Skocz do zawartości

[Hamulce]Campagnolo Veloce?

0SM

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Przymierzam się do zakupu nowych hamulców, gdyż te tzw. "stockowe" (Concept od Focusa), zamontowane w mojej szosie, zdają się nie dawać rady w pewnych warunkach - szczególnie przy mokrej nawierzchni lub na wirażach. Przeglądając Allegro i strony tych mniej i bardziej znanych sklepów rowerowych, natknąłem się na szczęki Campagnolo Veloce, które zdecydowanie kuszą ceną. Mam jednak pytanie co do ich jakości i skuteczności - czy odczuję jakąś realną poprawę w skuteczności hamowania? Do czego można je ewentualnie porównać?

Abstrahując od powyższego, może macie jakieś swoje typy w zadanym budżecie - tj. do 250 zł.?

Napisano

Zmień najpierw okładziny na takie, do jazdy w mokrym. Mam hample Veloce i w życiu nie powiedział bym, że mogą być zdecydowanie lepsze o innych. Są dobre i tyle. Okładziny, dobre okładziny, a szczególnie takie na mokre warunki jeśli w takich jeździsz, myślę, że tu jest klucz do sukcesu. Zacznij od nich, a jeśli nadal nie będziesz zadowolony to wtedy szukaj dopiero nowych szczęk.

• Mod Team
Napisano

... co i tak w sumie pomaga jak umarlemu kadzidlo. Po mokremu każde obreczówki, nawet najzayafajniejsze o kant joji trzasnać :P

Tylko tarcze  :icon_cool:

Szacunek...

I.

Napisano

Ivan - antyspec-protarcza ;)

Jak na moje to tak jak arni napisał, rewelacji przy żadnych caliperach nie będzie, wymienić na klocki anty-aqua ;) i jak się nie sprawdzi - posłuchać się Ivana :thumbsup:

Napisano

Dokładnie, nie ma co oczekiwać cudów po zmianie szczęk, i tak nie dorastają do pięt tarczom. Klocki to najtańsza i prawdopodobnie najrozsądniejsza opcja w poprawie działania szczękowców

Napisano

Dziękuję wszystkim za sugestie i rzeczowe odpowiedzi.

Tarcze, rzeczywiście - mogłyby stanowić rozwiązanie, jednak znacząco przekroczyłyby mój budżet, a z drugiej strony jestem raczej przyzwyczajony do v-brakeów.

Jeśli chodzi o klocki... Ponownie zwróciłem się do wiadomych stron, a tam wybór jeszcze większy niż uprzednio, gdy szukałem szczęk. Macie jakieś swoje sprawdzone modele warte polecenia?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...