Skocz do zawartości

[zacisk] Jak mocno zaciskać sztyce karbonową do ramy karbonowej?

empe

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

W aluminium tego problemu nie miałem, ale teraz posiadam sztycę i ramę wykonaną z karbonu i na hopkach obsuwa mi się minimalnie sztyca. Waże ponad 90kg, więc mocowanie powinno być raczej zdecydowane. Stopniowo dokręcam śrubką siłę zacisku, ale boje się przedobrzyć. Jak mocno można ten zacisk dociągać? Czy tak samo jak w aluminiowej ramie i sztycy? Jak wyczuć tą granicę żeby nie uszkodzić sztycy, albo jeszcze gorzej ramy?

Napisano

Siła skręcania to jedno ... do montażu elementów karbonowych/w ramach karbonowych stosuje pasty cierne.

Mam alu sztycę w ramie karbonowej na paście montażowej do karbonu, zacisk skręcony siłą 6 Nm i sztyca siedzi jak zamurowana.

Pozdrawiam

Napisano

Sądziłem że te pasty stosuje się tylko w połączeniu karbon-aluminium. Ale skoro mówisz że pasta ta powinna rozwiązać mój problem to nie pozostaje mi nic innego jak samemu się przekonać.

Napisano

Nie wiadomo co rozwiąże problem, może nic.

Dociągać zacisk możesz tyle ile pozwala na to informacja na zacisku albo sztycy, przy czym obowiązujące będzie to ile wynosi niższa wartość. Stosowanie pasty powinno pomóc ale nie musi - deformacja sztycy, deformacja gniazda w ramie mogą to uniemożliwić.

Granicy się nie wyczuwa tylko ustawia kluczem dynamometrycznym. Zależnie od tego jaka jest śruba (tytan, stal) obejma (lekka wyfrezowana lub nie) możesz zerwać śrubę, urwać zacisk ostatecznie uszkodzić sztycę.

Rozwiązaniem może być wymiana sztycy na aluminową.

Napisano

Granicy się nie wyczuwa tylko ustawia kluczem dynamometrycznym

No dobrze, tylko powiedz mi jak mam ustawić ten zacisk kluczem dynamometrycznym?

1d3071447a5bb54d4353dac4dd7df385_1.jpg

Jeśli urwę śrubę to pikuś, uszkodzę zacisk to samo. Boję się o sztycę a najbardziej o samą ramę.

Napisano

Z opisu w Twoich postach nie wynikało że masz zacisk na dźwignię. Tu faktycznie jest problem, jedyne co pozostaje zrobić to posmarować sztycę pastą do karbonu, następnie dokręcać śrubę tak długo aż sztyca przestanie się obsuwać. W tym przypadku ryzyko pęknięcia śruby zacisku jest minimalne bo w tych zaciskach śruby są stalowe, zaciski też zbyt finezyjne nie są. Tak czy inaczej jest szansa na zniszczenie sprzętu, lekki nie jesteś a być może np podsiodłówka nie trzyma wymiaru, albo sztyca jest plastyczna.

Napisano

To powinno zadziałać ...

Jedna śruba zaciska się na sztycy druga na rurze podsiodłowej ...

Jednak wybór rozmiarów dość mocno ogranicza zastosowanie :)

Trochę drogo ale jak ci pasuje rozmiarowo, to powinno rozwiązać problem ...

Pozdrawiam 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...