cinek1987cinek Napisano 18 Grudnia 2015 Napisano 18 Grudnia 2015 Witam. Za jakiś czas chciałbym wymienić korbę bo już przekręciła trochę. Obecnie mam SLX 42/32/24. Planuję wymianę na XT z dwoma blatami, ale chciałbym się dowiedzieć czy warto. Manetka przednia XT 2/3 więc luz. Przerzutka przednia SHIMANO XT FD-M781A. Kaseta 10x. Co o tym myślicie ? Jeżeli warto to na ile zębowe blaty ? I czy będę musiał wymieniać przerzutkę przednią? Z góry dzięki za info. Pozdr Marcin.
perfectflow Napisano 19 Grudnia 2015 Napisano 19 Grudnia 2015 Przerzutkę zostawiasz, jedynie dokręcasz górną śrubkę tak aby przerzutka nie wchodziła na trzeci blat. Ja jeździłem na 22/36 i było ok. na góry. Moim zdaniem nie ma sensu zmiana korby, przerób tego slx na dwa blaty i będzie ok.
GTZaskar1991 Napisano 19 Grudnia 2015 Napisano 19 Grudnia 2015 Ja bym zakupił SLX i nie kombinował z obecną korbą na 2X. Nie opłaca się dopłacać do XT z tego wzgledu, że jest droższa, a poza tym wyczytałem, że jest sztywniejsza od XT. Oczywiście nie wszędzie grupa SLX i XT rózni się tylko znaczkiem i przykładowo do pedałów warto dopłacić, gdyż mają więszą powierzchnie styku, co poprawia efektywnosć pedałowania (niewiele ale jednak) względem 540(SLX). Czy kupisz XT czy SLX to będzię dobra decyzja, blaty "w góry" jak kolega wyżej napisał, w teren różnorodny/płaski 24/38 lub nawet coś więcej.
Roonin Napisano 19 Grudnia 2015 Napisano 19 Grudnia 2015 Zmiana jak najbardziej na tak. Odnośnie przerzutki... Działać (jakoś) będzie ale jak lubisz kiedy wszystko działa jak należy i wygląda jak należy bez kombinatoryki to zmieniaj też przerzutkę na dedykowaną. Też przerabiałem korbę 3 blatową na 2 blaty i próbowałem zostawić starą przerzutkę i działa to co najmniej średnio. Rozpisywałem się o tym co i jak dużo i nie chce mi się po raz kolejny pisać poematów, sam się przekonasz. A już totalnym nieporozumieniem jest przerzutka dedykowana pod blaty 42/44 zestawiona z blatem 38t.
cinek1987cinek Napisano 19 Grudnia 2015 Autor Napisano 19 Grudnia 2015 Widzę, że jednak będzie trzeba się nad tym zastanowić trochę, a w sumie mam czas. Także dziękuję za odp
Roonin Napisano 19 Grudnia 2015 Napisano 19 Grudnia 2015 Wiesz.... Ja w przesiadce na dwa blaty widzę same plusy ale moim skromnym zdaniem jak już robić to porządnie i mieć 100% frajdy a nie myśleć "jak to poprawić". Przeróbki niby działają, wielu ludzi tak jezdzi i nie narzeka ale na swoim przykładzie (i nie tylko na swoim) wiem że są z tym problemy i ktoś kto lubi mieć porządek w napędzie i pewne działanie nie będzie zadowolony.
cinek1987cinek Napisano 19 Grudnia 2015 Autor Napisano 19 Grudnia 2015 Czyli generalnie musiałbym zakupić przerzutkę i korbę. A więc teraz to kwestia finansów.
modrzew Napisano 19 Grudnia 2015 Napisano 19 Grudnia 2015 Przerzutkę i nowe blaty do już posiadanej korby + ustawienie nowej linii łańcucha (choć osobiscie to akurat z pewnych powodów olałem).
cinek1987cinek Napisano 19 Grudnia 2015 Autor Napisano 19 Grudnia 2015 Przerzutkę i nowe blaty do już posiadanej korby Jeżeli tak to wybrałbym jeden blat 38T bo 24 bym zostawił - długie i ciężkie podjazdy mogłyby być ciężkie na 26 ...
