Skocz do zawartości

[Przerzutka przednia] Shimano FD-T781 - dla jakiego kąta podsiodłowego

Bonifacyzp

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich

Proszę o pomoc w wyborze wersji przerzutki przedniej. Mam rower Wheeler 900 z zamontowaną oryginalnie przednią przerzutką Shimano C-050. Wraz z innymi podzespołami chcę ją wymienić na przerzutkę Shimano FD-T781. Nie wiem dla jakiego kąta podsiodłowego wersję wybrać, dla 63-66, czy 66-69?

Napisano

wyszukaj "wheeler 900" geometria lub coś podobnego, tam będzie kąt, jeśli nie ma to weź do ręki kątomierz (taki jak w szkole) i zobacz jaki jest kąt rury względem ziemii ;) ja nie sprawdze teraz bo jestem na telefonie

Napisano

Nie szkoda Ci kasy na XT do tego roweru? Wystarczy Alivio. Na starej przerzutce nie ma kąta? Kąt na 99% to 66-69.

Napisano

Nie znalazłem na C-050 podanego kąta, ale jest ona już częściowo zaśniedziała - utleniona i jeżeli coś było na niej napisane delikatną czcionką to może już jest niewidoczne? Chyba że coś jest napisane po wewnętrznej stronie obejmy? Przerzutki nie odkręcałem. Korbę będę zmieniał na 48-36-26T.

Napisano

Dzięki gtb. Przyszło mi do głowy jeszcze jedno, może głupie pytanie. Czy przerzutka może być przez producenta roweru niedobrana - niedopasowana idealnie? Popatrzyłem jaki jest odstęp pomiędzy wózkiem i zębatką i nie jest on zbyt równomierny patrząc wzdłuż prowadnika. Czy ten odstęp nie powinien być bardziej jednostajny?

k85BS9X.jpg

• Mod Team
Napisano

Z tego co przedstawia zdjęcie przerzutka jest trochę nie trafiona :P Rama także wygląda na 63-66, rama ma więcej jak 10 lat ?

Napisano

Rower był kupiony 10 lat temu. Kiedyś wymieniałem korbę 42 na 44 i została przerzutka C-050, która ma z nią problemy przy najmniejszej zębatce. Szczelina między prowadnikiem i zębatką też jest chyba nie najlepiej dopasowana.

Napisano

Może ktoś napisać o równomierności odległości prowadnika przerzutki 66-69 od zębatki na zdjęciu i jak będzie ona wyglądała po zamontowaniu przerzutki 63-66?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...