Skocz do zawartości

[do 6500] 27,5

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Planuję zakup nowego roweru na nowy sezon, obecnie jeżdzę na Kellys magnus 2013 koła 26cali.

Myślę o rowerze na kołach 27,5, 29cali nie biorę pod uwagę według mnie za duży i ciężki.

Jeżdzę głównie turystycznie nie startuje w maratonach itp ścieżki leśne szutrowe kamienie (Góry Izerskie).

Waga nowego roweru do 11kg max 12

Mój wzrost 175cm.

Wstępnie znalazłem dwa:

Kross Level R9 - 5999zł

http://www.kross.pl/pl/2016/mtb-xc-275/level-r9

podoba mi się kolorystyka ale waga to 12kg

Cube Reaction GTC Pro 6300zł

http://cube.pl/rowery/mtb-hardtail/reaction/cube-reaction-gtc-pro-27-5-black-n-grey-n-white-2015/

jest lekki waga 10,9kg

Myślałem też o złożeniu roweru myślę że za ok 6500 dało by się coś posklejać rozsądnego o wadze do 11kg tylko nie wiem czy źle szukam czy co ale nie mogę znaleźć ram (carbon) pod koła 27,5 jest strasznie mały wybur jak są to cena 3000-4000zł i beznadziejna kolorystyka.

Co radzicie z tych dwóch rowerów osprzętowo i wagowo według mnie Cube ale kolorystyka mogła by być inna, nie podoba mi się ten niebieski :-)

Napisano

ale nie mogę znaleźć ram (carbon) pod koła 27,5 jest strasznie mały wybur jak są to cena 3000-4000zł i beznadziejna kolorystyka.

no niestety dobre węglowe ramki tyle kosztują, a to i tak dolna granica co niektórzy chcą więcej.  

Jak chcesz tani carbon to tylko od chińczyków http://www.aliexpress.com/

Napisano

A orientujesz się jak z jakością i wytrzymałością tych chińskich ram bo za ok 2200zł można juz coś fajnie wygladającego kupić, czy lepiej się nie bawić.

znalazłem np taką:

http://www.aliexpress.com/item/Hot-selling-New-modle-Tridentthrust-MT-11-red-full-suspension-mountain-bike-mtb-carbon-frame-27/32330575578.html?spm=2114.01020208.3.34.u3PNk5&ws_ab_test=searchweb201556_6_79_78_77_80,searchweb201644_5,searchweb201560_1

Napisano

Nie wiem nigdy takiej nie miałem. Z tego co można wyczytać w internetach to jedni chwalą drudzy narzekają, to chyba zależy na co się trafi. Jak wiadomo ze standardem jakości w Chinach jest kiepsko dlatego jeden produkt im nieźle wyjdzie a drugi będzie badziewiem totalnym.

Szczerze mówiąc to za te 2tysie wolał bym jakąś porządną aluminiową ramkę dobrej marki niż chińskie wynalazki, no ale to moje zdanie.

Napisano

Skoro i tak olewasz osprzęt na rzecz ramy to czemu nie Giant XTC w podstawowej węglowej ramie z wagą 11kg. Osprzęt taki sobie ale przynajmniej rama porządna z gwarancją dożywotnią. 

Napisano

Pierwsze to wagę Cube'a wsadził bym między. Patrząc na osprzęt i koła to rama musiała by być XXS.

Po drugie i trzecie to stawiając na Chińczyka i Krossa po tym co się pisze na forum o tym drugim jesteś odważny.

Jeżeli bierzesz pod uwagę upgrade sprzętu to weź węgiel, jak będzie z wymianą osprzętu problem pchaj się w alu i osprzęt docelowy.

Od siebie w tym przedziale cenowym mogę jedynie zaproponować Giant XTC Advanced 27.5 3.

Cenę możesz poznać na PW :).

Jest też Hacker 10 w Twoim rozmiarze. Osprzęt dość ubogi ale zostanie Ci budżet który pozowoli na mocną zmianę.

Napisano

Dzięki

o Krosie czytałem że są problemy z ramą brałem go pod uwagę ale na końcu.

Z tą chińską ramą raczej nie bedę ryzykował cena kusi ale jak jeszcze dowalą cło i podatek to bedzie bez sesu cała zabawa niby gwarancja ale kto bedzie wysyłał i szukał chińczyka.

Podaj z ciekawi=ości cenę tego Gianta bo z tego co widzę to 7200

Może i faktycznie zostanę przy Kellys a resztę przeznaczę na modernizację.

Napisano

w tej cenie jest

al slx 7.9

https://www.canyon.com/pl/mtb/grand-canyon/grand-canyon-al-slx-7-9.html

tylko ETA to marzec albo nawet kwiecien 2016.

z drugiej strony jest carbon vs alu.

podono na carbonie jezdzi sie super, i warto miec rame carbon a reszta osprzetu klase czy dwie nizej.

z drugiej strony ja np celuje a al slx 9.9,   a to jest aluminium,

nie wiem, moze zle robie, ale tak naprawdę to dobry carbon zaczyna sie od 10-11k i to nawet nie canyon a taki cube i to od razu na rs1 plus malowanie super

http://olimpiasport.pl/sklep/produkt/rower_cube_reaction_gtc_slt_2016/14459.704.1.1.pl.0.htm

tylko ten cube rs1 jest dosyc ciezki bo az 10.5 kg.

nie wiem jak ten cube ma sie do drozszego canyona cf na kashimie,

no ale jest rs1 i osprzet tez niczego sobie.

ale wracajac do tematu, to w sumie za takie pieniadze jest ten al slx 7.9 wagowo 11kg, i soprzetowo to chyba max co moze byc w tej cenie.

no ale wraca rama carbonowa. moze rzeczywiscie kupic rower z gorszym osprzetem ale na carbonie.

bo przeciez rower to rama.

kto jezdzil na alu, a przesiadl sie na carbon, to moze niech sie wypowie,

czy rzeczywiscie to jest taka roznica jak ze zwyklym HDD a SSD.

bo kto "przesiadl" sie na SSD to juz do zwyklego HDD nie wroci (jako dysk pod system),

wiec moze z carbonem jest tak samo. 6.5k to nie male pieniadze i warto je wydac rozsadnie.