Roonin Napisano 19 Grudnia 2015 Napisano 19 Grudnia 2015 Czyli generalnie musiałbym zakupić przerzutkę i korbę. A więc teraz to kwestia finansów. Osobiście nie inwestował bym w zbyt drogą korbę. Co do blatów ja w większości przypadków używam 38/26t i w konfiguracji 26/34 i kole 27,5 jest to dla mnie wystarczające.
Arni220 Napisano 25 Grudnia 2015 Napisano 25 Grudnia 2015 Czyli generalnie musiałbym zakupić przerzutkę i korbę. A więc teraz to kwestia finansów. Nie musisz kupować nowej korby jeśli stara jest wizualnie w dobrym stanie, nie ma to sensu. Kupno nowego blatu (36/38z) montowanego w miejsce środkowej zębatki i ewentualnie zębatki małej (22/24/26z) to koszta nieporównywalnie niższe do całkowicie nowej korby (100zł vs 300/500zł). Do obydwu przypadków polecam jednak dokupienie dedykowanej przerzutki, bo tyle wystarczy, by wszystko zadziałało jak nowe. Uwaga jednak podczas zakupu tych zębatek, muszą one ze sobą być spasowane, bo są np. 38 do 26 i 38 do 24. Podobnie z 36, jest do 26 i 22z. Także musisz od początku być pewny jaki zestaw chcesz złożyć.
Roonin Napisano 25 Grudnia 2015 Napisano 25 Grudnia 2015 Co to znaczy że mają być ze sobą spasowane? 38 do 24 itp....????
gtb Napisano 25 Grudnia 2015 Napisano 25 Grudnia 2015 Co to znaczy że mają być ze sobą spasowane? 38 do 24 itp....???? Na dużej zębatce po zewnętrznej stronie masz opis do jakiej małej jest dedykowana duża - 40-28(AJ) , 38-26(AK) , 38-24(AM) http://cycle.shimano...69830800932.pdf . Sam myślałem że to tylko taki bełkot shimanowski , ale jak założyłem 28 do zębatki 38 dedykowanej dla 24 to przy szybkiej zmianie biegów potrafiło zaciągnąć łańcuch między dolne widełki a zębatkę. Po wymianie na 40T nigdy więcej się to nie powtórzyło.
Roonin Napisano 25 Grudnia 2015 Napisano 25 Grudnia 2015 Ciekawe bo do takiej zębatki 38 niby dedykowanej pod 24 stosowałem 24,26,28 bez różnicy w działaniu, nie mówiąc już że stosowałem w korbie M615 blat 38 Blackspire do DH i tez działało. Nie mówię że nie są dedykowane bo są, jest ten śmieszny napis ale czy to takie ważne to nie wiem.
gtb Napisano 25 Grudnia 2015 Napisano 25 Grudnia 2015 Nie mówię że nie są dedykowane bo są, jest ten śmieszny napis ale czy to takie ważne to nie wiem. U mnie akurat różnica w działaniu była zauważalne . Widać to przy porównaniu obu - zupełnie inna konstrukcja wewnętrznej powierzchni blatu 38 dla 24 i 26
modrzew Napisano 25 Grudnia 2015 Napisano 25 Grudnia 2015 To chyba tylko dla tych najnowszych wynalazków takie wymagania. Swoją korbę "zrobiłem" na bazie starych stalowych zębatek Alivio i SLX i nie zauważyłem problemów. Ktoś tam nawet pożenił ze sobą "singlowe" zębatki bez żadnych ramp podnoszących łańcuch i też działało
Arni220 Napisano 25 Grudnia 2015 Napisano 25 Grudnia 2015 Modrzew, Ronin - zgaduję, macie/mieliście przerzutki od korb 3x w tych kombinowanych dwutarczach? Prawdopodobnie tu leży problem i cała magia działania niekompatybilnych zębatek, ale jeśli montujemy dedykowaną przerzutkę 2x to musimy zwrócić na to uwagę. gtb pisze o zaciąganiu łańcucha, a mi łańcuch spadał na suport i dopiero zmiana blatu pod dedykowany dla 22z przyniosła prawidłowe działanie mechanizmu. Przerzutki do 3x mają węższą klatkę prowadnicy i to chyba niweluje problemy, no ale wygląd jest fatalny więc coś za coś.
