ranoz Napisano 26 Lutego 2016 Napisano 26 Lutego 2016 Witam, Ściągnąłem łańcuch w celu wyczyszczenia i założenia spinki. Przejechałem na nim już ok 2000 km. Zdemontowałem również kasetę, wszystko wyczyściłem i założyłem. Po założeniu spinki na niektórych przełożeniach ogniwa łańcucha na kasecie zamiast trafiać między zęby to trafiają na nie i następnie ześlizgują się na właściwą pozycję. Sytuacja ma miejsce tylko może na 3 przełożeniach a z resztą wszystko gra. Dodam, że przy obracaniu korby do tyłu problem nie występuje na żadnym z przełożeń. Przed założeniem spinki nie było żadnego problemu. Sytuacja jest widoczna na zdjęciu. Ogniwa łańcucha są bardzo zbliżone do ząbków kasety po jednej stronie. Z góry dziękuję za pomoc
piciu256 Napisano 26 Lutego 2016 Napisano 26 Lutego 2016 łańcuch do wymiany- tyle w temacie spinka nie ma tu nic do rzeczy
seraph Napisano 26 Lutego 2016 Napisano 26 Lutego 2016 O ile nie dałeś odwrotnie jakiejś spinki kierunkowej np. Connex to dokładnie jak wyżej. Spotkałem się z akcją, że jak napęd jest na skraju zużycia to brudny jeszcze ciągnie, a po wymyciu i nasmarowaniu zaczyna skakać. Niestety wymiana samego łańcucha może nic nie dać, bo stary już zjadł zęby i kasety i ta nowego nie przyjmie A jaki to model łańcucha, że ledwie 2000 km pociągnął? Tulejki ma już strasznie luźne...
kinder85 Napisano 27 Lutego 2016 Napisano 27 Lutego 2016 A czy to przypadkiem nie jest dziesiątkowy łańcuch kierunkowy założony odwrotnie ? Kierunkowe łańcuchy mają napisy i logotypy tylko z jednej strony, powinny być na zewnątrz. Sprawdź to bo tu takowych nie widzę
ranoz Napisano 27 Lutego 2016 Autor Napisano 27 Lutego 2016 Nie. Łańcuch niestety dobrze założyłem... Model łańcucha to Shimano CN-HG54.
piciu256 Napisano 27 Lutego 2016 Napisano 27 Lutego 2016 no to wiesz co robić- wymiana wolnobiegu, nic więcej nie poradzimy.
GIANT84 Napisano 27 Lutego 2016 Napisano 27 Lutego 2016 Hg 54 to chyba najslabsze lancuchy moj fabryczny wytrzymal ok1500km i byl rozciagniety
paweloko Napisano 27 Lutego 2016 Napisano 27 Lutego 2016 Mój ma przejechane 7 tys i ma się nie najgorzej. Raz w roku myty maszynką bez zdejmowania. Często smarowany tanim olejem z decathlonu.
GIANT84 Napisano 29 Lutego 2016 Napisano 29 Lutego 2016 A czy to przypadkiem nie jest dziesiątkowy łańcuch kierunkowy założony odwrotnie ? Kierunkowe łańcuchy mają napisy i logotypy tylko z jednej strony, powinny być na zewnątrz. Sprawdź to bo tu takowych nie widzę U mnie przeskakuje co trzeci obrot korba, dzieki za rade bo zaowazylem ze u siebie w pospiechu zle zalozylem ;-)
ranoz Napisano 5 Marca 2016 Autor Napisano 5 Marca 2016 Byłem dziś w serwisie z tym. I łańcuch działał cały czas prawidłowo. Dziś jadę sprawdzić czy może sytuacja się "ustabilizowala". Łańcuch został sprawdzony i nie jest jeszcze zużyty. Powiedziano mi że mogę jeszcze spokojnie jeździć na nim.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.