Skocz do zawartości

[Korba] 3x10 na 2x10

Hunatylla

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Mam problem. Na nowy sezon chciałbym wymienić napęd z 3rzędowego na 2rzędowy. Obecnie posiadam korbę Shimano FC-M552, 42/32/24, która współpracuje z kasetą slx 11-34. chciałbym wymienić korbę (a najlepiej same zębatki) na 24/36,  lub 24/38 i kasetę 11-36. To jeszcze muszę na spokojnie przeliczyć i zastanowić się nad tym. 

Stąd kieruję do Was pytanie czy wystarczyłoby kupić 2 zębatki marki shimano. Przykładowo:

http://allegro.pl/shimano-zebatka-do-korby-slx-fc-m660-10-24t-bs-i5692400968.html  -> 24T

http://allegro.pl/shimano-tarcza-korby-slx-fc-m660-36t-cr-i5863514215.html -> 36T

Wiem, że podałem tutaj tarcze z grupy slx, ale wydaje mi się, że powinno to pasować. No właśnie ''wydaje mi się'', więc szukam fachowej porady. 

No i jeszcze jedno. Czeka mnie również wymiana kasety i łańcucha. Obecnie na secie slx nakręciłem 4800km w każdych możliwych warunkach, bardziej sportowo niż turystycznie. W sumie łańcuch zerwałem tylko raz na spince, poza tym byłem w 100% zadowolony. Więc co myślicie, warto pakować się w XT? Czy lepiej zostać przy SLX?

Pozdrawiam

Napisano

Nic nie stoi na przeszkodzie żebyś poeksperymentował z tarczami. Na pewno chcesz kupić nowy młynek 24T skoro już taki masz? Zużył się?

Na pewno do tego dolicz przerzutkę pod 2 rzędy. Teoretycznie można zostawić 3-rzedową, ale to dziadowanie - będzie za wysoko, trudniej będzie to ustawić i będzie wyglądać jak z tyłka wzięte ;) Manetką może zostać, a jak masz taką z przełącznikiem 2/3 rzędy to świat i ludzie. Chyba że też chcesz wymienić przy okazji o ile to niższa grupa niż XT.

I jeszcze coś co zastąpi największą tarczę: podkładki, rockring albo krótsze kominy.

Kaseta jakąkolwiek, różnić w działaniu nie będzie, im wyżej tym lżejsza, wyższe grupy nie są trwalsze jeśli o to Ci chodziło. Łańcuch niekoniecznie Shimano, a raczej dopiero na końcu po Campagnolo, KMC czy Connexie.

Napisano

Manetka jest przystosowana do użytku z korbą 2rz, z tego co pamiętam Shimano deore XT M780, przednia przerzutka też M780. Trafna uwaga z młynkiem, kompletnie o tym nie pomyślałem - raczej nie wymaga wymiany bo przecież nie podjeżdżam bez przerwy ''ścianek''  :yucky:

Czyli generalnie - da się podmienić tarcze w obecnej korbie, tylko potrzebuje podkładek? 

Napisano

O ile nowe będą mieć taki sam rozstaw otworów to da radę. Jak będzie to działać to już kwestia zamontowania i sprawdzenia - nikt Ci tego na 100% nie zagwarantuje. I koniecznie nowa przednia przerzutka o odpowiedniej pojemności z powodów jak w poście wcześniej. I ustawienie na nowo linii łańcucha, chyba że chcesz to olać i wiesz dlaczego ;)

A tak naprawdę jak jesteś zdecydowany i nie masz przekonania do eksperymentów, to kup nową korbę i przerzutkę.

Napisano

Najlepiej by było kupić nową korbę to fakt, tylko że to rodzi większe koszty. Dokładając do tego to, że obecnej korbie deore poza odpryskami i otarciami nic nie dolega - taką opcję na ten moment odrzucam. Poza tym buty by się również przydały nowe po ponad 2sezonach jazdy :)

A to nie jest tak że deore i slx są ze sobą kompatybilne w kwestii zębatek? Na aukcjach gdzie można kupić osobne zębatki z reguły jest podana jedna korba kompatybilna, ale ja kiedyś usłyszałem, że rozstaw śrub jest taki sam w deore i slx i że będzie pasowało. Jednak nie do końca temu ufam. Dlatego pytałem w poście u góry o te zębatki. 

