piciu256 Napisano 12 Marca 2016 Napisano 12 Marca 2016 no do m540 trzeba specjalnego suportu, ale przecież jest taki wybór korb że po co pchać się w niestandardową? wystarczy wziąć coś normalnego i tyle
ankosz Napisano 12 Marca 2016 Autor Napisano 12 Marca 2016 Mm, bardzo ciekawa dyskusja:) no ale wracając do tematu : skoro m540 to takie problematyczne rozwiazanie, to czy ktoś mógłby mi przedstawić różnice pomiędzy prosta korba Alivio m430 a t4010?
dran2 Napisano 12 Marca 2016 Napisano 12 Marca 2016 Nie ma jakichś szczególnych różnic. Sorry że znowu Ci zofftopuje temat ale byłbym strasznie wdzięczny gdyby ktoś mi dał jakiegoś linka do informacji co jest takiego specjalnego w tym "specjalnym" suporcie do m540? Ma ktoś model tego suportu? Nie chcę się opierać tylko na opinii kogoś komu... Nie do końca ufam.
piciu256 Napisano 12 Marca 2016 Napisano 12 Marca 2016 to powinno pomóc w sumie to według tego suport jest normalny... nie wiem skąd się wzięło przeświadczenie o potrzebie jakiegoś niestandardowego O_o (ja tylko powtarzałem słowa kogo innego)
BikerLight Napisano 12 Marca 2016 Napisano 12 Marca 2016 Nie ma jakichś szczególnych różnic. Sorry że znowu Ci zofftopuje temat ale byłbym strasznie wdzięczny gdyby ktoś mi dał jakiegoś linka do informacji co jest takiego specjalnego w tym "specjalnym" suporcie do m540? Ma ktoś model tego suportu? Nie chcę się opierać tylko na opinii kogoś komu... Nie do końca ufam. Nie do końca ufam ludziom którym nie chce się wyszukać samodzielnie informacji... https://www.centrumrowerowe.pl/czesci/wklady-suportu-do-roweru/octalink/p,wklad-suportu-deore-lx-bb-es51-shimano,43194.html Nie ma w nim specyficznego czy niestandardowego, kto tak pisał? Jest to standardowy suport LX do korb LX oraz pozagrupowych opartych na LX jaką jest M540. Różni się od od BB-ES25 dłuższą osią po stronie napędu. Co jest wymuszone konstrukcją tych korb. Różni się także ceną. I jeszcze kilkoma detalami które można sprawdzić samodzielnie...
ankosz Napisano 12 Marca 2016 Autor Napisano 12 Marca 2016 A pozwole sobie jeszcze wtracic (jezeli moge:)) czy jezeli wybiore suport 118mm to czy bede miala poprawna linie lancucha?
dran2 Napisano 12 Marca 2016 Napisano 12 Marca 2016 jezeli moge:) Niestety ten temat jest już nasz, przejęliśmy go. Żegnam A tak poważnie to jak już wcześniej napisano zależy do jakiej ostatecznie korby, mają różne wymagania.
BikerLight Napisano 12 Marca 2016 Napisano 12 Marca 2016 czy jezeli wybiore suport 118mm to czy bede miala poprawna linie lancucha? Urok tych pozagrupowych korb (zakładając że chodzi Ci o 540) jest taki że wiarygodnych informacji w sieci praktycznie nie ma. Według tego pdf : http://poehali.net/attach/MTB_Kurbelgarnitur_Innenlager_Kettenlinie.pdf byłaby to właściwa długość dla linii łańcucha 50mm. Inną kwestią jest wiarygodność tego dokumentu. Najrozsądniej jest w takim wypadku dać korbę do dobrego rowerowego żeby dobrali coś na miejscu. Zakładając optymistycznie że będą mieli suporty ES-51. Takie uroki korb pozagrupowych i do tego retro jak na dzisiejsze standardy.
ankosz Napisano 12 Marca 2016 Autor Napisano 12 Marca 2016 Dziekuje draniu:d Oj nie nie nie, nie bede w przyszlosci placic polowy wartosci korby za suport. Mam na mysli korbe Alivio m430:) @BikerLight wiem, ze wiarygodnosc internetu jest slaba, dlatego stawiam na klasyczne rozwiazanie:) bezproblemowe:) Apropo szczegolow rowerowych : kaseta jest 8rzedowa a przerzutka przod m530. Ah i obecnie mam korbe na kwadrat z suportem 122.5mm. Nie mam pojecia czy linia lancucha jest poprawna, poprostu takiej dl suport jest zalecany do tej korby. Fabryczny suport byl ok.126-127.5 mm.
