offmarkus Napisano 9 Marca 2016 Napisano 9 Marca 2016 Witam, jako że mam w planach od wiosny zacząć brykać troszkę po górach mam problem... Moja druga połówka uparła się żebym kupił kask. W oko wpadł mi ten: http://allegro.pl/kask-giro-rift-tytanowy-mat-zolty-u-54-61-oryginal-i6029924094.html niestety z tego co wyszukałem na necie to nie ma on w ogóle siatek w otworach, które wg. mnie są jednak potrzebne. Dlatego chciałbym prosić o poradę, czy ten kask jest ok i wart jest swojej ceny lub ewentualnie czy jest jednak jakiś inny wart uwagi w podobnej cenie? Jeżdżę na góralu z v-kami (elegancko wyregulowanymi) i nie mam zamiaru szaleć jak jeździec bez głowy i rzucać sie na trasy na których nie dam rady jeździć. Dzięki wszystkim za przeczytanie posta i ewentualne odpowiedzi
siimon Napisano 9 Marca 2016 Napisano 9 Marca 2016 Chyba wszystkie giro są bez siatek. Mi to nie przeszkadza bo i tak nigdy nie zakladam go na gołą głowę. A kask ma nie wpadać w oko tylko pasować do czerepu. Trzeba przymierzać. Do 200 zl jest spory wybór.
Roxorloops Napisano 9 Marca 2016 Napisano 9 Marca 2016 Ja jeżdżę w giro bez siatek i sobie chwalę.Btw. te siatki są antyowadowe, czy mają również jakieś inne zastosowanie?
tobo Napisano 9 Marca 2016 Napisano 9 Marca 2016 Przez 19 lat jazdy rowerem nigdy nic nie wpadło mi do kasku. Nie uważam siatki za niezbędna. Siatka jest stosunkowo rzadko stosowana i nie we wszystkich modelach danej firmy.
piciu256 Napisano 9 Marca 2016 Napisano 9 Marca 2016 a ja dorzucę od siebie że siatka zawsze mi przeszkadza bo... nie mogę się podrapać i nie zauważyłem żadnej jej funkcji poza może trzymaniem włosów wewnątrz kasku.
steve69 Napisano 9 Marca 2016 Napisano 9 Marca 2016 Przez 19 lat jazdy rowerem nigdy nic nie wpadło mi do kasku... W zeszłym roku koledze podczas jazdy rowerem pszczoła wpadła w otwór w kasku. Zanim się zatrzymał i zrzucił kask, zdążyła go dziabnąć w łysinę. Na szczęście żądło nie weszło zbyt głęboko i łatwo dało się usunąć. Mnie wpadła kiedyś osa. Krzywdy nie zrobiła, bo miałem pod kaskiem dosyć grubą bandanę, ale strach był -- Pozdrawiam.
tomekvolvo240 Napisano 9 Marca 2016 Napisano 9 Marca 2016 http://www.kross.pl/pl/akcesoria/odziez/kaski/ventego
Roxorloops Napisano 9 Marca 2016 Napisano 9 Marca 2016 W zeszłym roku koledze podczas jazdy rowerem pszczoła wpadła w otwór w kasku. Zanim się zatrzymał i zrzucił kask, zdążyła go dziabnąć w łysinę. Na szczęście żądło nie weszło zbyt głęboko i łatwo dało się usunąć. Mnie wpadła kiedyś osa. Krzywdy nie zrobiła, bo miałem pod kaskiem dosyć grubą bandanę, ale strach był No i mnie nastraszyłeś... teraz będę się stresował jeżdżąc latem.
offmarkus Napisano 10 Marca 2016 Autor Napisano 10 Marca 2016 A kask ma nie wpadać w oko tylko pasować do czerepu. Trzeba przymierzać. Wiem, że ma pasować i jutro mam w planach go przymierzyć ale mając do wyboru ten sam model w kilku wariantach kolorystycznych wezmę ten który mi się spodoba, a nie pierwszy lepszy Dzięki w ogóle za informacje odnośnie siatek, bo myślałem że one są nieodłącznym elementem dobrego kasku, a jak widć nie do końca są potrzebne (też lubie sie podrapać po głowie ).
nognog Napisano 10 Marca 2016 Napisano 10 Marca 2016 Ja wybierając kask też miałem jakieś upatrzone, a jak przyszło do mierzenia to kupiłem zupełnie inny. Dokładnie model 700 z decathlonu. Najlepiej leżał na moim wielkim czerepie, nie tak płytko, i był tańszy od innych. Przymiarka to podstawa.
