ankosz Napisano 18 Lutego 2016 Napisano 18 Lutego 2016 Witam, Po zerwaniu lancucha i urwaniu haka przezutki, mechanizm uderzyl najprawdopodobnie o ziemie. Po zakupie niezbednych czesci zauwazylam, ze wozek przerzutki nie idzie prostopadle do kasety. Nie mowie tu o poprawnym ustawieniu przerzutki a o widocznym wykrzywieniu. Czy jest szansa wyprostowania, naprawy mechanizmu, czy pozostaje tylko zakup nowego?
piciu256 Napisano 18 Lutego 2016 Napisano 18 Lutego 2016 szukasz jaki hak przerzutki pasuje do twojej ramy, wymieniasz i tyle- przerzutka raczej jest prosta @edit aha ty już hak wymieniłeś- spróbować wyprostować nie zaszkodzi- już jest zepsute to niczym nie ryzykujesz a jest szansa naprawienia
ankosz Napisano 18 Lutego 2016 Autor Napisano 18 Lutego 2016 Hak wyglada na idealnie prosty. Czyli na chama giac wozek?
Kowal1986 Napisano 18 Lutego 2016 Napisano 18 Lutego 2016 Moja tylna XT 10z, po wypadku z dziką zwierzyną i zmieleniu kilku konarów nie wygląda tak źle, ale nie dużo lepiej. Próbowałem giąć wózek na chama, ale nie udało mi się doprowadzić tego do porządku. Pewnie krzywy jest wałek, na którym obraca się wózek lub sama przerzutka dostała w cztery litery. Jeżeli jesteś na 100% pewien, że hak jest idealnie równoległy względem powierzchni kasety to nie próbuj korygować tego skrzywienia przez gięcie haka - przerzutka będzie działała w innej płaszczyźnie i będą problemy z regulacją. Pomimo mojej krzywizny przerzutka działa prawie idealnie już 8tyś km od wypadku, więc nie kombinuję. Może troszeczkę szybciej zużywają się kółeczka, bo nie działają równolegle do łańcucha, ale to pryszcz.
siemalysy Napisano 18 Lutego 2016 Napisano 18 Lutego 2016 Witam, Po zerwaniu lancucha i urwaniu haka przezutki, mechanizm uderzyl najprawdopodobnie o ziemie. Po zakupie niezbednych czescireceived_975426465827001.jpeg ... Mam takie wrażenie, że na tym pierwszym zdjęciu ten hak nie jest idealnie prosty. Ale może to być tylko moje złudzenie. Rozepnij łańcuch, odkręć linkę i zdemontuj przerzutkę. Wtedy więcej da się zaobserwować.
alagor96 Napisano 18 Lutego 2016 Napisano 18 Lutego 2016 @@siemalysy, Może mieć rację, nawet minimalne skrzywienie w tym miejscu powoduje dużą krzywiznę przerzutki.
ankosz Napisano 21 Lutego 2016 Autor Napisano 21 Lutego 2016 Dzieki Panowie, nabylam juz nowa przerzutke:3
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.