KasiaMelasia Napisano 13 Marca 2016 Napisano 13 Marca 2016 Też się zastanawiam nad tą korbą M540, jeszcze ten wkład LX bym może przeżyła, zakładając, że się zwróci w jakości działania, ale skoro jeszcze nie wiaodmo jakiej długości kupić nawet LX, to problematyczne w kupowaniu. Gdyby wiedzieć, jaki suport kupić do tej korby M540, to koszt tych 200 gram wychodzi około 100 zł. Czy to wciąż opłacalne? ;p
CentrumRowerowe Napisano 14 Marca 2016 Napisano 14 Marca 2016 Witam, dużo się tu działo od piątku . Chciałem poszukać oryginalnych PDF od Shimano, z tabelką doboru suportów, ale korba 540 jest tak stara, że nie dało rady. Najstarsze archiwalne dokumenty techniczne na stronach Shimano są z roku 2009 i tam już nie ma danych dla modelu M540.. @ankosz wygląda na to, że chcąc pozostać przy jakiejkolwiek korbie na Octalink, musisz zmierzyć się z męczącym zagadnieniem pomiaru linii łańcucha. Dokładne wyznaczenie linii łańcucha dla konkretnego modelu korby wymaga na początek zmierzenia linii łańcucha dla tylnego koła (na środku kasety). Wtedy będziesz wiedzieć czy wartość z tyłu jest bliższa np. 47 mm czy 50 mm. Znając linię łańcucha z tyłu możesz dobierać jak najbardziej zbliżoną wartość dla mechanizmu korbowego. Zalecana L. Ł. z przodu wedle Shimano to prawie zawsze 50 mm. Jeśli z tyłu masz 50 mm, wystarczy sprawdzić w odpowiedniej tabelce od Shimano, jaka powinna być szerokość suportu dla wybranego przez ciebie modelu korby. Jeśli na kasecie masz linię łańcucha bliską wartości 47 mm lub nawet mniej, wtedy należy wybrać suport Shimano węższy o 6 mm od zalecanego w tabelce. W praktyce jest pewna tolerancja dla różnic w linii łańcucha z tyłu i z przodu. Powinno dać się wyregulować napęd 9 rzędowy, jeśli różnice w linii łańcucha nie będą większe niż 2 do 3 mm. Aby uniknąć ceregieli z pomiarami sugerowałem napęd na łożyskach zewnętrznych. W teorii wkład suportu Octalink jest trwalszy, ale dla jazdy po mieście i wypadów na podmiejskie ścieżki, łożyska zewn. powinny wystarczyć na minimum 2 - 3 lata. Jeśli nie jeździsz rowerem przez zimę. Liczy się też argument cenowy, Podstawowe łożyska zewn Shimano SM-BB52 BSA kosztują teraz 43 zł. Śmiem twierdzić, że są trwalsze od podstawowego suportu na Octalink, którego jakość w ostatnich latach trochę się obniżyła. Z kolei suport klasy LX BB-ES51 kosztuje już 100zł.
ankosz Napisano 14 Marca 2016 Autor Napisano 14 Marca 2016 @centrumrowerowe.pl Dziekuje bardzo za odpowiedz; ) Problem z napedem zintegrowanym jest - cena. Suport jest w cenie zblizonej do ceny octalink suportu, ale koszt samej korby ht2 znacznie przekracza moje mozliwosci. Ale dziekuje bardzo za pomoc w zrozumieniu 'lini lancucha', ktora dotychczas mowila do mnie w innym jezyku ale gdybys moglbys mi jeszcze powiedziec - od jakiego do jakiego punktu mierzy sie linie ln.w tylnym kole ? Od srodka kasety, do ?
Arni220 Napisano 14 Marca 2016 Napisano 14 Marca 2016 Ankosz, link dla ciebie http://www.parktool.com/blog/repair-help/chainline-concepts CR.pl 47? 50? z tyłu? Cyba na piastach 148/150. Gdzie ty pracujesz? W rowerach MTB średnio jest 44/45mm. W 11rz jeszcze mniej. Kolega z forum na korbie z octalinkiem ustawił chain line na 46mm i to dopiero było w miarę dobre, bo na kasecie wychodziła nadal nie na środku, lecz jeszcze koronkę w dół. Proponuję poczytać blog uzurpatora gdzie jest pięknie wyjaśnione, dla czego na korbie jest 50mm i z czego to wynika. Uprzedzę, w wielu przypadkach na korbie w zupełności by wystarczyło 2/3mm mniej.
