przemoo5555 Napisano 13 Marca 2016 Napisano 13 Marca 2016 Witam, przymierzam się do zakupu nowego roweru. Ma to być cross i chcę kupić wyłącznie osobiście w sklepie. Oglądałem już Krossa, Unibike, Scotta i Meridę. Z tych marek najbardziej cenowo i podczas jazdy przypadł mi Unibike. Mam propozycję na: 1. Viper 2015 z v-brake za 2000 zł 2. Viper 2016 z v-brake za 2300 zł 3. Zethos 2015 za 2800 zł. Modeli 2016 nie ma, ale jest dostępna specyfikacja. Wynika z niej, że warto 300 zł dopłacić do lepszego osprzętu Vipera 2016. Zastanawia mnie jednak wówczas, czy warto dopłacić kolejne 500 zł w Zethosie do trochę lepszego amortyzatora i hamulców tarczowych? Wiem, że ile ludzi tyle opinii. Z przeglądania forum wywnioskowałem, że tarczówka lepsza przy złej pogodzie i błocie, górach. Jak z niezawodnością itd? Dodam, że odrzuciłem polecanego tu Rometa właśnie ze względu na hamulce Promax i brak możliwości obejrzenia przed zakupem. A po przymiarce do podanych marek uznaję taką możliwość za kluczową przy zakupie.
fotofx Napisano 14 Marca 2016 Napisano 14 Marca 2016 @przemoo5555 dla Ciebie odpowiednim Unibikiem jest Flash GTS z 2015 roku kosztuje mniej niż 2000 zł ma V-ki i amortyzator prawie jak Viper , Rometa nie polecam bo to jest rower dla użytkowników , którym zależy na dobrej jakości osprzęcie . Szkoda by było Orkana 5.0 z 2015 roku za 2300 zł z powietrznym amortyzatorem z napędem XT i Deore siodełkiem Selle Royal Respiro Sport dla osoby , która tego nie docenia http://allegro.pl/rower-romet-orkan-5-0-hydraulika-xt-mega-cena-i5935616982.html
przemoo5555 Napisano 14 Marca 2016 Autor Napisano 14 Marca 2016 Fotofx mogłeś sobie darować tego posta bo w niczym on nie pomaga. Napisałem, że przymiarka i jazda próbna jest u mnie obowiązkowa. Amortyzator jaki by nie był to nie mam zamiaru przez połowę sezonu być bez roweru ze względu na hamulce.
fotofx Napisano 14 Marca 2016 Napisano 14 Marca 2016 @przemoo5555 mogłem sobie darować ten post gdybyś nie napisał w swoim " Dodam, że odrzuciłem polecanego tu Rometa właśnie ze względu na hamulce Promax " sugerując , że coś z nimi jest nie tak jak trzeba , a znam osoby , które używają te hamulce i sam też ich używałem w Orkanie szwagra i wszystko jest wzorowo , a mało nie ważę . Zastosowane w Orkanie 5.0 z 2015 roku hamulce Promax DECIPHER DSK-913 ( http://www.promaxcomponents.com/product/decipher-disc-brakes/ " to dobre hamulce uznanego producenta z USA specjalizującego się w produkcji wyczynowego osprzętu BMX . Ten wątek na FR odwiedziło już przez niecałe 24 godziny ponad 80 osób i lepiej nie robić ludziom wody z mózgu wiedzą goździkowej napisałeś "nie mam zamiaru przez połowę sezonu być bez roweru ze względu na hamulce " skoro posiadasz wiedzę rowerową to po co się pytasz na FR " czy warto dopłacić kolejne 500 zł w Zethosie do trochę lepszego amortyzatora i hamulców tarczowych?Wiem, że ile ludzi tyle opinii. Z przeglądania forum wywnioskowałem, że tarczówka lepsza przy złej pogodzie i błocie, górach. Jak z niezawodnością itd? "
przemoo5555 Napisano 14 Marca 2016 Autor Napisano 14 Marca 2016 W kilku tematach są narzekania na te hamulce.Poza tym jak pisałem chcę się przymierzyć i zrobić jazdę próbną.Jeżdżę na starym góralu i nie mam odniesienia do żadnego amortyzatora.Czy ten z Orkana jest tak potrzebny przy mojej jeździe to nie wiem.Miasto i okolica z przeważnie prostymi asfaltowymi drogami. Jeśli hamulce zaczną się sypać to zacznie się jazda po serwisach, a nie dla przyjemności. Ne rozumiem Twojego oburzenia. Jak ktoś zapyta to polecisz Orkana i tyle. Ja napisałem z jakich modeli wybieram, więc o co ten ból?
