Skocz do zawartości

[2200] mtb/cross

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

planuję zakup roweru mtb/cross w cenie do 2200 max. Jeżdzę do pracy 6.5km w jedną stronę, praktycznie cały rok z wyłączeniem dni śnieżnych i mocno deszczowych. Dodatkowo w sezonie 3x w tygodniu asfalt, ścieżki, lasy - trasy średnio 40-50 km ale planuję dłuższe asfaltowe do 100 km. Zależy mi na kołach minimum 27.5 cali, 27 przerzutkach. Osprzęt Deore/Alivio ewentualnie trochę słabszy. Mój wzrost to 182cm, waga 85kg.

Przejrzałem najbardziej znane marki i w tym momencie mam na oku dwa modele:

Kross Evado 5.0 2015

http://www.dobrerowery.pl/kross-evado-5-0-2015?from=listing

Kross Level R4 2015

http://www.dobrerowery.pl/kross-level-r4-2015

Proszę o podpowiedź czy znajdę modele w tej cenie o podobnych parametrach innych marek?

Napisano

http://allegro.pl/rower-romet-orkan-21-5-0-hydraulika-hit-i5972848614.html

Romet Orkan 5.0, bezkonkurencyjny w kwestii cena/osprzęt. Jedynie hamulce zagadkowe. Na tym forum raczej nie ma większych problemów z nimi, a na zagranicznym forum większe narzekanie. Myślę że może to brać się z tego, że u nas te hamulce ludzie mają w większości w rowerach crossowych, gdzie hamulce nie mają  raczej ciężkiego życia, a za granicą problem pojawia się w MTB, widocznie gorzej znoszą ciężkie traktowanie. Tak przynajmniej wnioskuje po tym co można wyczytać.

W każdym razie sam na dniach będę kupował rower i żadnej konkurencji dla Rometa nie widzę, bardzo atrakcyjnie wyceniony.

Napisano

Orkan'a 5.0 obczajałem już wcześniej, pomimo dobrego osprzętu moim jedynym argumentem przeciw jest to, że nie podoba mi się wizualnie.

Ten Unibike dobra propozycja ale trochę przekracza budżet. 

I Orkana i Unibike dodam sobie do "śledzonych" - w przypadku jakiejś ekstra cenowej okazji może do mnie któryś przemówi.

Dzięki, jakieś jeszcze propozycje? Gdzie najlepiej śledzić promocje/wyprzedaże?

Napisano

MarcinXX oferta Rometa Orkan 5.0 za 2300 zł http://allegro.pl/rower-romet-orkan-5-0-hydraulika-xt-mega-cena-i5947286504.html to już jest ekstra cenowa okazja bo na rok 2016 praktycznie z tym samym osprzętem Orkan 5M katalogowo kosztuje już 3500 zł :) jak się te rowerki z 2015 roku wyprzedadzą to do 2500 zł do kupienia pozostanie sama bieda ,  amortyzator SR Suntour NRX D RL AIR 700c  w Orkanie 5.0 kosztuje 900 zł

Napisano

Zapewniam że za 519 zł jest to wersja amortyzatora coil  nie air  (daj link)  :) , mam Orkana 6.0 ciekawi mnie jak sprawdziłeś sztywność tej ramy podaj stopień ugięcia dynamicznego w procentach , MarcinXX szuka roweru za 2200 zł to jaką ramę mu polecisz za 1000 $ czy 3000$ bo takie to mają już świetne parametry sztywności

Napisano

Nie trzeba byc ptak aby byc ornitologiem,wystarczy poczytać testy w tym wypadku jest tego troche w necie ,sam miałem kupic Orkan 6 i mimo dobrej ceny(2600),to nawet przy piascie alfine 11 mnie to troche zraziło i zostałem przy moim bullsie cross rider fit for fun(mimo mniej wydajnej alfine 8),po to sa te fora rowerowe aby cos sie dowiedzieć o rowerach czy tez cos podpowiedzieć ,wystarczy troche pogrzebać a jakiś test mniej lub bardziej obiektywny sie znajdzie a dalej własny rozum cos wydedukuje :-),test evado vs orkan(zwróć uwagę na rame nie na osprzęt bo to zawsze mozna wymienić).http://www.dobrerowery.pl/blog/kross-evado-5-0-vs-romet-orkan.Co do amora to w cenie 900 zł mozna by znaleźć w necie niezłe amory air do górali rock shocka czy tez manitou tak ze kowadła tych firm mozna by było nabyć poniżej 500,http://katalog.bikeworld.pl/2015/web/produkt/czesci/amortyzatory_przednie/suntour/42153/nrx_d_rl_700c a tu jest w/w amor suntour,mozna znaleźć jeszcze taniej wystarczy troche pogrzebać.pozdrawiam.Wracajac do Orkan 5 czy tez 6 rower mi sie podoba wizualnie i nie uważam aby cena była wygórowana,jest to czesto czysto subiektywne odczucie to co nam sie podoba i czego oczekujemy ale ta dyskusja jest chyba po to aby cos podpowiedzieć lub sie dowiedzieć i traktujmy to jako ciało doradcze :-)

Napisano

Ja ten amor znalazłem za 519zl:-)

Oprócz umiejętności szukania należy również posiąść umiejętność czytania ze zrozumieniem . Z twojego linku jasno w wynika (dół opisu), iż cena 519 zł tyczy się wersji sprężynowej :

Powietrze - 849 zł (1-1/8')

Sprężyna - 519 zł (1-1/8')

Napisano

A ja mam pytanie jak po zakupie w Orkanie 5.0 odróżnić czy amortyzator jest powietrzny czy ma sprężynę?

