Skocz do zawartości

[4000zł]Rower szosowy

zawsze1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Przymierzam się do kupna roweru szosowego wyposażonego w osprzęt Shimano 105 i na Allegro znalazłem kilka propozycji:

1. CUBE PELOTON RACE 2015

2. CUBE PELOTON Shimano 105

3. CANNONDALE CAAD 8 ALU-CARBON105

4. Author Aura 55 2015

Jaki rower wybrać z powyżej przedstawionych za około 4000 zł. Który z nich posiada najlepsze komponenty. Osobiście najbardziej podoba mi się Author Aura 55 (waga 8,3 kg) i czuje sentyment do tej czeskiej firmy bo mam już rower crosowy Authora (Stratos z 2008 roku) i jestem zadowolony. Ale Cube i Cannondale to firmy bardziej znane, ich rowery używane są w wyścigach pro - tur. Proszę o pomoc w podjęciu decyzji.

Piotrek

Napisano

Jeśli miałbym wybierać z podanych przez Ciebie to brałbym Authora bo ma najlepszą wagę i najlepsze koła (Mavic).

Ewentualnie jeszcze zastanawiał bym się nad tym kubusiem Peleton Race 2015 bo jest na pełnej 105-ce ale jest cięższy.

Napisano

Śmiało możesz iść za sentymentem do Authora. Porządny rower, który wyróżnia się na plus kołami i ma przyjazny w obsłudze gwintowany suport.

Cube z drugiego linku nie wygląda na oryginalny zestaw. Kokpit Pro XLT, sztyca i siodło Force i nie pasujący wizualnie widelec? Wygląda jak sprzęt zreanimowany po wypadku a nie nowy. Ale ofertę Cube znam pobieżnie, więc mogę się mylić. Choć nie sądzę. Brak informacji o roczniku, stara 105 (10rz.).

Jeśli Cube to zdecydowanie ten drugi.

Cannondale - ładny, ale koła kiepskie. Również rurki Cannona podejrzewam o zauważalną nadwagę. Zdecydowanie wolałbym Ritcheya z Authora. suport BB30 w moich oczach to minus.

Ostatnie i najważniejsze. Kup właściwy rozmiar.

Napisano

Witam,

dzięki  za rady, zdecydowałem się kupić Authora.

Muszę jeszcze pomyśleć o pedałach, ale nie wiem czy brać od razu z blokami, bo tak naprawdę to nie jeździłem jeszcze nigdy na szosie i mam obawy,  że zaliczę glebę na starcie w tych blokach.   

Napisano

Dobry wybór.

Najważniejsze żeby rozmiar ramy Ci pasował.

Jak już dostaniesz sprzęt to wrzuć jakieś fotki :)

Co do SPD to bym kupił bo jest inna jazda, na szosie jest się trudniej wyłożyć niż na MTB (chyba że jedziesz po mokrej szosie :P)

Napisano

O jesli to wplywa na wydajniejsza jazde przy mniejszym nakladzie sil to jak najbardziej wezme te SPD.

Ale czy musza byc od razu jakies lepsze - drozsze czy na poczatek wystarczylyby jakies tanie z decathlona, moglbys cos polecic?

Zamowilem Authora w rozmiarze 540 mm ,mam 180 cm wzrostu, dlugosc nogi mierzona od krocza do podloza 80 cm, w sklepie powiedzieli ze moze byc.

Jak kupie, (prawdopodobnie sroda, czwartek w przyszlym tyg.) to zalacze foty, pozdrawiam

Napisano

Jeśli masz nogę 80 cm to rama 540mm chyba powinna być ok (lepiej za mała rama niż za duża).

Ja mam też 180 wzrostu ale noga 84cm wiec bym brał 560mm.

SPD jeśli chcesz kupić nówki to najlepiej coś od razu dedykowanego szosy np r540 spd-sl od Shimano + buty szosowe bo chyba nie ma sensu brać tanich SPD od MTB (ja tak jeżdżę ale tylko dlatego że miałem już 2 pary SPD z mojego górala ale z czasem dokupię pedały i buty typowo szosowe).

Napisano

Dzięki Panowie za wskazówki.

Te pedały r540 spd-sl wyglądają na szerokie - stabilne, myślę że będą dobre dla mnie.

Na Allegro widziałem ,że są po 135 zł więc lepiej faktycznie kupić od razu szosowe niż kupować jakieś tańsze i np. przykręcać do nich noski.  

Napisano

Na poczatek jazdy w spd na szosie warto wziac cos o malej sile wypiecia np. wspomniane 540 w wersji Light Action albo Keo Easy albo z Decathlonu BTwin 300 ew. 500. Bloki niech tez maja jakis luz a nie zerowy. Buty na poczatek moga byc z Lidla za 70-100zl ale wersja szosowa ze sztywna podeszwa a pozniej cos docelowego drozszego jak juz potrzeby sie wyklaruja. A jezeli po taniosci to pedaly z noskami. Jezdzielm w nich i bylo calkiem spoko. Teraz mam spd Btwin 500 i buty z Lidla i jak za 200zl calosc to jest super.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...