Z tą linią łańcucha to chyba nie byłoby większego problemu skoro aktualnie na zębatce 32T mam tak ustawione, że mogę korzystać z całej kasety bez przeskakiwania/ocierania o przerzutkę itd. O linię łańcucha to bardziej trzeba się martwić w systemach 1rz przynajmniej według moich obserwacji i doświadczeń.

Czasu na wymianę mam sporo, bo zrobię to dopiero w marcu/kwietniu. Na razie to szkoda mi katować nowy napęd w takich trudnych warunkach atmosferycznych. Nie mniej jednak zaczynam już powoli kompletować sprzęt, co by na wiosnę cieszyć się ''świeżym rowerkiem'' :)

Napisano

Tu nie chodzi o to, że nie będą mechanicznie zgodne, tylko Shimano nie przewiduje pewnych kombinacji tarcz. Produkuje kilka rodzajów korb z tarczami o danej różnicy zębów i pasujące do tego przerzutki i tyle. Tymczasem sam możesz sobie stworzyć kombinację wedle własnego widzimisię i tu już nikt nie zagwarantuje 100% poprawnego działania ;) Np. wspomniane 36/24 będzie taką kombinacją, nie ma fabrycznej korby o takich tarczach.

Z linią łańcucha dobrze kombinujesz, też tak zrobiłem - blat do współpracy z całą kasetą a młynek ratunkowo. W 2-rzędowych napędach jest to ustawione inaczej, środek kasety wypada pomiędzy tarczami. A w napędzie z 1 rzędem z przodu linia łańcucha jest identyczna jak przy 3 rzędach i nic tu nie trzeba kombinować.

Napisano

Hej.
Ja się podłączę do tematu.
Zakupiłem rower, który ma 3rzędowy napęd oraz suport pres-fit. Chce to wymienić na 2 rzędowy (FC-M617 38-24t).Dodatkowo też chcę zamontowac kasetę 11-36T

Czy mogę wsadzić dowolny napęd czy musze szuakć czegoś też z suportem prs-fit. Przyznaję się jestem laikiem jeśli chodzi o sprzęt i kompatybilności. 

Napisano

Pressfit to system montażu suportu w ramie i do niego nie stosuje się żadnych specjalnych korb , pasują korby ze zintegrowaną osią - musisz tylko zwrócić uwagę do jakiej osi masz swój suport ( nie wszystkie są kompatybilne , np. Shimano nie pasuje do Srama i odwrotnie ) . Jeśli miałeś u siebie korbę shimano wówczas możesz montować każdą inną tej marki łącznie wymienioną wyżej FC-M617 .

Napisano

A tak naprawdę jak jesteś zdecydowany i nie masz przekonania do eksperymentów, to kup nową korbę i przerzutkę.

I to by było najrozsądniejsze.

To co masz można sprzedać a na necie bywają używki w naprawdę dobrym stanie.

Ja od siebie polecił bym korbę i przerzutkę M615.

Jeszcze co do przerzutki... jak nie chcesz mieć problemów to przerzutka koniecznie dedykowana do określonej ilości zębów i pod 2 blaty.

Blat 36 przy przesiadce z 3 rzędów gdzie blaty są stosunkowo duże wydaje mi się troszkę za mały, będzie ci brak przełożeń, polecam 38T.

Napisano

Przeliczylem sobie no i 38 będzie faktycznie lepsze. Koszty tez sobie przeliczyłem i faktycznie nie ma co kombinować - lepiej wydać wiecej i miec spokój :) dzieki za pomoc

• 5 miesięcy temu...
Napisano

Korzystając z obecnego tematu, chciałbym Was prosić o poradę.

Obecnie posiadam napęd w układzie 3x10 ale przymierzam się do konwersji 2x10. Rower i sam napęd jest stosunkowo nowy- tegoroczny i ma przejechane ok 500 km. Kierując się moimi wcześniejszymi doświadczeniami z napędami 3x8 i 3x7 uznałem że trzy zębatki z przodu to optimum. Teraz jednak, doszedłem do wniosku że przy kasecie 10s jest to po prostu niepraktyczne i niewygodne. Szkoda bo jestem teraz zmuszony ponieść dodatkowe koszty.

