Skocz do zawartości

[3000z] MTB 29er/Szosa

Ante

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Szukam roweru z przedziału cenowego do 3000zł +/- nowy/używany. Mam 192cm wzrostu, 90kg. Rower będzie mi słuzył trochę 'do wszystkiego' z wyjątkiem ostrzejszej jazdy po lesie (co najwyżej jakieś zwykłe ścieżki rowerowe), 70% jazdy to jazda po mieście, 30% jakieś dalsze wypady po drogach szosowych/gruntowych.

Interesuje mnie opcja roweru ze sztywnym widelcem, jakiś czas temu przymierzałem się do roweru przełajowego, ale niezbyt przypadł mi do gustu ze względu na brak komfortu w jeździe, crossowy jest dla mnie ciut 'za słaby'. Szukam jakiegoś rozwiązania w stylu:

http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bikes/model/anyroad.1/24503/89293/

http://olimpiasport.pl/produkt/110.12734.2.htm

Najbardziej:

http://allegro.pl/cube-reaction-29er-9-2-kg-shimano-sram-fsa-dt-i5869284738.html

Z możliwością montażu szerokich kapci i zmieszczenia się w budżecie. Jest w tym budżecie jakiś zakres propozycji, które będą spełniać moje wymagania, a zarazem będzie możliwość dorwania ramy w rozmiarze L lub XL? Znalazłem Gianta Anyroad'a w cenie 3,5k tyle, że nie ma dostępnej ramy w rozmiarze L, a o XL mogę pomarzyć.

Napisano

Jeśli chodzi o komfort to tylko cube będzie w miarę komfortowy.

Anyroad ma w standardzie opony 32C - przełajowy standard czyli komfort jazdy taki jak na rowerach przełajowych. Na twoim miejscu spytałbym się jaka najszersza opona tam wejdzie.

Druga propozycja to rower szosowy z prostą kierownicą więc komfort dla ciebie żaden. Dodatkowo na oponach 28C kiepsko jeździ się po lesie.

Trzecia opcja z podanych przez ciebie jest najlepsza. Niestety ale oferta chyba już nieaktualna. Sprawdziłbym ramę czy będzie ci pasowała pod twój wzrost.

Jest jeszcze author Ronin. Trochę ponad budżet ale w standardzie jest opona 42C. i być może nawet coś szerszego wejdzie.

Pod hasłem komfort jazdy rozumiem, że chodzi ci aby nie telepało zbyt mocno i małe nierówności nie były tak odczuwalne podczas jazdy. Jeśli chodzi ci o wygodną [niezbyt pochyloną] pozycję na rowerze to wtedy anyroad, ronin będzie dobrym wyborem.

Możesz też kupić jakiegoś crosa lub rower mtb, i wymienić widelec na sztywny. Przy takiej operacji zwiększa się zakres dostępnych modeli

Napisano

Anyroad jest też trochę ponad budżet, ale całkiem przyjemnie jeździło mi się na L-ce, chociaż mogłaby być jednak ciut większa, według przymiarki powinienem mieć w tym wypadku rower z ramą w rozmiarze XL jeżeli chodzi o tego Giatn'a - ale z tego co wiem ten rozmiar ramy nie jest nigdzie dostępny na rynku europejskim. Podesłałem też propozycję FatRoad'a, jeździłem na tym w rozmiarze XL i dość komfortowo mi się jeździło. Co do tego cube'a rama musiałaby być w rozmiarze 21".

Ronin jest mocno ponad budżet.

Napisano

Znalazłem nowego Anyroad'a z 2015r. w rozmiarze L ze sklepu w przecenie za 3899zł. Cube wspomniany w pierwszym poście jest jeszcze dostępny podobno, tylko ten rozmiar ramy trochę maławy mi się wydaje.

Zapytanko również poszło do tamtego na olx'ie, o dziwo pojawił się kolejny anyroad w rozmiarze L z 2015r. używany za 3400 - nagły wysyp Anyroad'ow? :icon_lol:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...