Skocz do zawartości

[rama] Rama Pinarello alu-carbon klasyka

agend

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mniemam ze rama szosowa w takim stanie jezeli jest prezentem od znajomego, albo jest sprzedna za symboliczne 100 zl moze jakis czas pojeździć a w razie usterki pojdzie na śmietnik, gorzej z widelcem ktory od razu bym wyrzucił,profilaktycznie. Zęby bezcenne ani życie mozna stracić. Stan ramy chyba pasuje do nalepki ktora jest chyba logiem wypożyczalni, nie wiem co trzeba robić zeby tak zakatowac estetycznie szosowkę, bo to taki typ roweru gdzie można natłuc 20 tys km i rama wyglada jak nowa, a jest tak samo zmeczona jak taka sama obdrapana z wypożyczalni, ale tak jak do stalowej podrapanej ramy można mieć trochę zaufania, to jednak połączenie alu z karbonem mnie nastawia alergicznie, chyba wolałbym mieć nową ramę np accenta całą z aluminium albo chiński podstawowy karbon. Idealem raczej była by rama z węgla z solidną sklepową gwarancją, jesli ma być rywalizacja sportowa, albo piękna rama stalowa, nowa, jeśli prirytetem jest komfort i wieloletnie użytkowanie, rower na stali to gdzieś ok 1,8 kg wiecej. reasumujac nie znam sie, nie mialem takiej ramy jak z Olx, ale to jest rower zmeczony i to mi się nie podoba.

Napisano

która nalepka jest z wypożyczalni? na zdjęciach w sieci te ramy mają takie naklejki

z tego co znalazłem w googlach to rama jest z 2001 roku - pinarello prince dolphin

że lakier jest zniszczony to widać - ale nie wiem czy oznacza to też osłabienie ramy

piszesz że widelec jest do wyrzucienia - chodzi o wiek czy obawę o to że jest uszkodzony?

Pozdrawiam

Napisano

Chodzi o zmeczenie i nieznana historię widelca, cześci rowerowe co dziwne jednak pekają, karbon stary jest niepewny.

Na podsiodlowej jest jakies ciclo######, pierwsze pinarello z gogla nie ma gakiej wlepki, moze to sklep albo serwis ja sie nie znam, a ale na dwoch starych ramach mialem w tym miejscu naklejki wypozyczalni, wtad skojarzenie.

https://www.google.pl/search?q=pinarello+road+frame&client=tablet-android-lenovo&prmd=imvn&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwijseSD3erJAhUDinIKHTEGCAEQ_AUIBygB#imgrc=ka3q9_eA_1RyjM%3A

Napisano

ok, szkoda bo zacząłem czytać i na ramach tej firmy wygrywano tdf

czyli jeśli chodzi o używane ramy to aluminium jest bezpieczniejszą opcją?

Napisano

absolutnie, aluminium pęka, w okolicy mocowania sztycy, czy suportu, ale nowy karbon tez przecież nie jest wieczny, w zasadzie z uzywanych w miarę bezpieczna jest stal... Ale idac tym tropem nie mozna kupić zadnego roweru. Jezeli szosowka z alu przestala w garazu 10 lat i przejechala w tym czasie 2000 km to raczej nic zlego się nie trafi, ale jesli 120 kg tur zrobił na niej 10 razy tour de tatry, to taki rower moze mieć subtelna ryskę gdzies przy spawie a pod spodem male pekniecie ramy ktore z jakis czas sie rozejdzie dalej, mimomze rower wyglada prawie idealnie... Ruletka.

Ale najważniejsze, nie kupowac trupa takiego jak na zdjeciu, moim zdaniem za lepeij kupić prostackie alu z gwarancją od Accenta itp i nowy widelec, niż rzeźbić z trupiszonem. Ale co kolarz to opinia, zoreinuj się na szosa org czy jakimś szoswym forum, pewnie wiele osób miało podobne dylematy,jedeyna czego jestem pewien, to unikać trzeba widelców z alu, tak twarde ze rece odpadają, albo stal albo karbon

Pozdrawiam

Napisano

Chodzi o zmeczenie i nieznana historię widelca, cześci rowerowe co dziwne jednak pekają, karbon stary jest niepewny.

Na podsiodlowej jest jakies ciclo######, pierwsze pinarello z gogla nie ma gakiej wlepki, moze to sklep albo serwis ja sie nie znam, a ale na dwoch starych ramach mialem w tym miejscu naklejki wypozyczalni, wtad skojarzenie.

https://www.google.pl/search?q=pinarello+road+frame&client=tablet-android-lenovo&prmd=imvn&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwijseSD3erJAhUDinIKHTEGCAEQ_AUIBygB#imgrc=ka3q9_eA_1RyjM%3A

ta nalepka - to znaczek tego sklepu: http://www.cycles-erbetta.ch/fr/

nie mają wypożyczalni, a przynajmniej google translate tak nie uważa

tak czy tak, jednak się poddaje z tą ramą 

Dziękuje i pozdrawiam

• Mod Team
Napisano

Wybór należy do wyborcy....

Jednakowoż:

1. Wyglada źle. Nie była na pewno dobrze traktowana/przechowywana.

2. To stary model, czyli dochodzi zmęczenie materiału.

3. Klejone węglowe rurki tylnego widelca z głównymi alu. To stary model. Jak sie to tych wszystkich latach i oraniu trzymie? Kij wie...

Twój wybór, Twoje zęby :)

Szacunek...

I.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...