Mieteczek Napisano 6 Stycznia 2016 Napisano 6 Stycznia 2016 Witam, Niedawno zakupiłem używaną ramę, gdzie konieczna była wymiana suportu.Oddałem ramę do serwisu.Pan wymieniłem(prawdopodnie) na nowy press fit XTR.I teraz porównują z suportem wkręcanym, który ma znajomy(bb30 sram gxp), różnica polega na tym, że moja korba bez łańcucha zrobi np.2 obroty, a w tym sramie 5 obrotów(mniej więcej).Może ktoś wytłumaczyć od czego to zależy.Zakładając nowy suport oczekiwałbym, że będzie kręcił się jak marzenie tym bardziej, że jest to XTR. Pozdrawiam i liczę na pomoc.
Roonin Napisano 6 Stycznia 2016 Napisano 6 Stycznia 2016 Może być delikatnie nie w osi, ewentualnie za mocno skontrowałeś nakrętkę od korby. Złóż rower do kupy przejedz kilka km powinno się ułożyć.
Mieteczek Napisano 6 Stycznia 2016 Autor Napisano 6 Stycznia 2016 Korbę założył mi ten gostek w serwisie i nie mam klucza hollowtech II.Można powiedzieć, że trochę już pojeździłem i dałej tak samo.Zastanawiam się czy jest opcja założenia jakiegoś adaptera z press fita na ten sram gxp.A tak swoją drogą to ten sram bb30 odrazu po zamontowaniu działał idealnie, bo akurat go zmieniałem razem ze znajomym.
Roonin Napisano 6 Stycznia 2016 Napisano 6 Stycznia 2016 Jaka to korba? Mi chodziło o klucz do kontry. Zmiana na inny suport nic nie da jak nie ustalisz przyczyny. To nie jest wina takiego czy innego suportu a raczej montażu. zakładając ze suport jest nowy.
rzezniol Napisano 6 Stycznia 2016 Napisano 6 Stycznia 2016 Może tylko suport jest jeszcze stosunkowo "ciasny" bo świeży i/lub ma dużo smaru w łożyskach ? Był kiedyś taki temat o wkręcanych "HT2" ... Shimano kręciło się jakieś 2 obroty a konkurencja potrafiła to zrobić nawet kilkanaście przy tej samej sile. Sam to kiedyś sprawdzałem, w tej samej ramie wkręciłem Shimano dodawanego do korby SLX a potem Accenta ... i Accent kręcił się zauważalnie "luźniej". Pozdrawiam
Mieteczek Napisano 6 Stycznia 2016 Autor Napisano 6 Stycznia 2016 Korba m960 XTR, Tutaj jest pytanie czy jest jakaś opcja zrobienia suportu press fit tańszym kosztem niż wymiana na nowy.Głównie zastanawia mnie czy Pan w serwisie rzeczywiście zamówił nowy suport czy może jakoś wymieniłem same łożyska i nie do końca mu to poszło i dlatego przez to się ciężko obraca(ale to raczej niemożliwe bo z tego co wiem press fit jest nierozbieralny). Pamiętam przed wymianą suport chodził bardzo ciężko i trzeszczał, a teraz gładko, ale trochę ciężko.
MartinH Napisano 6 Stycznia 2016 Napisano 6 Stycznia 2016 Dokładnie tak jest, też mam press-fit XTR'a i 2-3 obroty to max, wcześniejszy Accent wkręcany kręcił się lżej
Roonin Napisano 6 Stycznia 2016 Napisano 6 Stycznia 2016 Nie przesadzasz troszkę???? Wymieniać suport tylko dlatego że robi 2 obroty zamiast 5? Jak kreci się bezszelestnie nie strzela i nie ma luzów to daj mu spokój. Ten suport kolegi kręci się tak do pierwszej porządnej wody. Złapie trochę wody i błota i będzie tak samo jak u ciebie. Kup sobie taki klucz http://bike-market.pl/product.php?id_product=179 I poluzuj DELIKATNIE nakrętkę, może pomoże.
Mieteczek Napisano 6 Stycznia 2016 Autor Napisano 6 Stycznia 2016 A chciałbym jeszcze wiedzieć, czy jest możliwość rozebrania press fitu tak jak pisałem wyżej?
tobo Napisano 6 Stycznia 2016 Napisano 6 Stycznia 2016 Nie ma opcji wymiany łożysk w Shimano pf, plastiki w których siedzi oś korby wciśnięte są w wyfrezowane w lozyskach wycięcia.y
Mieteczek Napisano 6 Stycznia 2016 Autor Napisano 6 Stycznia 2016 Okejo dzięki wielkie, przynajmniej siedzę spokojnie, że nie zostałem wrobiony.Kupie klucz i dam znać czy pomogło. Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki
Roonin Napisano 6 Stycznia 2016 Napisano 6 Stycznia 2016 Tylko delikatnie, max 1,4 obrotu. I oczywiście wcześniej trzeba poluzować dwie śrubki trzymające ramię.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.