Skocz do zawartości

[do 6500] full xc 27,5

mo2

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Zbieram się z zakupem pierwszego fulla. Przeznaczenie to głównie wypady na single tracki i standardowa jazda po lesie. Na oku w tym przedziale cenowym mam 3 modele .Nowy Canyon Nerve AL 6.0 -   nieciekawe hamulce (hydrauliczne acera) . Znalazłem też silverback'a slider 1 z 2014 - osprzęt rewelacja, ale wizualnie mocno przeciętny. Pomiędzy tymi dwoma jest giant trance 2 2015 chyba najlepsza opcja . Jakie zalety/wady mają powyższe rowerki?  Może jakieś inne modele są godne uwagi ? Dodam ,że rower będę zamawiał prawdopodobnie z Niemiec bo u nas ceny są kosmiczne.   

Napisano

Wiem, że trance jest do trail'a . Co dokładnie masz na myśli pisząc "zupełnie inaczej" ?

Napisano

Zupełnie inaczej to znaczy inna geometria, większy skok. Im teren bardziej docelowy dla fulla czyli trudniej tym wychodzą takie szczegóły.  Nie wiem co to "standardowa jazda po lesie" bo może wystarczy Anthem ze 100 mm skoku. Cenowo najbliżej a modyfikacje tego co słabe da się zrobić na miejscu w sklepie. 

Napisano

Krossa mam już HT i nie chcę kolejnego. A od kellys tyke to myśle że canyon lepszy. Anthem to chyba nie ten przedział cenowy. Znalazłem tylko v3 za 1555 euro i generalnie słabo to wygląda. Ma ktoś może doświadczenie z tym canyonem?

Napisano

Nie żebym się czepiał ale Nerve 6.0 to wydatek blisko 7,5K. W podobnej cenie jest Anthem 2 z lepszym osprzętem więc gdzie tu nie ten przedział cenowy. 

Napisano

A proszę Canyon | NERVE | Nerve AL 6.0 jak już pisałem będę zamawiał z Niemiec. Euro mam też po dobrym kursie .

No to nie pozostaje nic tylko brać i nie zawracać d...y. :thanks:

Napisano

Panie jakbyś się wpisał w rozmiar L to mam ostatnie Anthemy z 2015.

Tylko deklaracja co poszukujesz, jakie bedzie tego cuda przeznaczenie?

Za 7.5tys odpale Ci Anthema 1 (osprzet XT) z 2015.

Napisano

Może inaczej. Zawieszenie Fox lub RS do innego nie mam zaufania koniecznie z blokadą skoku, który minimalne ma wynosić 120 na przód . Przerzutki : tył to min SLX fajnie by było z + , na przód może być zwykłe deore. Heble : totalne minimum BR-M615 ale lepiej BR-M675. Sztywna oś przynajmniej z tyłu.Mam 174cm wzrostu i 80kg wagi, obecnie wracam do formy i na sezon celuję w 75kg. Koledze rapman242 dziękuję za "opinię" i proszę o dalsze nieudzielanie się w wątku. 7.5k za anthema to niestety na ten moment za drogo dla mnie. Author odpada ze względu na osprzęt. Pisałem o wypady w las mając na myśli np. shlaubetal . Docelowo mają być góry i więcej gór , planuję wypad na Gardę.  

Napisano

Dlaczego? Dobry znajomy był kilka razy nerwusem oraz trekiem 6500slr na gardzie i nie narzekał. 

Napisano

Nerve to full xc z wadami, które wyjdą jak Ci się zachce rozwinąć skrzydła w tych górach. Jest trochę lepiej jak w przypadku HT bo zawias swoje zrobi ale na tym się kończą zalety. To co chcesz kupić za te blisko czy nawet ponad 7K bo coś tam wymienisz ma sporo tego co raczej przeszkadza w takim terenie. Tylna zmieniarka bez sprzęgła czyli będzie "telapać na lewo i prawo", 3-blatowa korba czyli będzie mniejszy prześwit i jako taka jest bez celowa w takim rowerze, bez myk myka będzie kiepsko na zjazdach. Jest jeszcze parę innych spraw ale po co dokładać do pieca. Jak koledze i Tobie styl jazdy na czymś takim odpowiada to czemu nie. Przecież na sztywniaku też można mieć banana na gębie. Ja obstawiam po prostu ścieżkowca ze skokiem 140mm bo to najbardziej uniwersalny full do lasu i w góry. Problemem jest kasa bo ten co jest najbliżej Twojej specyfikacji to pewnie coś blisko 8K. 

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...