fotofx Napisano 14 Marca 2016 Napisano 14 Marca 2016 @przemoo5555 kup sobie Unibike i Rometa zostaw w spokoju dla kogoś kto potrafi docenić dobre komponenty Orkana 5.0 z 2015 za 2300 zł z hamulcami Promax DECIPHER DSK-913 http://www.promaxcomponents.com/product/decipher-disc-brakes/ i najlepszym amortyzatorem SR Suntour do cross-a NRX D RL AIR 700c https://www.youtube.com/watch?v=M_0FQjlkBQk
przemoo5555 Napisano 14 Marca 2016 Autor Napisano 14 Marca 2016 Tak oczywiście tylko Romet się liczy i długo długo nic. Jeśli jesteś takim fanem tej marki to zostaw to dla siebie i tyle. Ja napisałem z czego wybieram. Jak komuś zależy na amortyzatorze powietrznym w crossie to jego sprawa. Jakoś dziwnym trafem odsetek takich rowerów jest bardzo niski, a przecież producenci mają te części i wiele taniej.
fotofx Napisano 14 Marca 2016 Napisano 14 Marca 2016 Nie liczy się Romet ani Unibike czy jeszcze inna marka roweru tylko to aby do określonego pułapu cenowego posiadał on możliwie jak najlepiej działający osprzęt , napisałeś " Jak komuś zależy na amortyzatorze powietrznym w crossie to jego sprawa " jeśli rower ma mieć amortyzator to niech to będzie taki , który dobrze działa i można go dostosować do własne wagi jeśli zaś amorek nie jest przydatny to lepiej poszukać roweru bez niego , napisałeś też " Jakoś dziwnym trafem odsetek takich rowerów jest bardzo niski " rzeczywiście cross-ów z dobrym amortyzatorem powietrznym jest niewielki wybór bo są one montowane do rowerów wyższej klasy
toledik Napisano 14 Marca 2016 Napisano 14 Marca 2016 @przemoo5555 kup sobie Unibike i Rometa zostaw w spokoju dla kogoś kto potrafi docenić dobre komponenty Orkana 5.0 z 2015 za 2300 zł z hamulcami Promax DECIPHER DSK-913 http://www.promaxcomponents.com/product/decipher-disc-brakes/ i najlepszym amortyzatorem SR Suntour do cross-a NRX D RL AIR 700c https://www.youtube.com/watch?v=M_0FQjlkBQk Nie piszesz całej prawdy. Najlepszym amortyzatorem Suntour do crossa jest NRX S RL-R Lite. A tego, ten Orkan nie ma.
fotofx Napisano 14 Marca 2016 Napisano 14 Marca 2016 NRX to najlepsza seria SR Suntour do cross-a , a obecnie jedyna dedykowana przez SR Suntour , NRX D RL Air 700c nie jest już produkowany teraz jedyne powietrzne wersje NRX to " S " i " E " wersja " D " pozostała tylko na sprężynie ( Coil ) nie ( Air ) , faktem pozostaje to , że Romet Orkan 5.0 z 2015 roku za 2300 zł to najlepszy nowy cross na rynku w cenie do 3000 zł wspólnie z Orkanem 6.0 z 2015 roku ale już o innym napędzie bo z piastą planetarną Alfine 11
Pitof Napisano 14 Marca 2016 Napisano 14 Marca 2016 NRX D RL Air 700c nie jest już produkowany teraz jedyne powietrzne wersje NRX to " S " i " E " wersja " D " pozostała tylko na sprężynie ( Coil ) nie ( Air ) http://activia.sgl.pl/cena/amortyzatory-suntour/nrx/28-cali_amortyzator-suntour-nrx-drl-air-czarny-piwoty-118-gwintowana-2016/1039
fotofx Napisano 14 Marca 2016 Napisano 14 Marca 2016 NRX D RL Air 700c nie jest już produkowany choć można go jeszcze kupić osobno jak i w kilku modelach rowerów obecnie SR Suntour z NRX-a produkuje już tylko do cross-a http://www.srsuntour-cycling.com/no/bike/forks/?IntendedUse="cross" ( zaznacz cross i pojawią się aktualne wersje NRX-a )
Panek1 Napisano 14 Marca 2016 Napisano 14 Marca 2016 Opinie o Decipherach generalnie ciężko znaleźć. Wydaję mi się że przy takiej ilości sprzedawanych Rometow mielibyśmy dużo wątków/zapytań na forum jeśli hamulce by się nadmiernie psuly. Jedynym poważniejszym mankamentem wydaja się być dość słabe fabryczne klocki, ale wystarczy kupic polmetaliki za niecałą stowke i po kłopocie.
