Skocz do zawartości

[przerzutka] ustawienie tylnej Przerzutki.

Kidzuuu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Zmieniłem przerzutke w rowerze i mam teraz problem...

Dokładnie o to chodzi, że próbuje ją wyregulowac ale coś jest nie tak...

Przerzutka działa w stronę silniejszej a jak chce zmniejszyć to skoczy 2razy i już dalej się nie zmienia bo robi się luźny drucik.

Ktoś mi powie dokładnie jak i co ponieważ na internecie nic dokładnego co by mi pomogło nie znalazłem.

Z góry dziękuję.

Napisano

Regulowałeś śruby L i H ? Może za mocno wkręcona i ogranicza pracę. Na sucho bez linki przerzutka działa w całym zakresie kasety ?

Napisano

Odkręcaj H kręcąc pedałami do czasu aż bieg zejdzie do właściwego.

I proponuję na czas regulacji wkręcić śrubkę L,  bo czasem łańcuch może spaść między zębatkę a szprychy a w najgorszym razie przerzutka się w szprychy wkręci i cała pognie.

Dopiero kończąc regulację odkręcaj śrubkę L do czasu gdy bieg wejdzie na właściwy.

Napisano

Czyli jednocześnie:

na internecie nic dokładnego co by mi pomogło nie znalazłem.
 i 

Tych śrub za bardzo nie regulowalem ale H jest wkręcona do końca a L prawie całkiem wykręcona
To jest absolutnie podstawowa regulacja, opisana w każdym poradniku, których są setki. 
Napisano

Tylko jest taki problem, że gdy poluzuje linkę to przerzutka odrazu idzie na największy rzed a jak jest z linka naprężoną to schodzi gdzieś na 3 rząd od małej

Napisano

Czy wydaje Ci się, że ktoś z forum ot tak napisze „zrób to i to” nie widząc co tam namotałeś i nagle wszystko zadziała?

Masz dwa wyjścia:

- zapoznać się z regulacją (dokumentacja przerzutki, poradniki/filmy) i zrozumieć co zrobić

- oddać to w ręce kogoś kto ma pojęcie co zrobić

Napisano

Mocniej się nie da

Nie o moc się rozchodzi, lecz o dokładne miejsce przykręcenia. Musi być za takim "dzyndzlem" aby zwiększyć dźwignię.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...