Skocz do zawartości

[<1500zł] Giant ATX 27.5 1 2015

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dzień dobry wszystkim :)

Szukam dla siebie roweru we wskazanej kwocie.

Obecnie jeżdżę głównie po lesie, ale nie są to bardzo wymagające trasy. Wiadomo - po mieście również będę się nim przemieszczał.

Do niedawna posiadałem crossa od Unibike, przesiadłem się na niego z roweru MTB z uwagi na to, iż głównie dojeżdżałem rowerem do pracy. Pozycja na nim mi odpowiadała, niestety niezbyt nadawał się na leśne ścieżki obfitujące w podjazdy i zjazdy pełne nierówności, korzeni i kamieni...

Postanowiłem rozejrzeć się za czymś, co z jednej strony nie wymusi u mnie sportowej, męczącej postawy, a z drugiej będzie bardziej uniwersalne.

Zainteresował mnie Giant ATX 27.5 1, model na rok 2015 można obecne kupić w korzystnej cenie:

http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bikes/model/atx.27.5.1/18877/76360/

Osprzęt wydaje się być OK biorąc pod uwagę założony budżet.

Sądząc po geometrii, rama jest spokojniejszą odmianą popularnego Talona 27.5.

Ciekawostką jest tu zastosowanie przez producenta "crossowej" korby ;)

Moje pytanie brzmi, czy warto w cenie 1400-1500zł zainteresować się tym wynalazkiem? ;)

Nie ukrywam, że mój wybór jest podyktowany również marką. Giant obecnie udziela dożywotniej gwarancji na ramę, mostek, kierownicę i sztycę - świadczy to o jakości. Jest to dla mnie istotniejsze niż różnica pomiędzy Acerą/Alivio czy XCT/XCM na korzyść roweru składanego na ramie niewiadomego pochodzenia... ;]

Z góry dziękuję za odpowiedzi i życzę miłego wieczoru :)

Napisano

Nie warto, lepiej używany rower kupić na lepszym widelcu.

Cube masz np sporo na allegro przywiezionych z Niemiec, poniżej 2000zł na powietrzu można coś 2-3 letniego znaleźć spokojnie.

Napisano

Dzięki za odpowiedź.

Rowery używane odpadają.

Do tej pory jeździłem na XCT/XCM - rewelacji nie było, ale na początek w zupełności wystarcza.

Jak przestanie poprawnie pracować i zacznie łapać luzy to zastąpi się go XCR-em AIR/RAIDON-em.

Póki co chcę się skupić na wybraniu solidnej i wygodnej ramy. Osprzęt zawsze można "zaktualizować" i nie oceniam w tej chwili na ile będzie to opłacalne. Budżet na teraz jest jaki jest ;)

Napisano

Te perełki przywiezione z Niemiec czy z innego zachodu to najczęściej rowery pochodzące z kradzieży, często też odpicowane do sprzedaży a w rzeczywistości loteria jeśli chodzi o stan osprzętu.

Rozumiem autora dlaczego chce kupić nowy. Myślę, że w tej cenie ten Giant będzie w miarę ok. Osprzęt w czasie, zużyty można sobie powoli wymieniać na lepszy.

Napisano

Dzięki za odpowiedź.

Rowery używane odpadają.

Do tej pory jeździłem na XCT/XCM - rewelacji nie było, ale na początek w zupełności wystarcza.

Jak przestanie poprawnie pracować i zacznie łapać luzy to zastąpi się go XCR-em AIR/RAIDON-em.

Póki co chcę się skupić na wybraniu solidnej i wygodnej ramy. Osprzęt zawsze można "zaktualizować" i nie oceniam w tej chwili na ile będzie to opłacalne. Budżet na teraz jest jaki jest ;)

I co w końcu kupiłeś? Gianta?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...