Skocz do zawartości

[napęd wymiana] klasyczne XT780 vs XT786

chudeusz09

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Planuję zmienić napęd w swoim crossie z 9rz na 10rz. Teraz jeżdżę na kasecie 11-28 i bardzo pasuje mi zestopniowanie 11-12-13-14-16 na początku. Żeby zachować takie w 10rz musiałbym kupić kasetę szosową 11-28 i klasyczną przerzutkę XT780. Model XT786 już tego nie ogarnie bo minimalna kaseta to 11-32, a tu zestopniowanie to 11-12-14-16-18. Niby "tylko" brakuje 13 (względem obecnego napędu) ale mam wątpliwości. Może to tylko kwestia przyzwyczajenia. Pytanie dotyczy tego, czy macie jakieś doświadczenia/porównanie pracy napędu 10rz z klasyczną przerzutką i z shadow+? Są zauważalne różnice w samej precyzji działania napędu? Manetki będą XT780. Jest jeszcze opcja kupienia kasety sram 11-32, która ma zestopniowanie 11-12-13-15. Bardziej by mi chyba pasowało niż 11-12-14-16 w shimano. Tylko opinie o kasetach sram są raczej kiepskie w dodatku cena razy dwa w porównaniu do shimano. Czy kasety sram 10rz są w pełni kompatybilne z dyna sys 10?

Napisano

Słabe działanie przerzutek shadow z kasetami 11-28 mogę potwierdzić. Kaseta 10s sram będzie działać dobrze z napędem shimano 10s. Z zamocowaniem też nie będzie problemu, jeśli poprzednio miałeś kasetę shimano 9s.

Przy opisywaniu interesujących Cię części trochę się pogubiłeś. Przerzutka tylna XT RD-M785 lub RD-M786 oznacza, że jest to seria górska, w technologii shadow i dyna-sys oraz ma tzw. sprzęgło*. XT RD-M780 lub RD-M781 to to samo, tylko bez "sprzęgła*". Pisząc o "klasycznej" przerzutce 780 miałeś na pewno na myśli RD-T780 z grupy trekkingowej, która ma "klasyczną" konstrukcję i nie działa w systemie dyna-sys (inny ciąg linki). Problem z nią taki, że działa tylko z tylną manetką, która też ma oznaczenie T, czyli nie jest dyna-sys (Prawdopodobnie będzie też działać z szosowymi manetkami shimano 10s). Co działa lepiej - wersja trekkingowa czy górska? Ciężko powiedzieć. W każdym razie ja wolę górską i taką też sobie kupiłem. M.in. z powodu możliwości skorzystania z przerzutek ze sprzęgłem* i ogólnie większym wyborem części 10s dyna-sys.

*Sprzęgło to mechanizm stabilizacji tylnej przerzutki. W jeździe po kamieniach, dziurach i korzeniach się przydaje, bo eliminuje telepanie łańcucha. Za to przy włączonym sprzęgle nieco ciężej działa manetka.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...