miałem jeszcze w rękach nowej Tiagry, ale patrząc na zastosowane rozwiązania techniczne, wydaje mi się, że to jest teraz złoty środek w relacji ceny do jakości, dla ambitnych amatorów nie startujących w zawodach.
radomir82 Napisano 21 Marca 2016 Napisano 21 Marca 2016 Nowa tiagra chodzi bardzo lekko i przyjemnie, według mnie "działa" lepiej od DA 7900, oczywiście nie mam na myśli trwałości czy precyzji bo to nie ta liga, a jedynie "lekkość" zmiany biegów.
blakbery Napisano 23 Marca 2016 Autor Napisano 23 Marca 2016 Zastanawiałem się nad rowerem używanym za 2,5-3k. Teraz myślę czy nie uzbierać jeszcze trochę i dołożyć ze 2k do nowego roweru na Tiagrze.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.