ptrhobson Napisano 28 Grudnia 2015 Napisano 28 Grudnia 2015 Cześć posiadam rower unibike crossfire z 2013 roku (kupiony nowy), na którym rocznie przejeżdżam ok 5000 km. Samą ramę lubię, podoba mi się, jest dobrze dobrana do mojego wzrostu i po prostu jeździ mi się wygodnie - dlatego nie chciałbym jej zmieniać. Mimo wszystko napęd jest już trochę zużyty i oczywiście człowiek zawsze chce czegoś lepszego . Szczerze mówiąc nie znam się na tym za dobrze dlatego proszę o pomoc. Po całym dniu poszukiwań znalazłem taki zestaw: http://rowertour.com/grupa-shimano-deore-xt-2013-m780-dyna-sys-3x10.html i tu pojawia się moje pytania - na ile będzie to wszystko kompatybilne z moim rowerem? Czy warto ? Ewentualnie jakie zamienniki byście polecali?
kinder85 Napisano 28 Grudnia 2015 Napisano 28 Grudnia 2015 A czy na pewno potrzebujesz wymianiać całą grupę?? zużywa się łańcuch, zębatki linki, łożyska ale przerzutki i manetki manetki raczej nie. Wymień to co trzeba tosie może zamkniesz w połowie tej sumy. No chyba że brakuję Ci biegów Jeżeli już się uprzesz to pamiętaj że ten rower to tzw cross a korba w tej ofercie jest typowo MTB, chodzi o ilość zębów na blatach. U Ciebie bat ma 48z a w tej ofercie 40z , to ogromna różnica !
seraph Napisano 28 Grudnia 2015 Napisano 28 Grudnia 2015 Oczywiście, że wszystko mógłbyś zamontować tylko jaki sens pakowania kompletnej grupy, która jest droższa od całej reszty roweru? Jeśli w obecnym napędzie nic Ci nie brakuje to jak napisał kolega wymień kasetę, kup dobry łańcuch i może zmień korbę - koszta zamkną się w 300 zł. Jeśli czujesz, że czegoś Ci brak to dopiero można zacząć rzeźbić przejście na napęd 9-cio lub 10-rzędowy, ale można to zrobić dużo taniej. Z całej grupy, którą podałeś to manetki mają największy sens, ale np korba jest droga, a od takiej korby SLX lub nawet Deore to różni się tylko wagą. Podobnie kaseta...
gtb Napisano 28 Grudnia 2015 Napisano 28 Grudnia 2015 Chcesz wpakować w napęd tyle ile dałeś za cały swój rower ? To nie ma sensu , wymień elementy zużyte , a zaoszczędzone pieniądze przeznacz na wymianę kół i montaż hydraulicznych tarczówek lub lepszy amortyzator.
ptrhobson Napisano 28 Grudnia 2015 Autor Napisano 28 Grudnia 2015 generalnie same koszta mnie jakoś wielce nie przerażają. Głównie chodzi mi o lekkość jazdy i prędkości jakie można osiągać. Teraz często czuję niedosyt - chciało by się czegoś lepszego. Nie upieram się oczywiście przy zestawie który wysłałem. Zaproponujcie zamienniki
seraph Napisano 28 Grudnia 2015 Napisano 28 Grudnia 2015 Głównie chodzi mi o lekkość jazdy i prędkości jakie można osiągać. Jeśli tego oczekujesz to nic nie odczujesz, bo przełożenie się praktycznie nie zmieni. Opory zależą głównie od opon, masy kół i jakości łożyskowania piast, a sam napęd to tylko może pomóc poprawić średnią prędkość jak się dobrze z niego korzysta. (zakładam, że na podjazdach Ci nie brakuje)
ptrhobson Napisano 28 Grudnia 2015 Autor Napisano 28 Grudnia 2015 Chcesz wpakować w napęd tyle ile dałeś za cały swój rower ? To nie ma sensu , wymień elementy zużyte , a zaoszczędzone pieniądze przeznacz na wymianę kół i montaż hydraulicznych tarczówek lub lepszy amortyzator. koła i amortyzator też mam w planach. Pewnie na lato byłbym w stanie trochę odłożyć. Na tarczówkach póki co się nie skupiam - jakoś te moje v-braki dają wg mnie radę.
seraph Napisano 28 Grudnia 2015 Napisano 28 Grudnia 2015 "V-braki" to dość trafne określenie tego rodzaju hamulców jeśli chodzi o jazdę w terenie
ptrhobson Napisano 28 Grudnia 2015 Autor Napisano 28 Grudnia 2015 Jeśli tego oczekujesz to nic nie odczujesz, bo przełożenie się praktycznie nie zmieni. Opory zależą głównie od opon, masy kół i jakości łożyskowania piast, a sam napęd to tylko może pomóc poprawić średnią prędkość jak się dobrze z niego korzysta. (zakładam, że na podjazdach Ci nie brakuje) a jakie opony i koła byś polecał? Codziennie jeżdżę rowerem do pracy miastem (jakieś 10 km w jedną stronę) i na 'wypadach' wiosna - jesień 70% asfalt 30% las/droga polna
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.