Skocz do zawartości

[Korba] 3x10 na 2x10

Hunatylla

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ja bym nie kwękał i wymyślił alternatywne prowadzenie pancerza niezależnie od mocowań w ramie, ale ja widzę pewne zalety pełnego pancerza i nie jestem zbytnim estetą jesli chodzi o rower ;) Niestety naciąłem się na niemożność regulacji m677

W moim przypadku, linka poprowadzona jest bardzo blisko tylnego kola i mocno obrywa blotem, więc może jest sens takiego rozwiązania ;-)

Jeszcze wracając do przerzutki XT FD-M785 myślicie, że różnica dwóch zębów w największej zębatce może rodzic jakiś problem przy ustawieniu (shimano pisze o przedziale 38-44 a ja myślę o korbie z blatem 36). Nie wydaje się żeby była to duża różnica. Z drugiej strony ludzie wspominają o problemach z ustawieniem SLXow i Deore nawet przy zachowanii pełnej zgodności.

Wysłane z mojego Nexus 5 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Powoli się tu zaczyna mętlik robić. Czemu chcesz użyć akurat fd-m785 skoro wiesz, że korbę chcesz 36/22? O ile rok-dwa temu sam zaczynałem bawić się w takie kombinacje i do dziś jeżdżę na patentach, to obecnie wolałbym kupić wszystko dedykowane do siebie i mieć spokój. Choć i to nawet nie gwarantuje poprawnego działania, vide ten patent z podkładkami w m618 :/

Napisano
Choć i to nawet nie gwarantuje poprawnego działania, vide ten patent z podkładkami w m618 :/

Właśnie z tego względu. W przypadku tego XT gtb wszytko ładnie działa (wcześniejszy post)- alew wiem nie ma gwarancji w moim przypadku:p

Napisano

On ją użytkował zgodnie z przeznaczeniem, blaty 38 i 40T, a Ty dokładasz sobie w ten sposób kolejną niewiadomą. Ale to już jak sobie stryjenka życzy ;)

Napisano

Panowie, bardzo dziękuje za porady. Przemyśle jeszcze temat, ale raczej będę dążył do jednolitej grupy z zachowaniem pełnej zgodności. Postaram się zdać relacje po konwersji. Jeszcze raz dzięki:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...