Skocz do zawartości

[modyfikacja] Kross Evado 2.0 z kierownicą szosową

mike2301

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Proszę Was o pomoc.

Jako, że jeżdżę 95% czasu po asfalcie, w tygodniu robię ok. 150km, a nie jestem osobą 'aerodynamiczą' (182cm/ 90kg) czasami mam problem z drętwieniem nadgarstków, a każdy podmuch wiatru od przodu znacząco mnie spowalnia, dlatego chciałbym w swoim Kross'ie Evado 2.0 zmienić kierownicę na 'baranka', którego mogłem wypróbować dzięki uprzejmości innego kolarza. Jeździło mi się komfortowo i odczułem różnicę w sylwetce na plus.

Dobór samej kierownicy wydaje się błachy, ale co dalej?

Jestem pewien, że będę musiał zmienić klamkomanetki. Zastanawiałem się nad Shimano 105 ST-5700, ale znalazłem w necie głównie pracujące na korbie 2-rzędowej i kasetach 10 i 11-rzędowych, a chciałbym zostać przy moim 3x8, znalazłem co prawda takie opcje shimano 105, ale są one na tyle rzadkie, że ceny są kosmiczne.

Teraz jestem na etapie rozważania Shimano Claris ST-2403 pasujące do 3x8, cena 350zł za parę nówek jest dla mnie jak najbardziej do przyjęcia,

W innym wątku wyczytałem, że hamulce V-Brake będą do bani, no to wybrałbym też z Shimano Claris - 170zł za przód i tył.

Pytanie tylko, czy muszę coś jeszcze wymienić? Przerzutki? Korba? Kaseta z łańcuchem? Suport?

Obecnie mam (fabryczne):

Przerzutka przód - Shimano Altus M191
Przerzutka tył - Shimano Acera M360
Hamulce - TEKTRO V-brake
Korba - Shimano Tourney M131 48/38/28T
Suport - SR Suntour
Łańcuch - KMC Z72
Kaseta - Shimano HG41-8 11-32T

Wymiana wszystkich tych części na nowe z grupy Claris to zabawa za min. 1200zł. do tego sama kierownica, owijki i klucze do odkręcania kasety itd.

Może, ktoś z użytkowników forum też zmodyfikował swojego Evado 2.0 i chciałby się pochwalić? 

Z góry dzięki ;)

Napisano

Taka przeróbka ma sens tylko wtedy jak wywalisz amortyzator i założysz sztywny widelec... i zrobisz z tego roweru takiego monstercrossa lup gravela. Co do hamulców mogą być tzw mini vb od przełajki. Korba i obie przerzutki+klamkomanetki i mini vb+ sztywny widelec może być alu.

Ja tak z głupot i braku roweru zimowego poskładałem na ramie crossowej + widelec z trekkinga + baranek takiego gravela. Baranek daje lepszy dobór pozycji w jeździe i sprzyja dynamiczniejszemu jeżdżeniu a koła crossowe + opony 1,75 dają wyśmienity komfort i przyczepność w trudnych warunkach.

Kolarzówki z tego nigdy nie będzie ale coś pomiędzy przełajem a crossem ale bardziej dynamicznie się jeździ i o wiele wygodniej na baranku. Spadek wagi roweru + lekkie opony mogą być nawet szosowe dadzą ci mocnego kopa. A jak zapragniesz wypadu w teren lub sakwą to da radę z kolarką już tego nie zrobisz. Ja mam tak zrobione i polecam... choć jak pisałem singlowo-budżetowo ale zachwycony jestem zrywnością i wszechstronnością takiej kaleki 

9ad162df34cd4269gen.jpg

• 2 tygodnie później...
Napisano

Witam.

Proszę Was o pomoc.

Jako, że jeżdżę 95% czasu po asfalcie, w tygodniu robię ok. 150km, a nie jestem osobą 'aerodynamiczą' (182cm/ 90kg) czasami mam problem z drętwieniem nadgarstków, a każdy podmuch wiatru od przodu znacząco mnie spowalnia, dlatego chciałbym w swoim Kross'ie Evado 2.0 zmienić kierownicę na 'baranka', którego mogłem wypróbować dzięki uprzejmości innego kolarza. Jeździło mi się komfortowo i odczułem różnicę w sylwetce na plus.

Dobór samej kierownicy wydaje się błachy, ale co dalej?

Jestem pewien, że będę musiał zmienić klamkomanetki. Zastanawiałem się nad Shimano 105 ST-5700, ale znalazłem w necie głównie pracujące na korbie 2-rzędowej i kasetach 10 i 11-rzędowych, a chciałbym zostać przy moim 3x8, znalazłem co prawda takie opcje shimano 105, ale są one na tyle rzadkie, że ceny są kosmiczne.

Teraz jestem na etapie rozważania Shimano Claris ST-2403 pasujące do 3x8, cena 350zł za parę nówek jest dla mnie jak najbardziej do przyjęcia,

W innym wątku wyczytałem, że hamulce V-Brake będą do bani, no to wybrałbym też z Shimano Claris - 170zł za przód i tył.

Pytanie tylko, czy muszę coś jeszcze wymienić? Przerzutki? Korba? Kaseta z łańcuchem? Suport?

Obecnie mam (fabryczne):

Przerzutka przód - Shimano Altus M191

Przerzutka tył - Shimano Acera M360

Hamulce - TEKTRO V-brake

Korba - Shimano Tourney M131 48/38/28T

Suport - SR Suntour

Łańcuch - KMC Z72

Kaseta - Shimano HG41-8 11-32T

Wymiana wszystkich tych części na nowe z grupy Claris to zabawa za min. 1200zł. do tego sama kierownica, owijki i klucze do odkręcania kasety itd.

Może, ktoś z użytkowników forum też zmodyfikował swojego Evado 2.0 i chciałby się pochwalić? 

Z góry dzięki ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...