Skocz do zawartości

[do 7000 pln] pierwsza szosa

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Drugie podejście. Proszę o sugestie i oferty. Interesuje mnie zakup nowego roweru. Obecnie Mtb od kilku miesięcy. Trasy od 30 km do 80 km. Nie sądzę bym jeździł więcej niż 150 km trasy. Waga 89 kg wzrost 179 cm. Teren płaski. Nie będę brał udziału w wyścigach. Dziękuję i pozdrawiam.

Napisano

Koledzy. Ja już się naczytalem sporo. Nie mam jednak wiedzy, ktora pomoglaby cos zrewidowac.Zakladam, że Koledzy ja mają. A sugestii roznych na forum jest bardzo duzo bardzo zroznicowanych. Mogę pójść do sklepu i też ktoś mi coś doradzi. Zakładając,że mam do czynienia z fachowcami sądziłem, że ktoś coś moze zasugerować.

Napisano

Z twojego opisu wynika ze do ciebie pasowalby rower typu Giant Defy i spokojnie starczy Ci na najlepszpszy model w aluminium. Ma 25mm oponki i komfortowa jak na szose geometrie. Jest to model mozna powiedziec idealny na pierwsza szose nie scigancka o bardzo dobrej renomie. Jesli koniecznie musisz jest wersja carbon rowniez. Jesli zalezy Ci bardziej na jeszcze wiekszym komforcie i mozliwosci jazdy po utwardzonych drogach oraz gorszym asfalcie to wybierz rower typu gravel bike(szersze opony). Mnie osobiscie Anyroad Gianta sie bardzo podoba ale sa tez inne modele o mniej wyrazistym dizajnie.

Po twoim opisie widac ze nie bardzo wiesz czego chcesz wiec wydawanie 7k na pierwszy rower szosowy moze nie byc najrozsadniejszym posunieciem bo wielokrotnie czlowiek zmienia zdanie i szybko wymienia na nowy po tym jak sie rozwinie i rzeczywiscie okresli jak i gdzie chce jezdzic. Sam kupujesz nowy rower po krotkim czasie od kupna mtb. Kup rower testowy lub nawet wypozycz jakis za pieniadze zeby sie okreslic. Wiekszosc ludzi dopiero za ktoryms razem dochodzi do wlasciwego typu i rozmiaru ;)

Inne uwagi:

1. Przy twojej masie w stosunku do wzrostu nie kupuj raczej szosy o bardzo pochylonej sylwetce, problem brzucha.

2. Zadaj sobie pytanie gdzie chcesz jezdzic bo opony 23mm i 25mm wedlug mnie nie nadaja sie na kiepski asfalt. Jazda na skamienialych oponach nie nalezy do przyjemnosci i mocno ogranicza wybor tras do stosunko dobrych drog. Przez to krecisz sie po tych samych trasach zamiast zwiedzac rozna zakatki. Gravel bike jest tu o wiele lepszy i da rade wjechac nawet do lasu gdzie sa wmiare ok sciezki.

Napisano

Witam i dzięki za konkrety Kolego Michałj2. Dzisiaj poczytam. Generalnie z brzuchem nie mam problemu :) bo go prawie nie ma ale dość mocna budowa i szerokie udo :) ale rzeczywiście szukałbym jak najwygodniejszej pozycji na początek i chyba trochę zejdę z tą ceną. Poczytam dzisiaj o tych roweruch i zdecydowanie przejdę na alu z karbonu.

Wesołych i Radosnych Życzę Wszystkim

Napisano

Koledzy bardzo dziękuję. Jednak pójdę w alu. Wystraszylem się carbonu i chyba jednak trochę niżej cenowo zacznę. Pozdrawiam

Napisano

Tak jak napisał michalj2 celuj coś z serii endurance. Nieco mocniejsze, krótsze, bardziej komfortowe.

Nie zgodzę się jednak, że Giant Defy nie jest scigancka bo team Giant Alpecin startuje na nich w klasykach gdzie mają jeden długi przelot i cięższa nawierzchnię jak Paryż-Roubaix.

Tak czy inaczej polecę właśnie Defy.

Nie boj się węgla bo wagi nie masz jakiejś super dużej.

Cena za tego Tcra od pawelx jest ciekawa ale to nie klimat dla Ciebie ani ze wzgledu na geo, ani na rozmiar.

Chcesz dobrą cenę na nowego Gianta wpadnij do mnie pw i coś zorganizuje dobrego.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...