Na stronie producenta nie piszą, że to "air".

Na samym amorku ma być taki napis?

Napisano

na moim nie ma takiej informacji(mam na mysli mojego Cube,ale to zupełnie inny amor sprężyna).Powinnien na koronie byc zawór na pompkę :-)Z tego co wiem i gdzieś w opisie widziałem że Orkan 5 i 6 maja powietrzne .

Napisano

A ja mam pytanie jak po zakupie w Orkanie 5.0 odróżnić czy amortyzator jest powietrzny czy ma sprężynę? Na stronie producenta nie piszą, że to "air". Na samym amorku ma być taki napis?

Na amorze nie ma opisu. Na górze lewej goleni masz odkręcany kapsel pod którym znajduje się zawór komory powietrznej (wygląda jak zaworek samochodowy) . W wersji sprężynowej jest tam pokrętło do regulacji naprężenia.

Wersja AIR :

27337400603848999796.jpg

Wersja Coil :

91788980324018414199.jpg

Napisano

Robercie napisałeś ''ta dyskusja jest chyba po to aby cos podpowiedzieć lub sie dowiedzieć i traktujmy to jako ciało doradcze :-) '' to jaki rower [2200] mtb/cross doradzasz dla MarcinXX poza tym , że zniechęcasz do Orkana 5.0 ze względu na ,, mało sztywną ramę'' na podstawie tekstu wyssanego z palca o tytule ,,Kross Evado 5.0 vs. Romet Orkan 4.0'' napisanego przez ''kogoś'' bo się nawet nie podpisał , ale podkreślił :) ,,Dodatkowo musimy podkreślić iż rama Rometa ma mniejszą sztywność boczną - w tego typu rowerach nie jest to wybitnie ważne, ale jeśli takie zjawisko miało by miejsce w MTB, to Romet wykazywałby dużo większa skłonność do "samodzielnego" wybierania lini przejazdu, i na pewno nie prowadziłby się tak precyzyjnie jak Kross'' i co by było gdyby było :002: ciekawe czy ten ktoś ma pojęcie jak się sprawdza sztywność ramy czy też napisał to na podstawie podobnego tekstu :teehee: , lepiej poszedł mu opis wyglądu ,, Z założenia, modele rowerów crossowych Romet Orkan 4.0 i Kross Evado 5.0 są do siebie mocno zbliżone - widać to nawet po kolorystyce.'' znawca tematu :002: jest tam jeszcze kilka innych bzdetów
adres ''testu'' http://www.dobrerowery.pl/blog/kross-evado-5-0-vs-romet-orkan

Napisano

Panowie, dzięki za pomoc ;) 

Jeszcze jedno pytanie. Kiedy najlepiej kupić rowerek z rocznika 2015? Z chęcią jeszcze bym poczekał na lepsze okazje ale boję się, żeby ceny za 2015 nie wzrosły bliżej sezonu. Jaka jest tendencja cenowa?

Napisano

Tendencja cenowa jest taka że ceny spadają na to co nie schodzi aż zejdzie. Bardziej się obawiaj tego że ostatni egzemplarz tego co upatrzyłeś nie będzie czekał aż się zdecydujesz. Wyprzedaże są po to aby wyprzedać.

Napisano

Robercie napisałeś ''ta dyskusja jest chyba po to aby cos podpowiedzieć lub sie dowiedzieć i traktujmy to jako ciało doradcze :-) '' to jaki rower [2200] mtb/cross doradzasz dla MarcinXX poza tym , że zniechęcasz do Orkana 5.0 ze względu na ,, mało sztywną ramę'' na podstawie tekstu wyssanego z palca o tytule ,,Kross Evado 5.0 vs. Romet Orkan 4.0'' napisanego przez ''kogoś'' bo się nawet nie podpisał , ale podkreślił :) ,,Dodatkowo musimy podkreślić iż rama Rometa ma mniejszą sztywność boczną - w tego typu rowerach nie jest to wybitnie ważne, ale jeśli takie zjawisko miało by miejsce w MTB, to Romet wykazywałby dużo większa skłonność do "samodzielnego" wybierania lini przejazdu, i na pewno nie prowadziłby się tak precyzyjnie jak Kross'' i co by było gdyby było :002: ciekawe czy ten ktoś ma pojęcie jak się sprawdza sztywność ramy czy też napisał to na podstawie podobnego tekstu :teehee: , lepiej poszedł mu opis wyglądu ,, Z założenia, modele rowerów crossowych Romet Orkan 4.0 i Kross Evado 5.0 są do siebie mocno zbliżone - widać to nawet po kolorystyce.'' znawca tematu :002: jest tam jeszcze kilka innych bzdetów

adres ''testu'' http://www.dobrerowery.pl/blog/kross-evado-5-0-vs-romet-orkan

.Andrzeju ależ ja wcale nie odradzam zakup tego roweru uważam ze to dobry stosunek jakość cena,wspomniałem tylko o pewnym porównaniu.Uważam jedynie że każdy ma swoje indywidualne zapatrywania czego oczekuje od roweru.Jedyne co mi trochę zaburza w wizualnym odbiorze roweru to prowadzenie linek zewnętrznie poza tym rower mi się podoba.Ja szukałem roweru z biegami zamkniętymi w piaście(alfine11)bo z przełożeniach zewnętrznymi już mam (Cube tourning pro 2013)a w tym przypadku dostałem nawet dobrą cenę bo grubo poniżej 3000.Cały czas uważam że propozycja jest warta rozważenia.Zresztą paru moim znajomym zaproponowałem ten rower.Pozdrawiam r

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...