modrzew Napisano 25 Grudnia 2015 Napisano 25 Grudnia 2015 Nie, ja mam 2-rzędową. I eksperymentowałem z różnymi wielkościami blatu i młynka. Jeśli wszystko było w ramach pojemności przerzutki, to wrzucało i zrzucało jak ta lala. Żeby nie było do końca tak różowo, to trochę się przy tym jednak bawiłem w regulacje, dobór wysokości montażu, itp. a i tak np. ocierania łańcucha o blat czy prowadnik przerzutki przy pewnych kombinacjach tarcz korby albo przełożeniach nie dało się uniknąć. Niektóre takie sytuacje wynikały z konstrukcji blatu (stalowy z przetłoczeniami) i obstawiam, że po to głównie Shimano robi obecnie takie dobrane pary a nie (tylko) ze względu na płynność działania. A młynek jak młynek, czy stalowy czy alu to jest i tak płaski. Gdzieś w czelusciach tego działu jest cały mój temat o tych eksperymentach.
Arni220 Napisano 25 Grudnia 2015 Napisano 25 Grudnia 2015 Modrzew, ale sparować można różnie, poproszę o szczegóły i oznaczenia blatów wtedy coś pomyślimy, inaczej rozmowa jest o niczym. Ciekawe bo do takiej zębatki 38 niby dedykowanej pod 24 stosowałem 24,26,28 bez różnicy w działaniu, Ale nie stosowałeś 38AK z 24 czyli nie powiększałeś różnicy zębów od dedykowanej tylko ją zmniejszałeś. Twoja 38 to AM i musiał byś ją zesparować z 22z by poczuć pogorszenie zmiany biegu. Podobnie jest z 40AJ, nie można jej zesparować z 26 mimo, iż teoretycznie przerzutka by to obsłużyła. Rozumiecie? Jeśli komuś taki zabieg się udaje to przyczyny upatruje w zmieniarce 3x lub/i gripshiftach Srama. Być może zastosowanie przerzutki 2x/10 w korbie 2x9 też by nie powodowało upośledzenia, nie wiem, być może bo klatka była by węższa. Faktem jednak pozostaje, że nawet jeśli komuś się coś uda połączyć, prawdopodobnie wynika z odrobiny szczęścia, którego nie jest nawet świadomy, bo ludzie sparują ze sobą różne części, różnych systemów itd. Budując jednak w miarę homologiczny zestaw trzeba na to zwrócić uwagę.
modrzew Napisano 26 Grudnia 2015 Napisano 26 Grudnia 2015 Oznaczeń nie znam i nie chce mi się sprawdzać, blaty to nominalnie środkowe zębatki do korb m430/m431 więc sobie sprawdzisz jak chcesz, młynki tak samo, oprócz 24T slx. Kombinacje 32/22, 36/22, 36/24, 36/26. Ostatecznie jeżdżę na 36/24. Zdaje się, że Ishi swojego czasu zbudował sobie korbę z ramion m590, młynka 24T i blatu Zee 34T bez ramp i też mu działało - taka ciekawostka
Roonin Napisano 26 Grudnia 2015 Napisano 26 Grudnia 2015 Modrzew, Ronin - zgaduję, macie/mieliście przerzutki od korb 3x w tych kombinowanych dwutarczach? A czytałeś co pisałem? Że nie uznaję takich kombinacji. Żeniłem różne blaty z zębatką 38AM ale tak samo z zębatką Blackspire dedykowaną pod DH (też o tym pisałem) bez żadnych przetłoczeń płaska jak stół i też działało bez zauważalnego pogorszenia pracy. Ponadto w dwóch różnych rowerach. Zawsze ze zmieniarką M615 tylko jedna na klasycznej obejmie a druga DM. Zawsze z gripami Srama. Ma znaczenie? Koleszka jezdzi z blatem Blackspire 40t który mu sprzedałem na klasycznych cynglach od "Siemano" i też nie narzeka. Powtarzam, nie twierdzę ze to nie ma znaczenia, faktycznie te blaty mają jakieś tam oznaczenia więc teoretycznie różnice są ale póki co ja takich problemów nie miałem. Może mam dużo szczęścia..... Zastanawia mnie tylko jedno. Kupowałem blaty nie raz i nie raz jeszcze będę kupował, skoro to takie ważne dlaczego ten parametr jest często zupełnie pomijany w opisie i jak się nie dopytasz albo nie wypatrzysz na zdjęciu to nawet nie wiesz co kupujesz.
