Skocz do zawartości

[3000 pln] Merida Carbon FLX Team 26 inch 2008 czy warto

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam Wszystkich,

Jestem nowy na tym forum.

Mam na imie Henryk, 42 lata, 85 kg, 180 cm.

Stoje przed zakupem pierwszego karbonowego MTB. Jezdze glownie "singiel track" amatorsko, unikajec asfaltu.

Ta Merida jak w temacie jest w sklepie rowerowym (mieszkam w NL) opisana w ogloszeniu, ze jak nowa. Zastanawiam sie czy isc w ten projekt czy szukac i czekac na okazje na cos nowszego. W podobnej cenie mozna tutaj kupic jakis USA model z 2012..

Czy ten sprzet jak w temacie sie bardzo zestarzal od 2008? Byl to topowy model Meridy za prawie 14 tys pln.. wtedy.

Z gory dzieki za wszelkie sugestie i na co zwrocic uwage przy zakupie tak "wiekowego karbona"?

Pozdrawiam,

Henryk

Napisano

Zestarzał się bardzo, przede wszystkim co do koncepcji - obecnie raczej królują rowery z kołem 29", zarówno w amatorskiej jak i zawodowej jeździe, do tego napędy rowerowe bardzo się zmieniły ...

Napisano

Oczywiście, że się zestarzał, co nie znaczy że nie nadaje się do jazdy. Na pewno serwis nie zaszkodzi żeby nie było niespodzianek. Reszta zależy od wymagań i podejścia. Jednych skręca na sama myśl, że to koło 26” co się go już nie produkuje i jest passe, a inni mają na to wywalone o ile odpowiada im taki sprzęt jako całość. Pozostaje jeszcze kwestia zmieniających się dość szybko standardów, o ile masz zamiar „inwestować” w taki rower kupując części z górnej półki.

Napisano

Jesli będziesz miał szczęście i rama pęknie dostaniesz nową...pod koła 27.5 albo 29 cali. W związku z nowymi standardami najprawdopodobniej firma zastrzega sobie ze nie ma obowiązku dostarczyć zamiennika kompatybilnego z wcześniejszym osprzętem. Inny rozmiar kół, inna oś z tylu inny typ rury sterowej widelca.

Jest szansa złożenia tego ale będziesz musiał kombinować - adapter do sterów widelca, jeśli dostaniesz, przerabianie piasty tył jeśli jest to wykonalne.

Ostatecznie pozostanie kwestia zmiany geo (niższy widelec, może przeszkadzać albo nie).

Zawsze oczywiście nowa ramę możesz sprzedać, za więcej niż obecnie wynosi cena tego roweru :) i kupić niezłego nowego bajka.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...