Skocz do zawartości

[przerzutka tylna] krzywy wozek przerzutki

ankosz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Po zerwaniu lancucha i urwaniu haka przezutki, mechanizm uderzyl najprawdopodobnie o ziemie.

Po zakupie niezbednych czescipost-191604-1455824316,106_thumb.jpeg zauwazylam, ze wozek przerzutki nie idzie prostopadle do kasety.

Nie mowie tu o poprawnym ustawieniu przerzutki a o widocznym wykrzywieniu.

Czy jest szansa wyprostowania, naprawy mechanizmu, czy pozostaje tylko zakup nowego?

post-191604-1455824309,3349_thumb.jpeg

Napisano

szukasz jaki hak przerzutki pasuje do twojej ramy, wymieniasz i tyle- przerzutka raczej jest prosta

@edit aha ty już hak wymieniłeś- spróbować wyprostować nie zaszkodzi- już jest zepsute to niczym nie ryzykujesz a jest szansa naprawienia ;) 

Napisano

Moja tylna XT 10z, po wypadku z dziką zwierzyną i zmieleniu kilku konarów nie wygląda tak źle, ale nie dużo lepiej. Próbowałem giąć wózek na chama, ale nie udało mi się doprowadzić tego do porządku. Pewnie krzywy jest wałek, na którym obraca się wózek lub sama przerzutka dostała w cztery litery.

Jeżeli jesteś na 100% pewien, że hak jest idealnie równoległy względem powierzchni kasety to nie próbuj korygować tego skrzywienia przez gięcie haka - przerzutka będzie działała w innej płaszczyźnie i będą problemy z regulacją.

Pomimo mojej krzywizny przerzutka działa prawie idealnie już 8tyś km od wypadku, więc nie kombinuję. Może troszeczkę szybciej zużywają się kółeczka, bo nie działają równolegle do łańcucha, ale to pryszcz.

Napisano

Witam,

Po zerwaniu lancucha i urwaniu haka przezutki, mechanizm uderzyl najprawdopodobnie o ziemie.

Po zakupie niezbednych czesciattachicon.gifreceived_975426465827001.jpeg ...

Mam takie wrażenie, że na tym pierwszym zdjęciu ten hak nie jest idealnie prosty. Ale może to być tylko moje złudzenie. Rozepnij łańcuch, odkręć linkę i zdemontuj przerzutkę. Wtedy więcej da się zaobserwować.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...