Skocz do zawartości

[Korba] FC-M430 czy FC-M540

ankosz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Zmuszona jestem wymienic swoja wysluzona juz korbe.

Roweru uzywam glownie do jazdy po miescie, ale czasami zdarza mi sie wskoczyc na 'boczna sciezke' w lesie.

Zastanawia mnie roznica miedzy tymi dwoma korbami.

Czy jedyne roznica jest w wadze ?(200g)

Czy warto jest doplacic ok. 40 zl za roznice ?

Z gory dzieki za odpowiedz,

Pozdrawiam,

Anna

Napisano

Jeżeli liczysz gramy to 200g za 40zł jest świetną okazją i pod tym względem zdecydowanie warto. Poza tym znacznych różnic nie ma więc jak jednak wolisz liczyć kasę to droga wolna.

Napisano

Rozważ też fc-t4010 lub fc-m4010.

Nie wiem czy przerzutka obsluzy mi korbe fc-t4010

Przednia mam Deore FD-M530 zas tyl Deore RD-M591 z dl. wozkiem i kasete 8rz.

Napisano

Jeśli liczba zębów na dużym blacie taka sama to nawet specjalnie nie trzeba będzie jej regulować. Jeśli nowa korba będzie miała duży blat innej wielkości to dobrze byłoby przerzutkę ustawić (góra/dół). Zakładam, że wymieniasz też suport. Jeśli nie to trzeba spr. czy do którejkolwiek z wymienionych korb będzie pasował ten obecnie zamontowany.

Napisano

Obecnie mam korbe z duzym blatem 42. Suport wymienie rowniez, obecnie mam na kwadrat. Docelowo interesuje mnie octalink.

Btw. Gdyby na wadze zalezalo by mi az tak bardzo, prawdopodobnie zdecydowalabym sie na hollowtech2, ale to wykracza znacznie juz poza moj budzet :)

Napisano

Moim zdaniem absolutnie nie warto pchać się w zewnętrzne łożyska bez korby HT2 a już na pewno dopłacać. To opłaca się tylko producentom. Waga zestawu taka sama co przy korbie HT ( bez 2) i suporcie Octalink a żywotność łożysk skrócona o połowę i to pod warunkiem że jeździsz w dobrych suchych warunkach i wyrównasz mufę w serwisie za kolejne 50zł.
Chcesz lekko to bierz HT2 ale to się zaczyna od SLX w górę (kilka postów wyżej napisałem że 200g za 40zł to świetny interes. Dopłata do SLX to już 200gram za 200zł ;) ). Chcesz tanio i solidnie bierz Octalink i korbę HT (bez 2).

Napisano

Moim zdaniem absolutnie nie warto pchać się w zewnętrzne łożyska bez korby HT2 a już na pewno dopłacać. To opłaca się tylko producentom. Waga zestawu taka sama co przy korbie HT ( bez 2) i suporcie Octalink a żywotność łożysk skrócona o połowę i to pod warunkiem że jeździsz w dobrych suchych warunkach i wyrównasz mufę w serwisie za kolejne 50zł.

Chcesz lekko to bierz HT2 ale to się zaczyna od SLX w górę (kilka postów wyżej napisałem że 200g za 40zł to świetny interes. Dopłata do SLX to już 200gram za 200zł ;) ). Chcesz tanio i solidnie bierz Octalink i korbę HT (bez 2).

Drogi Draniu ;)

Zainteresowala mnie bardzo Twoja wypowiedz.

Czy takie rozwiaznie jest wlasnie w tym zestawie ? 

http://allegro.pl/korba-shimano-deore-fc-m540-44-32-22-170mm-i6001178757.html

Napisano

tak jest to hollowtech (widać logo hl na korbie) można poznać min po wadze- okolice 700g to ht a bez ht ważą około kilograma. modele np. m530, m521 ogólnie m5xx mają przeważnie hollowtech tak zauważyłem ;) 

Napisano

O swietnie! Dzieki wielkie Piciu.

Jeszcze jedno wazne pytanie : Przy poszukiwaniu odpowiedniego suportu, dowiedzialam sie, ze istnieje cos takiego jak linia lancucha.

I teraz pytanie za 100 pkt. Skad mam wiedziec jaka linie lancucha powinnam miec ? 47.5mm czy 50mm ?

Napisano

Powinnaś. W praktyce 2.5mm nie jest wielką wartością, zarówno przerzutka jak i łańcuch powinien to łyknąć ale jeżeli i tak musisz kupić nowy suport to lepiej od razu dobry. Bo czemu nie :)

Napisano

Można kupić nową korbę Alivio FC-T4060, już na łożyskach zewnętrznych, w cenie poniżej 200 zł. Moim zdaniem warto dołożyć (choć nie jest to Hollowtech 2).

