mokipera Napisano 3 Listopada 2015 Napisano 3 Listopada 2015 Będę zamawiał z Chin karbonową ramę. Wszystko jest w zasadzie dla mnie jasne, mam tylko wątpliwość jakie zamówić mocowanie suportu (BB Type). Do wyboru jest BB30 i BSA. Czy ktoś byłby mi w stanie wyjaśnić plusy i minusy jednej i drugiej opcji? Dodam, że rower ma być wyposażony w nową grupę XT (3x11 lub 2x11), głównie pod starty w Bike Maraton.Z góry wielkie dzięki!
Marcin9 Napisano 3 Listopada 2015 Napisano 3 Listopada 2015 BB30 http://portal.bikeworld.pl/artykul/testy_i_nowosci/nowosci_sprzetowe/3103/nowy_standard_suportu_bb30 Bsa-Gwintowan mufa z gwintem typu angielskiego Najczęściej występujący typ suportu Shimano xt m8000 nie występuje w wersji pod bb30 a przynajmniej ja nie znalazłem takiej wersji
Mod Team IvanMTB Napisano 4 Listopada 2015 Mod Team Napisano 4 Listopada 2015 Zdecydowanie BSA. Szacunek... I.
malutki Napisano 4 Listopada 2015 Napisano 4 Listopada 2015 Bierz BSA. jeśli kiedyś będziesz chciał (czysto hipotetycznie) użyć korby w standardzie BB30 wystarczy użyć suportu BSA30
mokipera Napisano 4 Listopada 2015 Autor Napisano 4 Listopada 2015 Dzięki wszystkim. Rama już zamówiona. Z BSA
ishi Napisano 6 Listopada 2015 Napisano 6 Listopada 2015 bardzo źle zrobiłeś :] http://www.bikerumor.com/2015/11/05/industry-launches-new-larger-threaded-t47-bottom-bracket-standard-say-goodbye-to-pressfit/
lesieque Napisano 6 Listopada 2015 Napisano 6 Listopada 2015 W prawdzie jest już za późno, ale ja też uważam, że lepszą opcją jest BB30. Po pierwsze takie rozwiązanie jest sztywniejsze, po drugie lżejsze, a po trzecie łatwiej znaleźc fajną korbę. O ile kiedyś po za sramem wszystko szło pod BSA tak teraz większość produkuje pod BB30. Sram, FSA, cannondale, Race Face itp. Zostaje tylko shimano. Chcesz cały napęd XT ale zmienić zdanie np albo będziesz chciał coś innego i już zaczyna się problem. Ja mam tak teraz ze swoją ramę, gdzie moge albo zostać przy shimano albo kupować nowy suport za sam nie wiem ile żeby wsadzić srama z gxp.W drugą stronę jest łatwiej. Są przejściówki z BB30rama na ośke pod BSA jednocześnie nie minimalizując jakoś skrajnie łożysk suportu jak to ma miejsce w przypadku przytoczonego BSA30
1415chris Napisano 6 Listopada 2015 Napisano 6 Listopada 2015 BB30 to kicha. Osadzanie golych lozysk w ramie, to sredni, jak pokazala praktyka, pomysl. Nie wiem jak to teraz wyglada w mtb ale w szosie jest niewiele korb pod BB30, nie mylic z innymi systemami z 30mm ośką. Do BSA zalozysz wszystkie korby z wyjatkiem tych niewielu, w systemie BB30. Rozne wariacje PF30 sa juz duzo lepszym patentem. Co do latwosci obslugi, serwisu, ciezko o cos lepszego jak BSA.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.