Napisano

Podaj z ciekawi=ości cenę tego Gianta bo z tego co widzę to 7200

No właśnie, też jestem ciekawy.

A tak generalnie peele, to weź sobie porównaj tego Cube i XTC, pomyśl dobrze, i sam wyciągnij wnioski co jest lepsze.

Napisano

Zakładając na chwilę co nie jest wykluczone, że dało by się zejść do naprawdę sporego rabatu to cena powinna pozostać między sprzedawcą a kupującym. W tym przypadku pewnie nie ale w innym ktoś może mieć z tego powodu kłopoty. Standardowy rabat można podać ale znam przypadki zejścia jeszcze niżej z ceną jak obu stroną zależy. Tylko odbywa się to w tajemnicy. 

Napisano

cena powinna pozostać między sprzedawcą a kupującym

Oczywiście masz rację, jednak różnie z tym bywa.  Ten Canyon z linku ma spoko specyfikację i waga też niezła, jak Cube.

Napisano

Zakładając na chwilę co nie jest wykluczone, że dało by się zejść do naprawdę sporego rabatu to cena powinna pozostać między sprzedawcą a kupującym. W tym przypadku pewnie nie ale w innym ktoś może mieć z tego powodu kłopoty. Standardowy rabat można podać ale znam przypadki zejścia jeszcze niżej z ceną jak obu stroną zależy. Tylko odbywa się to w tajemnicy. 

chyba max to 25% czyli mamy cene 5400

http://olimpiasport.pl/sklep/produkt/rower_giant_xtc_advanced_29er_2__2016/13977.704.1.1.pl.0.htm

tylko czy ten xtc2 taki dobry, bo rownie dobrze to mozemy zjechac z cena na xtc1

http://olimpiasport.pl/sklep/produkt/rower_giant_xtc_advanced_29er_1_2016/13978.704.1.1.pl.0.htm

a to dowodzi ze te gianty to rowery przeszacowane wlasnie o te 10-30% a moze i wiecej.

Napisano

No jak Gianty są przeszacowane to nawet nie pytam o Treki czy inne Scotty :whistling: Rabat wysokości 25% jest nie realny jak idzie o nowe roczniki. A czy dobry to nie wiem bo ja piszę o 27,5" bo Giant olewa rozwój 29er. 

Napisano

No jak Gianty są przeszacowane to nawet nie pytam o Treki czy inne Scotty :whistling: Rabat wysokości 25% jest nie realny jak idzie o nowe roczniki. A czy dobry to nie wiem bo ja piszę o 27,5" bo Giant olewa rozwój 29er.

dlatego tutaj kazdy sie odnosi do canyona badz radona,

chociaz unitedcyclist strasznie zachwala kreidler'y no ale nic dziwnego,

dali mu karbona za 10k albo i wiecej, to co ma robic.

Napisano

Peelee skoro nie bierzesz udziału w maratonach a jeździsz po górach izerskich to może lepszym rozwiązaniem będzie trailowy sztywniaczek z większym skokiem.

Mam na myśli coś a'la Ns eccentric, Dartmoor primal czy z droższych Santa cruz chameleon.

Ramki dostępne bez problemu w sprzedaży i nie takie drogie za wyjątkiem SC.

Fakt, faktem te ramy ważą ciut więcej od tych ściganckich ale są bardziej wytrzymałe na pewno za to zostanie sporo kasy na resztę części. Myślę że w 12 kg byś coś złożył.

Napisano

Ano nie ukrywam, że Giant ma w pompie 29er.

Ale za to wszystkie siły puścił w 27.5 co wiele firm potraktowało po macoszemu.

Gianty przeszacowane hmmm ja rozumiem, że odpowiednie ceny ma obecnie tylko Canyon i Radon?

Pele oferta poszła na PW.

Napisano

@

MarcinGoluch

sam potwierdzasz ze giant olewa 29er,

a to dodaje oliwy do ognia, bo popatrz na ceny tych carbonowych giantow

co do canyona, radona, to tutaj nie chodzi tak o marke, tylko co taki rowerek od canyona ma i w jakiej cenie.

rownie dobrze to moze byc scott, jezeli by mial takie rowery w taiej cenie na takim osprzecie itd..

ale oczywiscie, w gre wchodza tylko firmy, ktore sie znaja na tym co robia,

bo rownie dobrze moze wyskoczyc jakas firma no name, da cene lepsza od canyona, a okaza sie ze ramy pekaja po sezonie.

to jest tak jak we wszystim, znasz sie na tym co robisz, to mozesz dopiero wtedy dobierac odpowieni biznes plan, wg ciebie optymalny. canyonowi widac sie oplaca sprzedawac wzglednie tanio dobre jakosciowo rowery. a teraz mimo tej podwyzki, nadal kazdy patrzy na canyona jako punkt odniesienia.

bo pokaz mi rower 29er na alu na kashimie za 9k w wadze 10,7 kg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...