Kidzuuu Napisano 15 Marca 2016 Napisano 15 Marca 2016 Witam. Zmieniłem przerzutke w rowerze i mam teraz problem... Dokładnie o to chodzi, że próbuje ją wyregulowac ale coś jest nie tak... Przerzutka działa w stronę silniejszej a jak chce zmniejszyć to skoczy 2razy i już dalej się nie zmienia bo robi się luźny drucik. Ktoś mi powie dokładnie jak i co ponieważ na internecie nic dokładnego co by mi pomogło nie znalazłem. Z góry dziękuję.
gtb Napisano 15 Marca 2016 Napisano 15 Marca 2016 Regulowałeś śruby L i H ? Może za mocno wkręcona i ogranicza pracę. Na sucho bez linki przerzutka działa w całym zakresie kasety ?
Kidzuuu Napisano 15 Marca 2016 Autor Napisano 15 Marca 2016 Tych śrub za bardzo nie regulowalem ale H jest wkręcona do końca a L prawie całkiem wykręcona
Gość Napisano 15 Marca 2016 Napisano 15 Marca 2016 Odkręcaj H kręcąc pedałami do czasu aż bieg zejdzie do właściwego. I proponuję na czas regulacji wkręcić śrubkę L, bo czasem łańcuch może spaść między zębatkę a szprychy a w najgorszym razie przerzutka się w szprychy wkręci i cała pognie. Dopiero kończąc regulację odkręcaj śrubkę L do czasu gdy bieg wejdzie na właściwy.
alagor96 Napisano 15 Marca 2016 Napisano 15 Marca 2016 Czyli jednocześnie: na internecie nic dokładnego co by mi pomogło nie znalazłem. i Tych śrub za bardzo nie regulowalem ale H jest wkręcona do końca a L prawie całkiem wykręcona To jest absolutnie podstawowa regulacja, opisana w każdym poradniku, których są setki.
Kidzuuu Napisano 15 Marca 2016 Autor Napisano 15 Marca 2016 Tzn regulowalem tak jak było napisane lecz to nic nie pomagało i dałem tak jak były wczesniej
alagor96 Napisano 15 Marca 2016 Napisano 15 Marca 2016 Dla mnie to ewidentnie za mały zakres, który zwiększysz właśnie za pomocą śrub. Dokładnie masz to wyjaśnione np. tutaj:
Kidzuuu Napisano 15 Marca 2016 Autor Napisano 15 Marca 2016 Tylko jest taki problem, że gdy poluzuje linkę to przerzutka odrazu idzie na największy rzed a jak jest z linka naprężoną to schodzi gdzieś na 3 rząd od małej
modrzew Napisano 15 Marca 2016 Napisano 15 Marca 2016 Czy wydaje Ci się, że ktoś z forum ot tak napisze „zrób to i to” nie widząc co tam namotałeś i nagle wszystko zadziała? Masz dwa wyjścia: - zapoznać się z regulacją (dokumentacja przerzutki, poradniki/filmy) i zrozumieć co zrobić - oddać to w ręce kogoś kto ma pojęcie co zrobić
Rocky98 Napisano 15 Marca 2016 Napisano 15 Marca 2016 Mocniej się nie da Nie o moc się rozchodzi, lecz o dokładne miejsce przykręcenia. Musi być za takim "dzyndzlem" aby zwiększyć dźwignię.
radziuGD Napisano 16 Marca 2016 Napisano 16 Marca 2016 A jaką masz manetkę i co to za przerzutka? Pomijając kwestie regulacji, zaraz może się okazać, że to nie ma prawa ze sobą działać.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.