Skocz do zawartości

[2000] uniwersalny

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam , przymierzam sie do kupna roweru , jestem kompletnym laikiem , obecnie jezdze na jakims arkusie kupionym na olx za 300 zl i jak siadlem na rower kumpla to osiagalem 2x wieksza szybkosc przy 2x mniejszym zmeczeniu (zastanawiam sie co ma na to wplyw ) moj rower rama 16 , kolegi17

wzrost 160cm

ogolnie to rower raczej bedzie czesciej uzywany w lecie ale moze sa jakies fajne wyprzedaze teraz puki zima

przeznaczenie raczej jazda po miescie

z gory thx za pomoc

• Mod Team
Napisano

Wpływ na odczucie lekkości jazdy ma np. masa roweru, kół, klasa osprzętu, a także rodzaj opon.

Jesteś niewysoki, więc będzie nieco trudniej dobrać rozmiar np. roweru typu cross, który byłby chyba najbardziej odpowiedni.

Napisano

nie no wole wybrac jakas 17 niz jezdzic na damce 19

przekrok rozumiem ze mam zmierzyc w obecnym rowerze i jest to odleglosc od ramy ?

na razie zmierzylem 2 sposobem z tej strony

http://www.bikesalon.pl/przekrok-czyli-jak-prawidlowo-dobrac-rozmiar-ramy

wyszlo mi ~66cm bez butow (dlugosc miedzy kroczem a podlozem)

jezeli chodzi o przekrok to na obecnym 16 gdzie dlugosc od ziemi do ramy wynosi jakies 68cm mam praktycznie 0 przekroku , jest na styk , nic nie obija ale nima przeswitu

Napisano

nie no wole wybrac jakas 17 niz jezdzic na damce 19

Boję się, że jeśli mówimy o crossie na kołach 28", to jest to optymistyczne stwierdzenie ...

Napisano

jak to jest z tymi kolami ? im wieksze tym lepiej utrzymac duza szybkosc ?

w miescie raczej duzych predkosci nie rozwijam , co chwile swiatla itp , takze raczej przydalby sie taki co ma dobre przyspieszenie ( :D jezeli da sie cos takiego osiagnac ;p )

pablo pisales czy rozwazam damska rame

http://allegro.pl/wyprzedaz-z-3000zl-na-1900zl-nowy-bulls-vanida-16-i5959812680.html

tu widze ze jest napisane ze damska a mam identyczna :/ blad w opisie ?

jak nie to taka rami mi nie przeszkadza , jakos nie uwazam zeby byla damska :D

wstawie potem zdjecia mojej ramy , moze w sumie wyjdzie lepiej jak wymienie all a zostawie rame

• Mod Team
Napisano

jak to jest z tymi kolami ? im wieksze tym lepiej utrzymac duza szybkosc ?

w miescie raczej duzych predkosci nie rozwijam , co chwile swiatla itp , takze raczej przydalby sie taki co ma dobre przyspieszenie ( :D jezeli da sie cos takiego osiagnac ;p )

http://allegro.pl/wyprzedaz-z-3000zl-na-1900zl-nowy-bulls-vanida-16-i5959812680.html

tu widze ze jest napisane ze damska a mam identyczna :/ blad w opisie ?

jak nie to taka rami mi nie przeszkadza , jakos nie uwazam zeby byla damska :D

Na większych kołach po rozpędzeniu łatwiej utrzymać wyższą prędkość.

Lepsze przyspieszenie ma za to rower na mniejszych kołach.

Dlatego p... damki - w końcu jesteś facetem :icon_exclaim:

Proponuję małego górala na węższych oponach - zapewni Ci to większą dynamikę, a jednocześnie opory toczenia będą mniejsze dzięki węższym oponom.

PS

Podobno o gustach się nie dyskutuje, ale dla mnie ten Bulls prez swoją kolorystykę niestety kojarzy mi się z rowerem damskim :icon_lol:

Napisano

haha nie no kolorystyka tak ale sama rama ? no wlasnie , macie tu zdjecia moich rowerow

arkus na ktorym obecnie jezdze:

99m5hv.jpg

a tu rower brata na ktorym jezdzilo mi sie lepiej , tylko ze po bracie to juz wszystko do wymiany , tak go zmaltretowal

677b5y.jpg

rozumiem ze oba sa damkami ? :D

• 1 miesiąc temu...
Napisano

jesli zastanawiasz sie tylko miedzy tymi dwoma to ja bym wzial Lazaro - ten Btwin na pewno nie jest warty 2x wiecej od Lazaro (wiem ze rownica nie jest az tak duza, ale jakbym sie nad nimi zastanawial to tak bym to postrzegal)

W linkach ktore wrzucales w tym watku masz spory rozstrzal cenowy wiec moze zacznij od uczciwego spytania samego siebie ile chcesz wydac. Nie musisz byc precyzyjny ale chociaz stwierdzenie czy to ma byc okolo 1k czy 2k duzo ci wyjasni.

Jesli chcialbys dolozyc i kupic cos lepszego to na pewno znajdziesz sporo lepszych opcji w watkach na forum (zobacz watki z ostatnich paru miesiecy o rowerach MTB dla ok.2000 jest ich paredziesiat(?) w tych starszych pewnie znajdziesz wiecej odpowiedzi bo ludzie jednak mecza sie odpowiadajac caly czas to samo. Ja niestety niezbyt ci pomoge, ale widzialem ze za niewiele ponad 2k ludzie polecali (zalozylem ze mozesz tyle wydac bo wklejales np. talona za 2300)np.:

http://allegro.pl/rower-29er-silverback-sola-4-deore-taper-widel-air-i6024342317.html

http://www.bikko.pl/27-5-650b/rower-gorski-romet-mustang-27-5-1-0-2015.html

Aha i jesli chcesz jezdzic glownie po miescie to nie lepiej wziac crossa niz MTB?

Napisano

przegladam forum praktycznie codziennie , problem z rozstrzalem cenowym wynika z tego ze jestem niski i mam tylko 69 w przekroku i praktycznie musze szukac rowerow z ramach 16' jezeli sa na kolach wiekszych niz 26 , a polecane rowery na tym forum praktycznie zaczynaja sie od ram 17 + 27.5 kola , mysle ze na 160 + 69 w przekroku to bedzie za duzo , a jedyne co znalazlem ktore mysle ze nie bylyby za duze a osprzetem nie sa zle to wymione wyzej 2 rowery , bardzo chetnie bym poznal inne dobre bike'i z ramami 15'5 - 16 itp ale wiecej ja na ten moment nie znalazlem noi jak widac za bardzo nikt chyba nie moze znalesc

ten lazaro i tak bedzie na styk albo o 4cm za duzy ,

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...