fitoro Napisano 22 Lutego 2016 Napisano 22 Lutego 2016 będę miał nowe koło i chciałbym do niego kupić nową kasetę. obecnie w treku x kaliber 7 mam kasetę Shimano HG20 11-36 zębów, 9-rzędowa. tą zostawiam z tym starym kołem. chciałbym kupić slx cs h980. czy będzie dobra? bo są różne zakresy to który wybrać ?
talento259 Napisano 22 Lutego 2016 Napisano 22 Lutego 2016 Będzie pasować, tylko jak wybierzesz inny zakres możliwe że będziesz musiał lekko podregulować przerzutkę tył.
fitoro Napisano 22 Lutego 2016 Autor Napisano 22 Lutego 2016 czyli wybrać zakres 11-34T? przerzutkę to nie ma problemu - podreguluję
modrzew Napisano 22 Lutego 2016 Napisano 22 Lutego 2016 Nie ma 9-rzędowych kaset 11-36. Jest 11-34 albo 12-36. Nie myli Ci się czasem coś z 10 rzędami? A wybór akurat slx bo..? Najnowsze Alivio będzie równie dobre za ułamek ceny, a nie wydaje mi się żebyś liczył gramy.
fitoro Napisano 22 Lutego 2016 Autor Napisano 22 Lutego 2016 http://katalog.bikeworld.pl/2015/web/produkt/rowery/mtb_29er_hardtail/trek/41976/x_caliber_7/2 tutaj w tej specyfikacji z roweru tak pisze. to ja już nic nie wiem z tego
modrzew Napisano 22 Lutego 2016 Napisano 22 Lutego 2016 Ale kto pisze? W specyfikacji to jest napisane Masz przecież ten rower, wystarczy podejść i spojrzeć na manetkę, policzyć ilość koronek i odczytać oznaczenia na nich, albo po prostu policzyć ząbki. Specyfikacje czasem zawierają błędy, pewnie było kopiuj wklej z droższego modelu, a kasety 11-36 pojawiły się dopiero z 10 rzędami. Pewnie masz 11-34. Sam też miałem dokładnie taką hg20 fabrycznie w Meridzie z 3x9.
Mod Team IvanMTB Napisano 22 Lutego 2016 Mod Team Napisano 22 Lutego 2016 Tak ciężko policzyc ile zębów ma największa i najmniejsza zebatka ? Może jakiś dziwaczny OEM, a może ktoś miał za grube paluchy jak wklepywał specyfikację... Szacunek... I.
modrzew Napisano 22 Lutego 2016 Napisano 22 Lutego 2016 Ivan, mnie to juz przestało dziwić, że łatwiej napisać na forum niż się ruszyć i coś samemu zrobić...
fitoro Napisano 22 Lutego 2016 Autor Napisano 22 Lutego 2016 panowie spokojnie, dopiero się uczę wszystkiego. właśnie wróciłem z piwnicy i modrzew miał racje. jest 11-34 przepraszam za kłopot
modrzew Napisano 22 Lutego 2016 Napisano 22 Lutego 2016 A ta stara kaseta to już zajechana? Czy po prostu portfel świerzbi? Przecież żaden problem ją odkręcić i zamontować w nowym kole. Jakichś przełożeń brakuje? Slx poza tym że lżejszy nie da żadnego efektu łał. No i najczęściej nową kaseta = nowy łancuch jeśli poprzedni zdążył się już „wyciągnąć” i naruszył koronki.
fitoro Napisano 22 Lutego 2016 Autor Napisano 22 Lutego 2016 nie, nie że zajechana tylko planuje sobie 2 komplety kół zrobić. jedne na bezdroża (szutry, las, lekki teren) a drugie te fabryczne z jakąś oponką z małymi oporami toczenia, tak aby czasem sobie asfaltem pojechać. wtedy zostaje tylko przekładka kół i myślę że będzie ok. kaseta będzie Alivio. CS-HG 300 lub droższa HG-400.
modrzew Napisano 22 Lutego 2016 Napisano 22 Lutego 2016 Sugeruję z tych dwóch hg-400, ma lepszą powłokę niż hg-300, nie rdzewieje i dużo lepiej się to czyści. Jeśli nie będą to dwie kasety o identycznej rozpiętości, to zmiana kół będzie się wiązać z regulacją odległości przerzutki od kasety, a przynajmniej powinna, bo działać to może lepiej lub gorzej. No i kwestia łańcucha, czy stary się przyjmie do nowej kasety.
GREEQ Napisano 22 Lutego 2016 Napisano 22 Lutego 2016 Przy 3x9 na asfalt i cienkie koło chcesz zostawic kasetę 11-34? mi by przeszkadzało wozić na darmo dwie ostatnie koronki, weź 11-30 jeśli tylna przerzutka pozwala
fitoro Napisano 22 Lutego 2016 Autor Napisano 22 Lutego 2016 kurcze to masakra z tym widzę. myślałem że to się jakoś bardziej łatwo ogarnie takie przekładki kół. niestety na rower szosowy na razie nie ma szans to chciałem sobie z tego zrobić bardzo uniwersalny pojazd. no nic- może jakoś to się zgra wszystko. teoretycznie identyczne kasety ( w sensie ilość rzędów i zębów) to powinno być ok. ewentualnie można kupić jeszcze taką samą kasetę jak mam teraz to wtedy powinno być bankowo
modrzew Napisano 22 Lutego 2016 Napisano 22 Lutego 2016 Nie musi być identyczna co do modelu Też się swojego czasu bawiłem w takie przekładki kół, ale szczerze powiedziawszy z czasem mi się przestało chcieć. Niby z przekładaniem opon wydaje się że więcej kłopotu, ale dla odmiany drugi komplet kół to też komplet tarcz, kaseta i czasem łańcuch. Różne kasety, to wypadało by podwyższyć czy obniżyć przerzutkę. Lekko inne piasty to zwykle regulacja zacisków do tarcz. I tym sposobem złożyłem w końcu drugi rower że starych gratów do jazdy zimą i po przysłowiowe bułki Oczywiście rozumiem też jak komuś nie przeszkadza gdy coś podczas jazdy chrypi i skrzypi.
GREEQ Napisano 22 Lutego 2016 Napisano 22 Lutego 2016 Masakry nie ma. ale jeśli chcesz mieć jeden set mtb a drugi bardziej na asfalt to lepiej wziąśc kasete z odpowiednim zakresem, myślę ze może 11-34 i 11-32 będą działały na tej samej długości łańcucha i nie będzie potrzeby kombinacji.
fitoro Napisano 22 Lutego 2016 Autor Napisano 22 Lutego 2016 rozumiem. będę musiał to sobie na spokojnie jeszcze przemyśleć. dziękuje za rady
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.