CentrumRowerowe Napisano 14 Marca 2016 Napisano 14 Marca 2016 Arni220, opisałem metodologię pomiaru i przedstawiłem sytuację idealną, oraz co robić jeśli nie jest idealnie. Jako, że niedawno sam, w innej dyskusji z twoim udziałem, podawałem link do art. ze strony Parktoola, możemy przyjąć, że znam linkowaną treść. Liczy się to, że wspólnymi siłami pomogliśmy ankosz rozwiązać problem
Arni220 Napisano 14 Marca 2016 Napisano 14 Marca 2016 No wszystko OK, ale o tym, że linia łańcucha na kasecie w tradycyjnym rowerze MTB nie wynosi 50mm to już dawno powinieneś wiedzieć. To już dawno zostało policzone, co najwyżej możemy próbować oszacować dokładny jej wymiar np. 44,5 czy 45,2 ale do 47, a tym bardziej 50mm jest bardzo daleko i nie ma co tu obliczać więcej, bo wiadomo, że ~45 i 50mm dzieli aż ~5mm. Teraz kwestią pozostaje to, ile korba kolegi ma LŁ z konkretnym wkładem suportu, czy ze 121 będzie to 50mm? Jak to ustali, to powinien spojrzeć na posiadaną ramę, szerokość opony i skalkulować, czy warto zakładać wkład np. 118 (-1,5mm LŁ) czy można zejść aż do 113mm (-4mm LŁ). Chłopak jest w mega uprzywilejowanej sytuacji, bo ma możliwość regulacji dzięki wkładowi na octalink. Nowoczesne korby są stałe, nic z nimi nie da się zrobić poza druciarstwem i kombinacjami, tak nas załatwiono. Znalazłem na szybko taki dokument: http://poehali.net/attach/MTB_Kurbelgarnitur_Innenlager_Kettenlinie.pdf wynika z niego, że korba FC-M540 z wkładem 118mm ma chain line 50mm, a ze 113mm 47,5. Jeśli tak jest faktycznie, to śmiało bym zakładał 113mm, bo na 90% się zmieści i łańcuch nie otrze o oponę, a i zębatki nie powinny o ramę. Sądzę też, że przerzutka FD-M530 także ogarnie taką LŁ i się złoży tak głęboko. Wprawdzie obliczona jest dla LŁ=50mm, ale pewnie jakąś tam tolerancję ma. Zawsze można pozostać przy wkładzie 118mm (LŁ=50mm) i mieć problem z głowy. Osobiście bym jednak kombinował, bo te 30zł za wkład to nie majątek, a lepsza LŁ to fajny + PS. Widzę, że BikerLight już dał tego linkacza Wygląda na dobra robotę, chyba bym się nim sugerował.
ankosz Napisano 14 Marca 2016 Autor Napisano 14 Marca 2016 Dzieki chlopaki! Wlasciwie to mam ba mysli korbe alivio m430 ale zasada dzialania pewnie jest ta sama:) w razie pytan, bede sie jeszcze odzywac! Jeszcze raz wielkie dzieki Panowie!
KasiaMelasia Napisano 14 Marca 2016 Napisano 14 Marca 2016 Fajno, że się wyjasniło, że suport 113 lub 118 przy FC-M540. A do wolnobiegu 7 rzędowego to idzie mieć jakieś przypuszczenia poważne, że na przykład lepiej brać 113? Bo te obliczenia to jednak nie takie proste i linijką trudno to zmierzyć. ;(
Arni220 Napisano 14 Marca 2016 Napisano 14 Marca 2016 Prosto przecież. Szerokość piasty : 2 = 135:2=67,5mm dla piast 135 i 142mm szerokość kasety : 2 = ok. 36:2= 18mm dla 9rz piasta oddalona od widełek o ok. 5mm Liczymy: 67,5-(18+5)=44,5mm Znalazłem, że 7rz kasety czy tam wolnobiegi Shimano mają 31,9mm, ale najlepiej zmierz swoje, bo to może być nieprawdziwa info. Z piastą 135 dało by to na kasecie 46,5mm
KasiaMelasia Napisano 15 Marca 2016 Napisano 15 Marca 2016 Prosto przecież. Szerokość piasty : 2 = 135:2=67,5mm dla piast 135 i 142mm szerokość kasety : 2 = ok. 36:2= 18mm dla 9rz piasta oddalona od widełek o ok. 5mm Liczymy: 67,5-(18+5)=44,5mm Znalazłem, że 7rz kasety czy tam wolnobiegi Shimano mają 31,9mm, ale najlepiej zmierz swoje, bo to może być nieprawdziwa info. Z piastą 135 dało by to na kasecie 46,5mm Maniak, a czy dobrze rozumiem, że gdyby z tyłu było 44,5, to by należało tak dopierać suport by mieć linię 47,5, a w drugim przypadku 46,5 z tyłu to albo 47,5 albo 50, bo mieści się to w granicach tolerancji 2-4 mm?