siimon Napisano 10 Marca 2016 Napisano 10 Marca 2016 Zgadzam sie kolor itd można wybrać ale przed przymiarka to nie ma sensu. Ja się napaliłem na catlike a po przymiarze okazało się że już wygodnieszy jest motocyklowy nocnik z prlu.
offmarkus Napisano 11 Marca 2016 Autor Napisano 11 Marca 2016 Byłem w sklepie, mierzyłem kaski giro i w ogóle mi nie leżą :/ Bell leżał znacznie lepiej, ale były bez daszków więc niby na szose, aczkolwiek nie sprawiłoby mi to różnicy ogromnej. Niestety w bellu, który mi się spodobał, nie do ogarnięcia były paski - nie dało rady ich sensownie zapiąć :| No i nadal jestem na etapie poszukiwań. Ten Ventego Krossa jest bardzo fajny, ale jakoś nie umie znaleźć w okolicy sklepu stacjonarnego, który miałby je w swojej ofercie. Może jak zrobi się troche cieplej to będzie więcej tych kasków w sklepach.
nognog Napisano 11 Marca 2016 Napisano 11 Marca 2016 Głowy nie dam, ale chyba w Go Sport leżał. Przymierzałem tam jakiś podobny Krossa i szału nie było.
offmarkus Napisano 13 Marca 2016 Autor Napisano 13 Marca 2016 Dzięki za info. Będę się tam musiał przejechać w najbliższym czasie. Mam nadzieję, że w Katowicach będą mieli podobny asortyment do tego w Warszawie.
modrzew Napisano 13 Marca 2016 Napisano 13 Marca 2016 Chyba wszystkie giro są bez siatekGiro Indicator jak najbardziej ma siatkę.I fakt, trudniej się podrapać
Buno Napisano 13 Marca 2016 Napisano 13 Marca 2016 Jak jesteś z okolicy Katowic to możesz zerknąć na ofertę Force, mają magazyn w Orzeszu
SovaLTD Napisano 13 Marca 2016 Napisano 13 Marca 2016 Zawsze można kupić kask przez internet z możliwością bezpłatnego zwrotu, na allegro jest sporo takich aukcji. Ja kupiłem w ciemno, bez żadnego przymierzania kask Giro Fathom i na szczęście leży idealnie. Co innego jakość wykonania i regulacja pasków. Mój (o ponad połowę tańszy) Uvex jest o wiele lepszy po tym względem.
nognog Napisano 13 Marca 2016 Napisano 13 Marca 2016 Będąc w centrum handlowym specjalnie zajrzałem do GoSport i potwierdzam, Ventego leżą na półce. Generalnie teraz tam rowery na pierwszym planie są i leży sporo innych. Na pewno w Katowicach jest tak samo.
offmarkus Napisano 14 Marca 2016 Autor Napisano 14 Marca 2016 Force ma chyba w przedziale około 200zł najlepiej wykonane kaski - przynajmniej na zdjęciach. Jeśli w rzeczywistości są tak dobrze wykonane to giro i bell mogą się niestety schować. Oglądając na stronce Force wiele z kasków było niestety z przekreślonym koszykiem, czyli raczej nie da sie ich zamówić... przynajmniej na razie. Nie było tam też niestety adresu z Orzesza tylko z Gliwic, więc chyba będe musiał zadzwonić i zapytać. A tak przy okazji to można tam kaski mierzyć czy jest tam tylko ewentualny odbiór? Gosport zahacze w najbliższym czasie jeśli opcja z kaskami Force nie wypali.
Buno Napisano 14 Marca 2016 Napisano 14 Marca 2016 Pisałem jakiś czas temu do Force i właśnie nie w Gliwicach, tylko w Orzeszu na Rybnickiej 1 między 9 a 16. Można tam przymierzyć większość rzeczy, ja kupiłem Bulla jakiś miesiąc temu i nie żałuję
offmarkus Napisano 15 Marca 2016 Autor Napisano 15 Marca 2016 Dzięki za informacje. Niestety w tym tygodniu jestem uziemiony ale wybiorę sie tam w najbliższym czasie Najpierw jednak zapytam o dostępność interesujących mnie kasków, żeby nie jechać tam na daremno.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.