Skocz do zawartości

[buty spd] zakup pierwszych butów spd

Ted07

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, chciałbym zakupić dla siebie pierwsze buty z systemem spd i prosiłbym o radę i cenne wskazówki co wybrać. W sklepie oglądałem i przymierzałem 2 modele które mi najbardziej pasowały ale jestem otwarty również na inne propozycje.

Zastanawiam się nad butami:

specialized model 611e-4442

lub

Shimano SH-xc31w

jedna i druga para butów wyglada dobrze. Z tego ci się orientowałem buty specialized maja system Body Geometry poprawiający ustawienie właściwe kolana.

Co sądzicie o tych butach?

Co sądzicie o Body Geometry?

Które buty możecie polecić od siebie?

Dziękuje z wszystkie rady i cenne wskazówki. Pozdrawiam

Napisano

Również jeżdżę w XC31. Przede wszystkim koniecznie przymierz. Normalnie noszę 44, a tu musiałem 45 (ponoć normalka jak chodzi o Shimano). Jak masz szerszą nogę to mogą być problemy. Ja jak zapnę rzepy to mnie uciska górna część stopy. Po paru minutach już tego nie czuję i w niczym to nie przeszkadza. Po samej jeździe też nie czuję jakiegoś dyskomfortu. Ogólnie są OK, choć to moje pierwsze buty więc nie mam porównania. No i jakoś nie mogę się jednak do SPD przekonać. Bezpieczniej czuję się gdy mam nogi swobodnie.

Napisano

Szimano ma zdaje się buty o różnej szerokości i tęgości w ramach tego samego modelu, ale obawiam się że sprzedawca może nawet nie wiedzieć co ma. Przymierzałem jakiś czas temu m065 i problem był odwrotny - jak na szerokość ok to za krótkie, jak na długość ok to jakbym płetwy założył ;) Być może byłby jakiś wariant który by mi pasował w tym modelu przy innym kroju.

RideMyBike, jeśli czujesz się niepewnie to lekko poluzuj sprężyny, ewentualnie zamień bloki na sh-m56, ale jeśli to ma być jazda w terenie to raczej metoda jedynie do nauki i potem warto wrócić do bloków z kompletu (o ile mowa o pedałach Shimano). Ja bym się czuł niepewnie jakby gdzieś z tyłu głowy siedziało, że mogę się odpiąć przypadkiem na jakichś wertepach.

Napisano

No i jakoś nie mogę się jednak do SPD przekonać. Bezpieczniej czuję się gdy mam nogi swobodnie.

Kwestia czasu. Ja po kilku latach jazdy w SPD boję się zjeżdżać w platformach. Lęk względem wpinaków jest raczej nieuzasadniony, ciężko sobie zrobić krzywdę w jakikolwiek sposób. Za to wyobrażam sobie, że stopa spadająca z platformy może na zjeździe poważnie zaszkodzić ;) 

Napisano

A używa ktoś butów Spezialized np. 611e-4442 z systemem Body Geometry?

Zauważyłem że wszystkie buty Spezialized posiadają tą wyprofilowana podeszwę.

Z rozmiarem bura też mam lekki problem bo 42 jest dopasowany, a 43 jest z luzem (mam taki luz że za piętę wcisnę palec wskazujący) Teraz nie wiem czy lepiej wziąć większe buty i dociągnąć paskami czy te dopasowane?

Napisano

IMHO chrzań ten cały system, but musi być dopasowany i wygodny dla Ciebie, a czy ma przy tym czy nie ma jakiegoś „bady dżeometry” to sprawa wtórna.

Ja bym wziął te dopasowane, o ile nic ewidentnie nie uwiera, nie jest za wąskie czy za krótkie. Noga nie powinna w środku latać, a cholewka po pewnym czasie może się lekko rozciągnąć. Jak dla mnie idealny rozmiar SPD to taki, kiedy mieści się na styk stopa z grubszą skarpetą. Niektórzy mierzą stopę do wkładki i wybierają taką o 5mm dłuższą niż stopa. Ale to może być lekko zwodnicze bo i czubek buta może być różnie skonstruowany. Przykładowo w swoich butach mam wkładkę dokładnie długości stopy i nic mnie nie gniecie.

Napisano

W butach Speca z tymi wkładkami miałem wrażenie że stoję na zewnętrznych krawędziach stóp. W czasie użytkowania jednak nie sprawiało to problemu.

Mialem przez chyba 2 lata xc51 Shimano i klamra miała za mały zakres działania - latem, w cienkich skarpetkach, stopy miały za duży luz. Shimano wprowadziło w tych butach - chyba - zmieniony system zapinania, może jest teraz inaczej. Ja xc 31 na pewno mierzylbym przed zakupem, moje w trakcie używania się rozbily.

Napisano

Używam butów speca model sport mtb 6111-4044 już ponad 3 lata, mogę powiedzieć że jakość wykonania jest bardzo dobra, szwy nigdzie nie puszczaja, żeby trzymają mocno, siateczka dobrze chłodzi stopę, używam ich przez cały rok w różnych warunkach pogodowych. Obecnie przymierzam się do zakupu butów szosowych i na pewno kupię Spece.

• Mod Team
Napisano

No ja mam dokładnie odwrotne doswiadczenia z butami Szpeca. Owszem wygodne bardzo, profilowana wkladka przyjemnie współpracowała z moja stopą. Jednakowoz trwałość pozostawiała bardzo duzo do życzenia. Miałem 2 pary Speców (Pitsaw i Defroster) jedne poszły w śmieci z pęknieta podeszwą, drugie do ludzi z zacięciem druciarsko-szewskim - rozwarstwiona podeszwa, poprzecierany zapiętek, strzępiace się paski.

Szacunek...

I.

Napisano

Nie jestem pewien czy dobrze podałem model butów Specualized 611e, na stronie producenta są to buty sport MTB i chodziło mi dokładnie o te buty

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...