Pitof Napisano 14 Marca 2016 Napisano 14 Marca 2016 NRX D RL Air 700c nie jest już produkowany choć można go jeszcze kupić osobno jak i w kilku modelach rowerów obecnie SR Suntour z NRX-a produkuje już tylko do cross-a Forks ( zaznacz cross i pojawią się aktualne wersje NRX-a ) Więc co tam robi powietrzna sprężyna:http://www.srsuntour-cycling.com/no/bike/forks/NRX-D-4967.html ?
fotofx Napisano 14 Marca 2016 Napisano 14 Marca 2016 Faktycznie Przepraszam jednak jeszcze produkują ale jakiś jest dziwnie ciężki ponad 2 kg w Orkanach mam inne lżejsze może SF3-NRX-D-RL-Air http://www.eurobike.pl/pl/sr-suntour/amortyzatory-przednie/nrx produkują tyle kombinacji ,że już mam problem się połapać nie zmienia to faktu , że NRX SR Suntour to jedyne właściwe amortyzatory do cross-a tej firmy
Pitof Napisano 14 Marca 2016 Napisano 14 Marca 2016 Na stronie Eurobike'a są podane błędne wagi. Poszło bezrefleksyjne kopiuj-wklej.
fotofx Napisano 14 Marca 2016 Napisano 14 Marca 2016 Jeśli są błędy to może jest to celowe działanie dystrybutora aby zachęcić nabywcę na zakup niby atrakcyjnego wagowo amorka nie zmienia to faktu , że w moich Orkan-ach 6.0 są lżejsze amortyzatory niż 2112g
Zindo Napisano 14 Marca 2016 Napisano 14 Marca 2016 Oglądałeś czy przymierzałeś i zrobiłeś parę kółek ? Jeśli jest taka możliwość to proponuję tak zrobić. Jeśli już przypasuje rower danej marki to szukaj modelu - mogą się nieznacznie różnic geometrią. Co to Unibike to nie widzę dostępu na stronie do modeli 2015 a jeśli dobrze pamiętam to osprzętowo w Viperze się trochę zmienieło. Napęd z 9 na 10rz, korba i coś jeszcze. Miałem okazję ostatnio zrobić parę okrążeń wokół sklepu Zethosem 2015 i jeśli chodzi o hamulce (Deore 615) to działają bardzo lekko i można dokładnie dozować siłę hamowania - dobra modulacja.
przemoo5555 Napisano 14 Marca 2016 Autor Napisano 14 Marca 2016 Zindo jeździłem Zethosem i Viperem z 2015 r. Viper 2016 ma właśnie napęd 10, lepsze manetki etc. Ogólnie mocno go ulepszyli i sprzedawca mówił że warto do niego dołożyć no ale trzeba na niego poczekać. Zastanawia mnie właśnie koszt obsługi tarczy i czy w ogóle wykorzystam ich możliwości. 500 zł to jednak trochę jest .
