Spacerunner Napisano 28 Listopada 2015 Napisano 28 Listopada 2015 Witam wszystkich forumowiczów, mianowicie nadszedł czas na zmianę z hamulca mechanicznego na hydrauliczny i stąd moje pytanie jaki hamulec byście polecali. A teraz konkrety: Moja waga to 62 kilogramy. Tarcza: A2Z SPV 203mm Mocowanie: post mount Warunki: las,błoto Fundusze: 300-500 Gdzie: tył Wcześniej jeździłem na avid bb5 z klockami metalicznymi który nie był w stanie mnie zatrzymać w niektórych momentach co zmuszalo mnie do zacisku maksymalnego i "oberka" na zablokowanym kole. Polecano mi shimano Saint ale wolałbym abyście Wy mi pomogli i powiedzieli konkretne modele które się sprawdzą, dziękuję za odpowiedzi.
pablo102425 Napisano 29 Listopada 2015 Napisano 29 Listopada 2015 Ja osobicie brałbym coś z Avida. Fajne cany ma teraz Avid Code R. U mnie sprawdzają się idealnie. Mam je na rowerze do XC, z tarczami 160/140 totalnie odchudzonymi Black Mountain i do tego dedykowane, metaliczne klocki. Jeżdziłem też na inncyh Avidach, Shimano, Magurach i Hayesach ale według mnie te działają najlepiej. W zjazdówce miałem Magurę Louise i też zamieniłem na Code R. Niestety jeszcze nie wypróbowałem.
MikeSkywalker Napisano 29 Listopada 2015 Napisano 29 Listopada 2015 A zwykła Deorka/SLX Ci nie wystarczy? Różnica w porównaniu do mechaników będzie naprawdę spora a z klockami metalicznymi wyjdzie poniżej 300 zł
SlezaFanatic Napisano 29 Listopada 2015 Napisano 29 Listopada 2015 A zwykła Deorka/SLX Ci nie wystarczy? Akurat one mają skłonność do pękania na uszku mocowania przy tarczach 203mm z tyłu .
Spacerunner Napisano 29 Listopada 2015 Autor Napisano 29 Listopada 2015 SlezaFanatic ma rację co do Slx bo z doświadczenia koleżki bardzo szybko pękają, przy wspólnej jeździe urwało mu uszko mocowania(to bliżej ridera) i w trasie musieliśmy zdjąć hamulec więc w slx a tym bardziej deore wolałbym się nie bawić, rozejrzę się za Code R ale dużo chłopaki mówią o "celowym postarzaniu" wszelkich avidów powodujące ich rozpad po dwóch latach ktoś coś wie? Może jakieś inne propozycje?
konradoo125 Napisano 29 Listopada 2015 Napisano 29 Listopada 2015 Powiem Ci że znajomy ma avida 7, bardzo dobra moc Śmiało można polecieć 2 znajomych śmiga na slx'ach i jednemu pękło mocowanie jak dał mocno po heblu, a drugiemu całkiem ok to działa Avid code 4tłoczkowe to inna bajka Siły raczej nie braknie A shimano zee ewnt. saint ?
pablo102425 Napisano 29 Listopada 2015 Napisano 29 Listopada 2015 Moja Avidy Code R mają dwa lub trzy lata. Zero problemów choć tyrane nieziemsko. No i raz pękła obejma trzymająca klamkęprzy kierze, jednak dzwon był mocny i miała prawo. Uderzyłem w metalowy słupek tak że wszedł między hamulec a kierownicę. Także ja tak jak pisałem wcześniej je mogę polecić. Potrzebujesz jednak tarczy 203mm? Z tego co widzę to raczej dobra 160 starczy.
Spacerunner Napisano 30 Listopada 2015 Autor Napisano 30 Listopada 2015 Już mam tarcze i adapter więc po co mam kupować dobrą 160 jak mam bardzo dobrą 203? Wielkie dzięki wszystkim za pomoc, szukam code R na wszelkich olx'ach i na przyszły sezon zakładam, pozdrawiam
Puncu Napisano 30 Listopada 2015 Napisano 30 Listopada 2015 Ja polece Shimano M615. Siły jest wystarczająco dużo zwłaszcza z tarczą 203mm. A hamulec tani i bezawaryjny
MikeSkywalker Napisano 30 Listopada 2015 Napisano 30 Listopada 2015 Ja polece Shimano M615 Ja też używam i chwalę, ale skoro pękają zaciski to co zrobisz
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.