Arni220 Napisano 26 Grudnia 2015 Napisano 26 Grudnia 2015 Oznaczeń nie znam i nie chce mi się sprawdzać, blaty to nominalnie środkowe zębatki do korb m430/m431 więc sobie sprawdzisz jak chcesz, młynki tak samo, oprócz 24T slx. Kombinacje 32/22, 36/22, 36/24, 36/26. Ostatecznie jeżdżę na 36/24. No, i wszystko jasne. Dwie kombinacje (32/22 i 36/26) są dedykowane (pewnie o tym nawet nie wiedziałeś) więc na nic nie musiałeś zwracać uwagi. Dwie pozostałe nie są dedykowane, ale jedna z nich (36/24) ma szanse na działanie z przerzutką do dwublatu, bo różnica jest niewielka, ale istnieje szansa na zaciąganie łańcucha - wymagane perfekcyjne ustawienie przerzutki by popychała łańcuch nieco dalej. 36/22 jeśli blat pochodzi od trekinga nie zadziała, bo przerzuci łańcuch na suport co kilka zmian. I jeszcze jedno, korby M430/431 to korby od 8rz. Czy 36/22 działało to z łańcuchem 9/10rz? Jaka przerzutka, model? A dla czego działają kombinacje z zębatkami od 1rz? Bo one nie mają właśnie tych ramp czy jak tam zwał te wybrzuszenia popychające łańcuch w bok. Ale gratuluję idealnej zmiany z małej na dużą przy braku pinów podnoszących. Zdaje się, że Ishi swojego czasu zbudował sobie korbę z ramion m590, młynka 24T i blatu Zee 34T bez ramp i też mu działało - taka ciekawostka Nie ciekawostka tylko pytanie, dla czego zrezygnował skoro było tak idealnie? Ponownie zgaduję, bo nie działało perfekcyjnie w którąś stronę? Żeniłem różne blaty z zębatką 38AM... Napisałem wcześniej dla czego miało prawo działać. Zbudować można wszystko, ale to nie oznacza, że działanie będzie idealne tak, jak gotowych korb. Niektórym to nie przeszkadza, ich sprawa i mają do tego pełne prawo, ale nie wciskajmy innym, że zmiany odbywają się perfekcyjnie, bo nie po to wymyślono sobie te wszystkie dziwaczne kształty zębatek. Jak widać po moim i kolegi gtb przykładzie, upośledzenia są. Kwestią pozostaje tylko znalezienie przyczyny, a ta jest prosta do odgadnięcia. I jeszcze jedno, nie namawiajcie kogoś kto zastanawia się nad całkowitą wymianą korby, by bawił się w oszczędności z blatami od jakichś korb trekingowych czy 1rz. bo Kowalski i Iksiński tak sobie zbudował. Decydując się na podmianę samych blatów nic nie stoi na przeszkodzie, by odpowiednio je ze sobą dobrać i by cieszyć się idealną pracą. Kombinacje są dobre dla małolatów, których nie stać na kupno blatu za 80zł i szukają oszczędności w zębatkach Alivio za 25zł. Zastanawia mnie tylko jedno. Kupowałem blaty nie raz i nie raz jeszcze będę kupował, skoro to takie ważne dlaczego ten parametr jest często zupełnie pomijany w opisie i jak się nie dopytasz albo nie wypatrzysz na zdjęciu to nawet nie wiesz co kupujesz. Bo w sklepach pracują tacy fachowcy i idzie się na łatwiznę.