Moja obecna konfiguracja to:

-korba Deore M-612 (zębatki 22-30-40),

-przerzutka przednia to 3 rzędowy SLX M-670.

-suport to SM-BB52,

-kaseta 11-36 Deore,

-manetki SLX (jest możliwość przełączenia pomiędzy trybem 2 i 3 rz.).

Rower to Grand Canyon (29 er).

Chciałbym aby z przodu była korba 22-36.

Rozważam dwa warianty:

a) Polegającą na wyrzuceniu największego blatu i zastąpieniu środkowego tarczą 36 z korby M-617. W tym przypadku zniechęcają mnie jednak koszta samej zębatki- ok 80-90 PLN + koszty nowych śrub.

B) Wymiana korby na inną i sprzedaż obecnej. Znalazłem dwa interesujące modele:

SLX M677 https://www.centrumrowerowe.pl/czesci/rowerowe-mechanizmy-korbowe/mtb-trekking/p,mechanizm-korbowy-slx-fc-m677-175mm-bez-lozysk-shimano,555666.html?qrtc_slt=slt_home_cr&qrtc_tpl=tpl_user_view_B&qrtc_typ=usr&qrtc_pos=1&skad=quartic

lub Deore M617 (tutaj za bardzo nie podoba mi się kolor, a nie znalazłem czarnej w podobnej cenie) https://www.centrumrowerowe.pl/czesci/rowerowe-mechanizmy-korbowe/mtb-trekking/p,mechanizm-korbowy-deore-fc-m617-srebrny-shimano,555701.html

I teraz, pytania na które prosiłbym o odpowiedź:

1) Czy ktoś dokonywał podobnej konwersji jak w wariancie A (przeróbka korby Deore M-612 3 rz. na 2 rz.)? Czytałem, że korby Deore 3 rz. od 2 rz. różnią się jedynie frezowaniem zewnętrznej części pająka umożliwiającym montaż 3 zębatki- nie miałem możliwości tego zweryfikować.

Na jakie potencjalne problemy można się natknąć (poza nieprawidłowym działaniem przerzutki przedniej 3 rzędowej- patrz niżej)?

W tym rozwiązaniu nie podoba mi się, że po demontażu 3 zębatki pozostał by ślad oraz to, że wiąże się to jednak ze sporym kosztem zębatki jak na druciarstwo:)

2) Jeżeli zdecydowałbym się na wymianę korby, to jaka byłaby orientacyjna kwota jaką mógłbym uzyskać za swoją obecną korbę M-612? Stan jest bardzo dobry, przejechane ma ok 500 km, widoczne są niewielkie przetarcia na wysokości literki D z napisu Deore.

3) Czy przy wymianie korby na SLX M677 z linku powyżej mógłbym pozostać przy starym suporcie (standard ten sam, ale Shimano rekomenduje inny model)?

Wydaje mi się, że wystarczyłoby tylko zdemontować starą korbę, wszystko wyczyścić i zamontować nową korbę- czy się nie mylę?

4) W pierwszej kolejności zamierzam korbę z dwoma blatami (niezależnie od tego czy to będzie rozwiązanie a czy B) spróbować wyregulować ze „starą” przerzutką 3 rzędową. Jeżeli nie będzie to dobrze działało, to wymienię na taką pod 2 rzędy.

W tym wypadku rozważam następującą przerzutkę:

https://www.centrumrowerowe.pl/czesci/przednie-przerzutki-rowerowe/mtb-trekking/p,przerzutka-przednia-xt-fd-m785-2rz-obejma-shimano,34220.html

Mam górny ciąg linki, obecna przerzutka też wydaje mi się, że jest top swing, kąt rury podsiodłowej to 73”- czy w przypadku proponowanej przeze mnie konfiguracji będzie to dobrze ze sobą współgrać?

Ostatnio na forum, jest wiele narzekań na nowe przerzutki 2rz. od Shimano, ze względu na brak możliwości ich prawidłowej regulacji (ocieranie łańcucha na skrajnych przełożeniach). Czy ma ktoś doświadczenia akurat z podanym przeze mnie modelu? Zależy mi na tym, żeby zarówno na blacie jak i na młynku móc wykorzystać całą kasetę.

