Skocz do zawartości

[napęd] Stuki, chrobotanie

PiPoLiNiO

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

W nowym rowerze mam stuki i chrobotanie podczas pedałowania, na każdym przełożeniu. Jak jest bez pedałowania to cisza i spokój

Korba XT M785, kaseta XT M771 10 i łańcuch zmieniony na KMC X-10-SL DLC black 10.

Uprzedzając:

- gdy łańcuch jest zdjęty, korba i kaseta obracają się bez żadnego oporu i bez żadnych stuków

- przerzutki tył oraz przód wyregulowane, biegi wchodzą bez problemu i schodzą również

- na stojąco dalej to samo więc to nie sztyca ani siodło, ani nawet tylna lampka przy sztycy bo ją zdjąłem.

- wszystkie śruby są dokręcone, połączenia które powinny być nasmarowane są nasmarowane

- to nie pedały bo je odkręciłem, nasmarowałem i zakręciłem

- nie wrzucę starego łańcucha HG X który był oryginalnie bo go nie mam

- nie jest to również bidon

- korba nie ma luzów, przerzutki też, wszystko jest nowe

- podczas kręcenia na sucho, bez obciążenia, brak jakichkolwiek stuków

Ogólnie to brakuje mi już pomysłów.

Czy jest możliwe, że łańcuch nie jest nie kompatybilny i powoduje coś takiego? Bo na korbie jest jak byk, że ma być używana tylko z HG X (95), ale to pewnie tylko bełkot marketingowy... No ale może ktoś wie lepiej coś na ten temat. Niestety nie wiem jak było na XT, bo jechałem nim raz i miałem słuchawki w uszach:/

Z góry dzięki za pomoc.

Napisano

KMC X10 nie jest kierunkowy  i nie ma znaczenia jak założysz. Kierunkowe są w shimano DynaSys - zakładasz stroną z napisami na zewnątrz . Pytanie jak silne są u ciebie te dźwięki , sam przesiadłem się z HG74 na X10EL i pracy była zdecydowanie cichsza na shimano .

Napisano

Serio myślisz, że zakładałbym temat jeśli rozwiązanie byłoby tak proste i oczywiste jak nasmarowanie łańcucha?

Więc tak, łańcuch po kąpieli w benzynie, zapięty, naoliwiony Rohloffem:)

Napisano

Miałem kiedyś podobną sytuację, też mi trzeszczało i chrobotało podczas pedałowania.

Przyczyna była prozaiczna - poluzowany hak od przerzutki.

Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...