Skocz do zawartości

[suport] Problem z press fit

Mieteczek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Niedawno zakupiłem używaną ramę, gdzie konieczna była wymiana suportu.Oddałem ramę do serwisu.Pan wymieniłem(prawdopodnie) na nowy press fit XTR.I teraz porównują z suportem wkręcanym, który ma znajomy(bb30 sram gxp), różnica polega na tym, że moja korba bez łańcucha zrobi np.2 obroty, a w tym sramie 5 obrotów(mniej więcej).Może ktoś wytłumaczyć od czego to zależy.Zakładając nowy suport oczekiwałbym, że będzie kręcił się jak marzenie tym bardziej, że jest to XTR.

Pozdrawiam i liczę na pomoc.

Napisano

Może być delikatnie nie w osi, ewentualnie za mocno skontrowałeś nakrętkę od korby. Złóż rower do kupy przejedz kilka km powinno się ułożyć.

Napisano

Korbę założył mi ten gostek w serwisie i nie mam klucza hollowtech II.Można powiedzieć, że trochę już pojeździłem i dałej tak samo.Zastanawiam się czy jest opcja założenia jakiegoś adaptera z press fita na ten sram gxp.A tak swoją drogą to ten sram bb30 odrazu po zamontowaniu działał idealnie, bo akurat go zmieniałem razem ze znajomym.

Napisano

Jaka to korba? Mi chodziło o klucz do kontry. Zmiana na inny suport nic nie da jak nie ustalisz przyczyny. To nie jest wina takiego czy innego suportu a raczej montażu.

zakładając ze suport jest nowy.

Napisano

Może tylko suport jest jeszcze stosunkowo "ciasny" bo świeży i/lub ma dużo smaru w łożyskach ?

Był kiedyś taki temat o wkręcanych "HT2" ... Shimano kręciło się jakieś 2 obroty a konkurencja potrafiła to zrobić nawet kilkanaście przy tej samej sile.

Sam to kiedyś sprawdzałem, w tej samej ramie wkręciłem Shimano dodawanego do korby SLX  a potem Accenta ... i Accent kręcił się zauważalnie  "luźniej".

Pozdrawiam 

Napisano

Korba m960 XTR, Tutaj jest pytanie czy jest jakaś opcja zrobienia suportu press fit tańszym kosztem niż wymiana na nowy.Głównie zastanawia mnie czy Pan w serwisie rzeczywiście zamówił nowy suport czy może jakoś wymieniłem same łożyska i nie do końca mu to poszło i dlatego przez to się ciężko obraca(ale to raczej niemożliwe bo z tego co wiem press fit jest nierozbieralny).

Pamiętam przed wymianą suport chodził bardzo ciężko i trzeszczał, a teraz gładko, ale trochę ciężko.

Napisano

Nie przesadzasz troszkę????  :icon_confused:

Wymieniać suport tylko dlatego że robi 2 obroty zamiast  5?

Jak kreci się bezszelestnie nie strzela i nie ma luzów to daj mu spokój. Ten suport kolegi kręci się tak do pierwszej porządnej wody. Złapie trochę wody i błota i będzie tak samo jak u ciebie.

Kup sobie taki klucz   http://bike-market.pl/product.php?id_product=179

I poluzuj DELIKATNIE nakrętkę, może pomoże.

Napisano

Nie ma opcji wymiany łożysk w Shimano pf, plastiki w których siedzi oś korby wciśnięte są w wyfrezowane w lozyskach wycięcia.y

Napisano

Okejo dzięki wielkie, przynajmniej siedzę spokojnie, że nie zostałem wrobiony.Kupie klucz i dam znać czy pomogło.

Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...