Arni220 Napisano 15 Marca 2016 Napisano 15 Marca 2016 Nie, zasady mechanizmów łańcuchowych mówią, że łańcuch najlepiej pracuje w linii prostej. Jako że napęd 1x1 nam nie odpowiada to zastosowano system zębatek. Idealnie zatem (skoro już musimy robić przekos), aby przekos łańcucha był możliwie najmniejszy w obu kierunkach czyli każde przesunięcie/niezgodność linii łańcucha korby i kasety to zło. Niestety to co szło zrobić w rowerach szosowych nie idzie tak prosto przełożyć do rowerów MTB, bo choćby dla tego, iż zastosowano szerokie opony 6cm. Dla tego doprowadzono do tego, iż odsunięto zębatki korby nieco na zewnątrz, by łańcuch nie tarł o tę szeroką oponę. Niestety, ale spowodowało to niezgodność wymiarów z ówczesnymi piastami 135 i 142mm i przesuniecie wynosi ok. 5mm. Dla tego jak pisałem wyżej, jeśli ktoś ma jeszcze korby na kwadrat lub octalink to śmiało może eksperymentować i próbować przesunąć korbę bliżej osi ramy, by z 50mm linii łańcucha zrobić np. 47,5mm. Przy tym całym kombinowaniu należy jednak zwrócić uwagę na kilka elementów min. czy łańcuch nie otrze o oponę, czy zębatki nie otrą o tylne widełki i czy wogóle przednia przerzutka będzie w stanie nam obsłużyć tak przesuniętą korbę. Do tego dochodzi skutek uboczny w postaci ocierania łańcucha w przekosie o większy blat korby. Te zębatki są małe, a nadal posiadają różnice zębów jak w szosowych napędach 53/39 czyli 14z. Może dojść do takiego ocierania czasem. Właśnie dla tego bezpieczniej producentom było stosować odchył od poprawności o 5mm i pozbyć się kliku dolegliwości na raz. Mając jednak korbę 1rz osobiście nie widzę już większych przeciwwskazań by powrócić do prawidłowego ustawienia, a przynajmniej się zbliżyć do niego. Dla mnie osobiście przesunięcie zębatek o 1 czy 2mm to już dużo, bo wolę mieć niezgodność 3mm zamiast 5. Ale na pocieszenie, wymyślono już piasty 148mm powiększające linię łańcucha kasety o 3mm i pewnie niedługo będą masowo wprowadzane do rowerów, więc wszyscy sobie wymienimy ramy, piasty, koła i będzie grało Akurat przesady w tym wielkiej nie ma, bo już dawno powinno być te poszerzenie piast wprowadzone. Nie wiem czy nie w erze powstania hamulców tarczowych, a już na pewno w erze rowerów 29".
ankosz Napisano 17 Marca 2016 Autor Napisano 17 Marca 2016 Jeszcze jedno : czy jeżeli korba przez producenta przewidziana jest tylko na 50mm, to czy można z niej zrobić 47,4?
dran2 Napisano 17 Marca 2016 Napisano 17 Marca 2016 Można dać 5mm krótszą oś suportu. Zetnie to po 2.5mm z każdej strony. ( jeżeli jest symetryczny...)
ankosz Napisano 17 Marca 2016 Autor Napisano 17 Marca 2016 Hahaha, m430 Alivio chyba jest symetryczna:p dzięki;)
Arni220 Napisano 17 Marca 2016 Napisano 17 Marca 2016 A są niesymetryczne w ogóle? ankosz, można, pisałem wyżej na co zwrócić uwagę trzeba
dran2 Napisano 17 Marca 2016 Napisano 17 Marca 2016 Mniej więcej jedna trzecia tego wątku jest właśnie o tym Dopóki ktoś nie pomierzy es51 (techdocsów brak) to moja opinia jest taka że "być może". Zasiano mi tu wątpliwości w moim prostym symetrycznym świecie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.