modrzew Napisano 26 Grudnia 2015 Napisano 26 Grudnia 2015 No to się jeszcze nie raz zdziwisz, bo akurat z tych kombinacji tylko 36/22 jest dedykowana do mojej przerzutki Zmieniarka to slx m667, pojemność 14T. I jeszcze po taniości używam lewej manetki m430 pod 3 rzędy. Jeszcze się nie zapytałeś o linię łańcucha - uprzedzając, jest u mnie oczywiście „niewłaściwa” i celowo niezgodna z taką jak w fabrycznych 2-rzędowych korbach. Korby nie obchodzi ile jest z tyłu rzędów, może poza przypadkami mieszania blatów i łańcuchów skrajnie się różniących np. pod 8 i 11. Teraz są ramiona m430, ale na półce już czekają m780. Fajnie, że odkryłeś przed nami co sobie wymyśliło Shimano w nowych wypustach swoich korb, ale nie ma co dorabiać teraz ideologii do innych kombinacji. Nie twierdzę, że nie masz racji w tym konkretnym przypadku, niemniej kwestia „dedykowania” do siebie części nie jest taka oczywista jak przedstawia to producent. No, czasem wymaga odrobiny druciarstwa Ja lubię grzebać w rowerze i sprawdzać różne rzeczy, jak ktoś nie lubi i chce mieć spokój to oczywiście powinien używać dedykowanych rozwiązań, choć i tu czasem różnie bywa. Czy Ishi zrezygnował? O ile wiadomo jeździł na tym dość długo: http://independent.waw.pl/mtb-xc-enduro/36-redukcja-napedu-3x9 A tak wyglądały początki mojej zabawy: http://www.forumrowerowe.org/topic/171666-modyfikacja-napedu-przejscie-z-3x9-na-2x9-po-najmniejszej-linii-oporu/page-2
Arni220 Napisano 26 Grudnia 2015 Napisano 26 Grudnia 2015 No to się jeszcze nie raz zdziwisz, bo akurat z tych kombinacji tylko 36/22 jest dedykowana do mojej przerzutki... I co z tego? Zadałem pytanie o łańcuch i odpowiedz z jakiej korby pochodziły ramiona. Korba 8rz M-430 ma szerszy rozstaw zębatek. Jeśli założyłeś 9 rzędowy łańcuch, dałeś przerzutkę 667 to była szansa na zadziałanie bo mała zębatka odsunęła się od dużej na wystarczającą odległość, by łańcuch nie spadał na suport. Proste. Zrób to samo na korbie 9 lub 10 rzędowej to się przekonasz czy zadziała czy nie. Teraz są ramiona m430, ale na półce już czekają m780. nawet nie doczytałem, a już wiedziałem, że korba była 430-8rz. Załóż tę M780 i spróbuj jeszcze raz. Korby nie obchodzi ile jest z tyłu rzędów, Przecież my nie o tym, o co ci chodzi, co ma pierun do wiatraka? Zasłyszałeś i powtarzasz? No, czasem wymaga odrobiny druciarstwa Te druciarstwo sprowadza się do szeregu kombinacji wynikających często z nieświadomości twórcy np. zbyt małe odległości pomiędzy zębatkami można skorygować węższym łańcuchem, zbyt szerokie szerszym. Dochodzą zmieniarki od 3 rzędów lub zbyt małe różnice w stosunku do dedykowanych zębatek. Można pokombinować z ramionami od 8rz i osprzętem 9rz lub odwrotnie. Wszystko idzie skorygować, ale nie oznacza to, iż twierdzenie, że Kowalski założył to inni też mogą bezkarnie zakładać. Są niestety kombinacje niekompatybilne ze sobą dla tego poproszę o dokładną specyfikację całości zanim się komuś coś poleci zrobić. A tak wyglądały początki mojej zabawy: http://www.forumrowe...ii-oporu/page-2 Czytałem i nie wyjaśnia to wszystkiego. Sam nawet się tym zasugerowałem i to był błąd. Pozwoliło mi to jednak na wysnucie wniosków i analizę, dla czego nie działa i co jest przyczyną.
modrzew Napisano 26 Grudnia 2015 Napisano 26 Grudnia 2015 Tak się rzucasz, że dyskusja nie sensu. Po prostu popsulismy Ci koncepcję i dalej idziesz w zaparte. Chyba za dużo gazów po tych świątecznych obżarstwach i trzeba nieco spuścić ;> A korby m430/431 spotkasz uwaga... w fabrycznych konfiguracjach rowerów pod 9 rzędów. Ona jest z tego samego okresu co całe 9-rzędowe Alivio (np. manetki 9ki o tym samym oznaczeniu, ta sama grupa, ten sam rocznik). Możliwe, że nawet nie zmieniono nic względem 8-rzędowej i co z tego jak działa? Nawet jak Ci kolejnych kilka osób napisze to samo poparte praktyką, zdjęciami, wreszcie używaniem tego w terenie, to i tak wynajdziesz że może gdzieś tam o dychę rozstaw większy i tylko dlatego może i działa a w ogóle to nie powinno bo tarcze nie parowane... No litości.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.