Skocz do zawartości

[suport] dobór do korby?

przemq8

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Byłem dzisiaj w serwisie/sklepie rowerowym, prowadzi go taki starszy pan. Kupiłem kilka szpargałów i zapytałem się o wymianę suportu z klina na kwadrat. Ów pan zaproponował mi wkład suportowy, i powiedział coś co mnie trochę zaskoczyło - mianowicie że to korbę dobiera się do osi, i najlepiej żebym przyprowadził rower to on dobierze. Co ciekawsze powiedział mi że w razie gdyby wkład suport był za krótki to można go "przełożyć" czyt. wyprasować łożyska i wprasować odwrotnie(?) żeby dłuższy koniec wystawał po stronie korby z zębatką. 

Nie wchodziłem w polemikę z nim, bo może się nie znam czy jak, ale da się tak "przełożyć" oś w suporcie maszynowym bo coś mi tu nie pasuje :icon_confused:

Napisano

Dlaczego nie kontynuujesz swojego wątku tylko zakładasz kolejny?

http://www.forumrowerowe.org/topic/196471-suport-czy-moze-byc-problem/

Gdybyś przeczytał ten temat ze zrozumieniem, to byś już znał odpowiedź na pierwsze pytanie, bo tam właśnie padła. O ściąganiu łożysk i zakładaniu odwrotnie pierwsze słyszę, partyzantka. Wkład kosztuje 20pln, moim zdaniem głupotą jest z tym walczyć.

Napisano
Gdybyś przeczytał ten temat ze zrozumieniem, to byś już znał odpowiedź na pierwsze pytanie, bo tam właśnie padła. 

Przeczytałem i to nie tylko na tym forum że suport dobiera się do korby aby zachować linie łańcucha, tylko zastanawia mnie czemu facet tak się upierał że odwrotnie się dobiera, ale mniejsza z tym. Bardziej mnie zaciekawiło to zdejmowanie łożysk.

Napisano

Jesli przyprowadzasz do serwisu rowerowego rower z korbami na klin - wiec rower może być wart około 200-300 zł . Serwisant nie zaproponuje ci suportu XT czy innego podobnej klasy - który byłby połowa wartości roweru tylko proponuje ci tani suport w którym miski sa zdejmowane i łożyska na osi można zdejmować . Kilka lat temu miałem w swoim rowerze taki suport i wymieniałem  łożyska . Miski suportu można zamienić stronami i wtedy jest różnica na dłogości osi wystającej poza miski.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...