5) Podobne pytanie jak w pkt 3- za jaką cenę mógłbym sprzedaż moją obecną 3 rz. przerzutkę M-670? Przebieg ok 500 km, stan bdb.

Będę bardzo wdzięczny za odpowiedź.

Napisano

Już było w tym temacie - jak to wszystko ma i dobrze śmigać i wyglądać, to kupujesz 2-rzędową korbę, dedykowaną przerzutkę i ewentualnie manetkę o ile obecna nie ma przełącznika 2/3 rzędy i bez cudowania cieszysz się z nowego napędu. A ile możesz dostać za stare graty najlepiej sprawdzić przeglądając zakończone aukcje na Allegro czy ogłoszenia na OLX.

Napisano

1) Czy ktoś dokonywał podobnej konwersji jak w wariancie A (przeróbka korby Deore M-612 3 rz. na 2 rz.)? Czytałem, że korby Deore 3 rz. od 2 rz. różnią się jedynie frezowaniem zewnętrznej części pająka umożliwiającym montaż 3 zębatki- nie miałem możliwości tego zweryfikować. Na jakie potencjalne problemy można się natknąć (poza nieprawidłowym działaniem przerzutki przedniej 3 rzędowej- patrz niżej)? W tym rozwiązaniu nie podoba mi się, że po demontażu 3 zębatki pozostał by ślad oraz to, że wiąże się to jednak ze sporym kosztem zębatki jak na druciarstwo:)

Do FC-M612 nie zastosujesz zębatek od FC-M615 , twoja jest na BCD 96 , a dwurzędowa na BCD 104.

2) Jeżeli zdecydowałbym się na wymianę korby, to jaka byłaby orientacyjna kwota jaką mógłbym uzyskać za swoją obecną korbę M-612? Stan jest bardzo dobry, przejechane ma ok 500 km, widoczne są niewielkie przetarcia na wysokości literki D z napisu Deore.

170-200.

3) Czy przy wymianie korby na SLX M677 z linku powyżej mógłbym pozostać przy starym suporcie (standard ten sam, ale Shimano rekomenduje inny model)? Wydaje mi się, że wystarczyłoby tylko zdemontować starą korbę, wszystko wyczyścić i zamontować nową korbę- czy się nie mylę?

Suport będzie pasował do FC-M677.

4) W pierwszej kolejności zamierzam korbę z dwoma blatami (niezależnie od tego czy to będzie rozwiązanie a czy B) spróbować wyregulować ze „starą” przerzutką 3 rzędową. Jeżeli nie będzie to dobrze działało, to wymienię na taką pod 2 rzędy. W tym wypadku rozważam następującą przerzutkę: https://www.centrumr...mano,34220.html Mam górny ciąg linki, obecna przerzutka też wydaje mi się, że jest top swing, kąt rury podsiodłowej to 73”- czy w przypadku proponowanej przeze mnie konfiguracji będzie to dobrze ze sobą współgrać? Ostatnio na forum, jest wiele narzekań na nowe przerzutki 2rz. od Shimano, ze względu na brak możliwości ich prawidłowej regulacji (ocieranie łańcucha na skrajnych przełożeniach). Czy ma ktoś doświadczenia akurat z podanym przeze mnie modelu? Zależy mi na tym, żeby zarówno na blacie jak i na młynku móc wykorzystać całą kasetę.

Będzie dobrze i precyzyjnie działać (sam korzystam z takiej przerzutki przy 2x10).

5) Podobne pytanie jak w pkt 3- za jaką cenę mógłbym sprzedaż moją obecną 3 rz. przerzutkę M-670? Przebieg ok 500 km, stan bdb.

30-40.

Napisano

Będzie dobrze i precyzyjnie działać (sam korzystam z takiej przerzutki przy 2x10).

GTB, dzieki za rzeczowa odpowiedź.

Odnośnie przerzutki XT, w opisie jest informacja, że wielkość dużej zębatki ma być w przedziale 38-44, czy przy korbie 22-36 nie będzie żadnych problemów?

