przemq8 Napisano 25 Stycznia 2016 Napisano 25 Stycznia 2016 Byłem dzisiaj w serwisie/sklepie rowerowym, prowadzi go taki starszy pan. Kupiłem kilka szpargałów i zapytałem się o wymianę suportu z klina na kwadrat. Ów pan zaproponował mi wkład suportowy, i powiedział coś co mnie trochę zaskoczyło - mianowicie że to korbę dobiera się do osi, i najlepiej żebym przyprowadził rower to on dobierze. Co ciekawsze powiedział mi że w razie gdyby wkład suport był za krótki to można go "przełożyć" czyt. wyprasować łożyska i wprasować odwrotnie(?) żeby dłuższy koniec wystawał po stronie korby z zębatką. Nie wchodziłem w polemikę z nim, bo może się nie znam czy jak, ale da się tak "przełożyć" oś w suporcie maszynowym bo coś mi tu nie pasuje
cervandes Napisano 25 Stycznia 2016 Napisano 25 Stycznia 2016 Dlaczego nie kontynuujesz swojego wątku tylko zakładasz kolejny? http://www.forumrowerowe.org/topic/196471-suport-czy-moze-byc-problem/ Gdybyś przeczytał ten temat ze zrozumieniem, to byś już znał odpowiedź na pierwsze pytanie, bo tam właśnie padła. O ściąganiu łożysk i zakładaniu odwrotnie pierwsze słyszę, partyzantka. Wkład kosztuje 20pln, moim zdaniem głupotą jest z tym walczyć.
przemq8 Napisano 25 Stycznia 2016 Autor Napisano 25 Stycznia 2016 Gdybyś przeczytał ten temat ze zrozumieniem, to byś już znał odpowiedź na pierwsze pytanie, bo tam właśnie padła. Przeczytałem i to nie tylko na tym forum że suport dobiera się do korby aby zachować linie łańcucha, tylko zastanawia mnie czemu facet tak się upierał że odwrotnie się dobiera, ale mniejsza z tym. Bardziej mnie zaciekawiło to zdejmowanie łożysk.
zadra1965 Napisano 25 Stycznia 2016 Napisano 25 Stycznia 2016 Jesli przyprowadzasz do serwisu rowerowego rower z korbami na klin - wiec rower może być wart około 200-300 zł . Serwisant nie zaproponuje ci suportu XT czy innego podobnej klasy - który byłby połowa wartości roweru tylko proponuje ci tani suport w którym miski sa zdejmowane i łożyska na osi można zdejmować . Kilka lat temu miałem w swoim rowerze taki suport i wymieniałem łożyska . Miski suportu można zamienić stronami i wtedy jest różnica na dłogości osi wystającej poza miski.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.