fotofx Napisano 14 Marca 2016 Napisano 14 Marca 2016 Unibike Viper 2016 ma już więcej biegów ale amortyzator SR SUNTOUR NVX / SKOK 75MM / BLOKADA HYDRAULICZNA to wielka bieda jak na cross-a za ponad 2300 zł SR SUNTOUR NVX to taki uginacz do trekkingu o wadze ponad 2,5 kg z resztą cały ten Viper jest ciężki , że już nawet wagę przestali podawać jeszcze 10 lat wstecz UNIBIKE w najwyższych modelach w relacji cena-osprzęt był bezkonkurencyjny i nadal jest dobry ale ma już konkurencje na dzisiaj w skromnych cross-ach z V-kami świetnie wypadają rowerki LAZARO
Zindo Napisano 14 Marca 2016 Napisano 14 Marca 2016 @przemoo5555, mam wrażenie że odwróciliśmy kota ogonem :-) Sprzedawca mówi że lepszy ale i droższy. Marża jest % wiec i on więcej zarobi jak Ty kupisz droższy rower. Rower kupujesz pewnie na kilka lat, warto się zastanowić czego tak naprawdę oczekujemy, co jest nam potrzebne i jaki mamy budżet. Hamulce. Czujesz różnicę w hamowaniu v-kami i tarczówkami w Unibike'u ? Jeśli nie to może nie warto dopłacać za coś jeśli nie czujesz wyraźniej różnicy w działaniu. W terenie mocno pofałdowanym w górach w deszczu, błocie klocki w v-kach szybko schodzą. Sam po 1 zjeździe nie miałem już klocków - zjechane do zera ale to było w beskidach przy deszczowej aurze. Jeśli osprzętowo Viper 2016 i 2015 wypada lepiej może warto poczekać chyba że zależy Ci na czasie. Jaki byś rower nie wybrał nie będzie to wybór między słabym a dobrym. Każdy kolejny jest odrobinę lepszy. Jakościowo Viper 2015 - Viper 2016 - Zethos 2015. @fotofx, żaden rower nie jest idealny. Mam Rometa Mistral Urban a że dla chcącego nic trudnego to choć rower mi się widzi znajdę i minusy: linka przerzutki pociągnięta dołem będzie łapać syf z koła, kierownica 68 cm takiej szerokiej kiery to ja w rowerze mtb nie mam a co dopiero w rowerze miejskim, ostatnia rzecz widelec przedni jest zbyt mały i nie da się do niego zamontować przedniego błotnika a jak się go już wciśnie to blokuje koło. Co do Kandsa to koledzy dostawali rowery... z kołami do centrowania, czy porysowaną ramą.
przemoo5555 Napisano 15 Marca 2016 Autor Napisano 15 Marca 2016 Kands i Lazaro u mnie odpadają. Co do wagi to Unibike podaje ją dla modeli z ramą 21" bez demontażu jakichkolwiek podzespołów. Wagi przy modelach 2016 nie ma bo nie są jeszcze gotowe. Przy tak krótkiej jeździe próbnej nie zauważyłem wielkiej różnicy na korzyść tarczy. Ja jeżdżę wyłącznie przy dobrej pogodzie (rekreacja) chyba ze w trakcie złapie mnie deszcz . Tak jak piszesz nawet Romet nie jest idealny. Patrząc w inną stronę mógłbym przyjąć, że lepiej kupić dobrą ramę jako podstawę. Wydaje mi się, że Unibike całościowo zapewnia jak dla mnie najlepszy kompromis (gwarancja, osprzęt, serwis ). Wydaje mi się, że wybiorę Vipera 2016. Chyba, że ktoś da mocne argumenty dla tarczy w Zethosie.
Zindo Napisano 15 Marca 2016 Napisano 15 Marca 2016 @@przemoo5555, Mam mocne argumenty za V-kami. Tak na serio to w przy zjazdach przy kiepskiej deszczowej pogodzie tarcze na pewno będą lepsze. Przy jeździe gdy nie pada v-ki dają radę. Mam sprawdzone klocki do v-ek które nawet przy padającym deszczu nie zużywają się tak szybko - Author ABS-3CC. Najważniejsze jeśli Ty w działaniu przerzutek/hamulców/amora nie widzisz różnicy w działaniu to raczej nie ma potrzeby kupowania droższego :-)
mike78 Napisano 15 Marca 2016 Napisano 15 Marca 2016 >Przy jeździe gdy nie pada v-ki dają radę. Mam sprawdzone klocki do v-ek taaaa jasne. a pojedzie latem, złapie go ulewa i będzie musiał wrocic. v-ek nie ma , te hamulce w deszczu to tylko halasują. wiec pojedzie (wrocic jakos musi) bez hamulców, ale fajnie ze znasz jakies sprawdzone klocki co sie nie scierają za szybko.. Ludzie, mamy 2016 rok. rozważanie v-ek to idiotyzm!
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.