Hollowtech = odkuwane próżniowo ramiona korby, lżejsze i sztywniejsze od pełnych

Hollowtech II = zintegrowana oś i zewnętrzne łożyska

Ta korba to Hollowtech II :P

Parę słów na temat FC-M540 - w teorii jest to fajna i tania korba octalink z ramionami Hollowtech... ale nie do końca wyjdzie tanio w eksploatacji. A nie wyjdzie bo wymaga kosztownego suportu LX... a wymaga go bo ma specyficzną budowę prawego ramienia i potrzebuje dłuższej osi suportu po stronie napędu :teehee:

Oczywiście można osadzić ją na standardowym BB-ES25 i jeździć, ale wtedy prawe ramię korby będzie przesunięte w stronę ramy czyli ramiona będą niesymetrycznie osadzone ;) Jazda na takiej konfiguracji może spowodować w dłuższej perspektywie niefajne konsekwencje zdrowotne.

Miałem ją, walczyłem z brakiem rzetelnej dokumentacji na jej temat i po krótkiej walce zwróciłem. Nie odradzam kupna, ale jeśli już to z suportem LX ;) Stawy się nie regenerują się za dobrze...

Napisano
Hollowtech II = zintegrowana oś i zewnętrzne łożyska

Nie prawda. HT2 to to co powiedziałeś i "drążone" (jakie próżniowo?!?) ramiona. Bez tego jest to "korba dwuczęściowa". HT2 zaczyna się od SLX.

Parę słów na temat FC-M540 - w teorii jest to fajna i tania korba octalink z ramionami Hollowtech... ale nie do końca wyjdzie tanio w eksploatacji. A nie wyjdzie bo wymaga kosztownego suportu LX... a wymaga go bo ma specyficzną budowę prawego ramienia i potrzebuje dłuższej osi suportu po stronie napędu :teehee:

Masz jakieś źródło czy to taki sam wymysł jak z twoją definicją HT2?

Napisano

Łał aż mi dech zaparło jak przeczytałem te pewne siebie bzdury powyżej :woot:

Źródła tych rewelacji lepiej ty mi przedstaw...

A zresztą masz tu pierwsze lepsze z brzegu: http://roweroweporady.pl/shimano-hollowtech-a-hollowtech-ii/

I małe dokształcanko proponuję choćby z wikipedii: https://en.wikipedia.org/wiki/Bottom_bracket#X-type_and_Hollowtech_II

Edit: A i jeszcze co do FC-M540 - miałeś ją kiedyś w rękach? Jak byś miał to byś wiedział że jest to pozagrupowa LX FC-M570, różnice są jedynie w kolorystyce i materiale zębatek, obie mają taką samą konstrukcję prawego ramienia i wymagają suportu LX. W przeciwnym wypadku wystąpi opisana wcześniej asymetria. 

Napisano

Przeczytałeś to? :D Zacytuję bo może masz z tym problem:

"Shimano w korbach Deore, albo niektórych poza grupowych nie stosuje oznaczenia Hollowtech II, zostawiając je dla korb, które mają obie technologie na pokładzie. Korby w których suport jest z łożyskami zewnętrznymi, ale ramiona nie są puste nazywa „dwuczęściowym mechanizmem korbowym z pełnymi ramionami”. Czyli jak dla mnie Hollowtech II :)"
Cyt: Łukasz Przechodzeń

Czyjeś "jak dla mnie" a oficjalne nazewnictwo firmy będącej autorem technologii. Hm... kto może mieć rację? :D

Napisano

Jesteś po prostu nie owijając w bawełnę niedouczony, co gorsza siejesz dezinformację. Link dałem pierwszy lepszy z brzegu żebyś miał szansę na minimalne choćby ogarnięcie tematu bo słabo z tym.

O jakim oficjalnym nazewnictwie firmy mówisz? W jakim kontekście? Dodam jeszcze że ramiona puste (bynajmniej nie są drążone, skąd tę głupotę wytrzasnąłeś?) w środku czyli Hollowtech Shimano zaprezentowało o wiele wcześniej niż zintegrowaną oś czyli Hollowtech II.

Napisano

1. Hollowtech (I) - to drążone (puste w środku) ramiona, najczęściej na octalink-u np FC-M521, M540, M571  (wydaje mi się, że były też jakieś rzadkie modele na kwadracie).

2. Hollowtech II - to dwuczęściowe korby ze zintegrowaną, drążoną osią (czyli też zewnętrznymi łożyskami) oraz pustymi w środku ramionami np.  SLX-y M660, M670, M675

3. Tow Piece Crankset - dwuczęściowe korba podobna do Hollowtech II, ale nie mająca pustych w środku ramion, np.  M590, M591, M4060, M542,

Napisano

ta drążone, ciekawe jak je wydrążyli nie ruszając końcówek ramion ;) raczej są wylewane próżniowo czy cuś, powinno być "puste w środku" nie drążone jak jest w większości opisów.

Napisano

Próżniowo to się beton wylewa i to po to aby się pustych przestrzeni pozbyć a nie je wytworzyć. Tu raczej ludzie uczeni w obróbce podejrzewają jakiś hydroforming albo zakuwanie na usuwalnym rdzeniu, a potem zkuwanie otwartej końcówki. Po wydrążeniu (jak wydrążysz to jest puste w środku, no nie?) też chyba możesz zakuć.
Edit: A jakby ktoś miał wątpliwości skąd się wzięło "wydrążone" ;)
https://translate.google.pl/#en/pl/hollow

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...