PiPoLiNiO Napisano 27 Grudnia 2015 Napisano 27 Grudnia 2015 Witam W nowym rowerze mam stuki i chrobotanie podczas pedałowania, na każdym przełożeniu. Jak jest bez pedałowania to cisza i spokój Korba XT M785, kaseta XT M771 10 i łańcuch zmieniony na KMC X-10-SL DLC black 10. Uprzedzając: - gdy łańcuch jest zdjęty, korba i kaseta obracają się bez żadnego oporu i bez żadnych stuków - przerzutki tył oraz przód wyregulowane, biegi wchodzą bez problemu i schodzą również - na stojąco dalej to samo więc to nie sztyca ani siodło, ani nawet tylna lampka przy sztycy bo ją zdjąłem. - wszystkie śruby są dokręcone, połączenia które powinny być nasmarowane są nasmarowane - to nie pedały bo je odkręciłem, nasmarowałem i zakręciłem - nie wrzucę starego łańcucha HG X który był oryginalnie bo go nie mam - nie jest to również bidon - korba nie ma luzów, przerzutki też, wszystko jest nowe - podczas kręcenia na sucho, bez obciążenia, brak jakichkolwiek stuków Ogólnie to brakuje mi już pomysłów. Czy jest możliwe, że łańcuch nie jest nie kompatybilny i powoduje coś takiego? Bo na korbie jest jak byk, że ma być używana tylko z HG X (95), ale to pewnie tylko bełkot marketingowy... No ale może ktoś wie lepiej coś na ten temat. Niestety nie wiem jak było na XT, bo jechałem nim raz i miałem słuchawki w uszach:/ Z góry dzięki za pomoc.
zadra1965 Napisano 27 Grudnia 2015 Napisano 27 Grudnia 2015 Spróboj odwrocić łancuch , niektóre sa kierunkowe , kiedyś miałem taka sytuacje i pomogło , jeśli sie nic nie zmieni to zostaje zmiana łańcucha.
PiPoLiNiO Napisano 27 Grudnia 2015 Autor Napisano 27 Grudnia 2015 Z obu stron jest identyczny, więc to nie to. XT był kierunkowy. Jak w ogóle ma być założony kierunkowy?
gtb Napisano 27 Grudnia 2015 Napisano 27 Grudnia 2015 KMC X10 nie jest kierunkowy i nie ma znaczenia jak założysz. Kierunkowe są w shimano DynaSys - zakładasz stroną z napisami na zewnątrz . Pytanie jak silne są u ciebie te dźwięki , sam przesiadłem się z HG74 na X10EL i pracy była zdecydowanie cichsza na shimano .
PiPoLiNiO Napisano 27 Grudnia 2015 Autor Napisano 27 Grudnia 2015 No własnie głośne. Takie tępe stukotanie. Nie cały czas, bardziej jak mocniej depnę. Kółka oryginalne, takie jak były.
dovectra Napisano 27 Grudnia 2015 Napisano 27 Grudnia 2015 jak masz założony łańcuch? sprawdź czy dobrze przeplotłeś przez wózek
PiPoLiNiO Napisano 27 Grudnia 2015 Autor Napisano 27 Grudnia 2015 Jest OK. Jak by było źle, to nie szłoby jechać normalnie a hałas były innego rodzaju:)
gtb Napisano 27 Grudnia 2015 Napisano 27 Grudnia 2015 Może zbyt słabo nasmarowany . Daj po kropli oleju na każde ogniowo , nie zaszkodzi , a może pomóc .
PiPoLiNiO Napisano 27 Grudnia 2015 Autor Napisano 27 Grudnia 2015 Serio myślisz, że zakładałbym temat jeśli rozwiązanie byłoby tak proste i oczywiste jak nasmarowanie łańcucha? Więc tak, łańcuch po kąpieli w benzynie, zapięty, naoliwiony Rohloffem:)
korcip Napisano 27 Grudnia 2015 Napisano 27 Grudnia 2015 Miałem kiedyś podobną sytuację, też mi trzeszczało i chrobotało podczas pedałowania. Przyczyna była prozaiczna - poluzowany hak od przerzutki. Pozdrawiam.
PiPoLiNiO Napisano 27 Grudnia 2015 Autor Napisano 27 Grudnia 2015 Hak jest zintegrowany tak jakby z zaciskiem koła na szeroką oś. Więc jest zawsze dokręcony:) Suport pressfit po 70 km?
PiPoLiNiO Napisano 27 Grudnia 2015 Autor Napisano 27 Grudnia 2015 Możesz jaśniej? To chyba niemożliwe żeby suport padł po paru dziesięciu km.
dovectra Napisano 27 Grudnia 2015 Napisano 27 Grudnia 2015 może być niespasowany, ale jak nie zmacam to nie powiem na 100%
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.