Wysłane z mojego Nexus 5 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Co do blatu 36T to nie sprawdzałem i 100% działania nie potwierdzę (użytkowałem tylko z blatami 38T i 40T) . Teoretycznie według Shimano pod 10s i przedni blat 36T są dwie przerzutki Side Swing (SLX FD-M677 , Deore FD-M617) i jedna Down Swing (Deore FD-M618).

Napisano

Gtb, a zwrociłeś uwagę, że on stwarzy korbę o lini łańcucha 46,8mm a przerztki które poleciłeś są ustawione do działania z korbami o lini łańcucha 48,8mm. Co to może spowodować? Ocieranie łańcucha o wodzik przerzutki na biegach 1x10, może także 1x9, 1x8. To co było robione z napędami 9s nie jest proste w 10s, bo zmieniono linię łańcucha korb. Wtedy była o 2mm mniejsza i przerzutka slx 665 to obsługiwała, dziś będą problemy.

Tak jak modrzew pisał, sprzedać wszystko i założyć dedykowane komponenty pod 36/22.

Ta druga opcja czyli pozostanie przy obecnej przerzutce, działanie może i będzie ok, ale nie ma gwarancji, że łańcuch mu nie spadni na prawe ramie przy zmianach biegu. Nie będę mógł prawdopodobnie obniżyć przerzutki na przepisowe 1-3mm ponad blat. Jak mu się uda to jest szansa, bo to jednak przerzutka do korby 40/30/22.

Napisano

Ostatecznie mowa była właśnie o wymianie zarówno korby (m677) jak i przerzutki przedniej na dwurzedowe. Pozostać miał jedynie suport. Co w takim przypadku mogłoby jeszcze wymagać wymiany?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Napisano

Tak , FD-M677 jest dedykowana dla korby M677. Front Pull to prowadzenie linki od przodu , musiałbyś prowadzić linkę w pancerzu po dolnej rurze ramy do samej przerzutki (nowsze ramy już są pod to rozwiązanie projektowane), jeśli chciałbyś prowadzi linkę klasycznie (pod suportem lub od góry) to pozostaje jedynie przerzutka Deore FC-M618.

Tak wygląda Front Pull na rowerze http://fcdn.mtbr.com/attachments/trek/1015805d1442402586-sideswing-fd-remedy-carbon-pivot_-5586_corrected-900x600.jpg

Napisano

Właśnie u mnie linka idzie po rurze podsiodlowej, czyli rozumiem że to jest pewnie oznaczone jako top pull.

Napisano

Kiepska sprawa. Mogę jeszcze próbować z obecną przerzutka 3 rzedowa. Wspominany wcześniej XT FD-M785 ma dual pull? W opisie na cr jest tylko wspomniane o "uniwersalnym ciągu linki".

Edit:

Znalazłem jeszcze fd- m675, top swing, obejma i dual pull

https://m.centrumrowerowe.pl/czesci/przednie-przerzutki-rowerowe/mtb-trekking/p,przerzutka-przednia-slx-fd-m675-2x10-obejma-shimano,49460.html

Napisano

To się side swing nazywa ;) Patent o tyle fajny, że wreszcie niezależnie od mocowania jest identyczny mechanizm i można sobie w całości pancerz poprowadzić bo jest opór na przerzutce. Ja bym nie kwękał i wymyślił alternatywne prowadzenie pancerza niezależnie od mocowań w ramie, ale ja widzę pewne zalety pełnego pancerza i nie jestem zbytnim estetą jesli chodzi o rower ;) Niestety naciąłem się na niemożność regulacji m677 z korbą kombinowaną na bazie 3-rzędowej, być może patent z rozkręceniem i dodaniem podkładek by pomógł...

Napisano

To się side swing nazywa ;)

O tym , że to Side Swing pisałem już kilka postów wcześniej :

... dwie przerzutki Side Swing (SLX FD-M677 , Deore FD-M617) ...

Kiepska sprawa. Mogę jeszcze próbować z obecną przerzutka 3 rzedowa. Wspominany wcześniej XT FD-M785 ma dual pull? W opisie na cr jest tylko wspomniane o "uniwersalnym ciągu linki". Edit: Znalazłem jeszcze fd- m675, top swing, obejma i dual pull https://m.centrumrow...mano,49460.html

Zarówno FD-M785 jak i FD-M675 mają uniwersalny ciąg linki góra/dół - Dual Pull.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...